5 efektivnih tehnika za povećanje samopuzdanja

poštovanje

“Onaj koji vjeruje u sebe zadobit će povjerenje drugih” (Leib Lazarov)

Samopouzdanje (svjesnost, odnosno vrijednost samoga sebe i vjerovanje u sebe i svoje mogućnosti) je kao odskočna daska za uspjeh u životu: ako ga nemate, ne možete se “vinuti u visine”, no dobra vijest je da se samopouzdanje može konstantnim “radom na sebi” i snagom volje izgraditi.

1. Poradite na “govoru tijela”

Prije nego što poradite na svom samopouzdanju “iznutra”, potrebno je da poradite na njemu ”izvana”.

Pročitajte knjigu “Govor Tijela” (Barbara i Alan Pease) te počnite koristiti neke od “moćnih položaja tijela” koji će vam pomoći da izgledate bolje i osjećate da imate više samopouzdanja.

Bit će potrebno vrijeme za to, no važno je da se neprestano trudite. Rezultat neće izostati.

2. Obratite pažnju na svoju komunikaciju

Fraze poput “Ovo će možda zvučati smiješno” ili “Baš sam budala” sigurno neće doprinijeti vašem samopouzdanju!

Obratite pažnju na način na koji komunicirate o sebi i nemojte koristiti riječi ili fraze koje vas “umanjuju”.

3. Učinite nešto odvažno

Učinite nešto odvažno poput bungee jumping-a, kratkog nastupa pred nekoliko tisuća ljudi, tečaja trbušnog plesa ili snimite svoj video i postavite ga na You Tube…

Važno je da to što učinite pomakne vaše “granice”, što god to za vas značilo.

Učinite nešto odvažno

4. Preimenujte negativne senzacije koje osjećate u tijelu

Vjerojatno ste zamijetili da u trenutku kada trebate učiniti nešto odvažno (poput govora, prezentacije pred grupom ljudi, javnog nastupa…) osjećate neugodne senzacije u tijelu (ubrzan puls, snažne otkucaje srca, znoje vam se dlanovi..).

Osjećaj dodatnog straha uslijed neugodnih senzacija koje doživljavate u tom trenutku samo će vas dodatno sabotirati i učiniti nervoznijim.

Idući put kada počnete osjećati navedene senzacije preimenujte ih u nešto veselo i neozbiljno, što će vam pomoći da se opustite i nasmijete.

Umjesto “Imam tremu” recite sebi (i ostalima oko vas – još bolje) da osjećate “leptiriće” u trbuhu.

5. Naučite nešto kompleksno – što će vas izdvojit iz mase

Jedan od najefektivnijih načina da izgradite svoje samopouzdanje je da naučite vještinu koja je tako teška i kompleksna da će svakome tko čuje, sazna ili vidi da vi to znate i možete “pasti brada na prsa”.

Primjerice, možete upisati tečaj kineskog jezika, borilačke vještine poput krav-mage ili zahtjevnog plesa poput argentinskog tanga ili break dance-a.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu