7 strategija za mentalnu snagu

pozitivno razmišljanje

“Onaj tko je sobom ovladao sam, svoj je prijatelj, no kod onog čije je “ja” neosvojeno, to njegovo “ja” djeluje poput njegova neprijatelja, poput njegovog vanjskog protivnika” (Bhagavad Gita)

1. Izgradite svoje samopouzdanje

Samopouzdanje (svjesnost o vrijednosti samoga sebe i vjerovanje u sebe i svoje mogućnosti) je kao odskočna daska za uspjeh u životu: ako ga nemate, ne možete se “vinuti u visine”, no dobra vijest je da se samopouzdanje može konstantnim “radom na sebi” i snagom volje izgraditi.

Pročitajte “pet efektivnih tehnika za povećanje samopouzdanja”.

2. Izgradite samodisciplinu

Mjerna jedinica za mentalnu snagu je: samodisciplina! Naučite reći “NE” sebi.

To može biti najveća mentalna i emotivna bitka koju ćete sa sobom voditi kroz život, no imajte na umu da se disciplina stječe i da se može izgraditi vremenom i snagom volje, baš kao i mišićna masa, ako sebe redovito “trenirate” utezima odricanja.

Samodisciplinu možete izgraditi na razne načine: baveći se nekom borilačkom vještinom ili tjelesnom aktivnošću, ranim ustajanjem, postom, meditacijom, yogom…

3. Budite autentični i “svoji”

Najbolji indikator koliko ste mentalno jaki jest vaša odvažnost da budete autentični.

Ako se pretvarate da ste netko ili nešto što niste, da biste zadovoljili ljude oko sebe u strahu da ne “odskačete” od mase ili da nećete biti prihvaćeni, to je pokazatelj da zapravo nemate dovoljno samopouzdanja i povjerenja u sebe.

4. Razmišljajte pozitivno, ali budite realni

Pozitivno razmišljati nije “think pink” (eng. misliti ružičasto), odnosno živjeti u iluziji kako je sve divno, krasno i bajkovito.

Zdravo pozitivno razmišljanje je sagledavanje stvari iz druge perspektive: koliko god da se vaša životna situacija činila loša, tmurna i teška, zapitajte se što možete iz svega toga naučiti te što je to što biste u ovom trenutku mogli promijeniti na bolje.

Stara kineska izreka kaže “U svakom zlu ima malo dobra”. Razmišljati pozitivno znači prepoznati ono “dobro” u “lošem” i izvući iz svega pouku, životnu lekciju, razumjeti da se sve događa s razlogom.

Ljudi se teško odlučuju na radikalne promjene – kriza često zna biti pokretač duboke transformacije koja nas “natjera” na to.

5. Računajte na to da vas Murphyjev zakon neće zaobići

Očekujte da će već prvi dan nakon što počnete s realizacijom svojih ciljeva, planova ili životnih promjena stupiti “na snagu” Murphyjev zakon koji glasi “Ako nešto može poći naopako, poći će naopako”.

Kada započinjete s realizacijom cilja koji ste si postavili, očekujte da će nešto poći krivo i mentalno i emotivno se pripremite, što znači da što god da se dogodi što će vas na dan, tjedan ili mjesec odvući s kolosijeka, da prihvatite da je to normalan dio procesa te umjesto grižnje savjesti i negativnih misli kako vam se ne da, kako se sve urotilo protiv vas ili vi to ne možete, da sebi odlučno kažete:

“Vraćam se na tračnice ka svome cilju i nastavljam dalje!”

Mentalna snaga

6. Prihvatite sebe onakve kakvi jeste

Prihvatite sebe sa svim svojim vrlinama i manama, kao kompletnu i jedinstvenu ličnost.

Imajte na umu da vaše slabosti ujedno mogu biti i vaše mane (i obrnuto): to što ste analitični i dobro zamjećujete detalje mogu biti vaša najveća snaga no i slabost (jer vam vjerojatno uvijek treba više vremena nego drugima da donesete bilo koju odluku, dok ne analizirate sve pojedinosti ili ste previše kritični kako prema drugima tako i prema sebi jer želite da sve do u detalja bude ili izgleda “bez mane”).

7. U isto vrijeme radite na tome da postanete najbolja verzija sebe

Ako kontinuirano, svjesno i aktivno svakodnevno učinite jednu sitnicu kako biste bili i izgledali bolje, hranili se zdravije, stekli više samopouzdanja, profesionalno se usavršili, naučili nešto novo, nekome uljepšali dan, više voljeli sebe, probali nešto novo Ili posjetili neko zanimljivo mjesto… svakoga dana bit ćete bolji od sebe koji ste bili jučer!

Što si veće i odvažnije ciljeve budete postavljali i teže prepreke savladavali izgradit ćete više samopoštovanja, samopouzdanja i vjere u sebe!

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.30 / 5   10

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu