Začini za kuhano vino: Omiljeni zimski napitak napravite kod kuće jer imamo recept za neodoljivu mješavinu začina

Začini za kuhano vino

Može li Advent proći bez kuhanog vina? Naravno da ne, ne možemo odoljeti kombinaciji vina i toplih zimskih začina koja mami mirisom i aromama. 

Začini za kuhano vino

Svi začini za kuhano vino su vam poznati, no vjerojatno se pitate u kojoj količini dodati pojedine začine kako biste dobili pravi omjer. Zato vam u nastavku donosimo nekoliko recepata za mješavine začina s kojima pijuckanje kuhanog vina svaki put biti poseban doživljaj.

Predlažemo da tako napravljen začin za kuhano vino, tj. miks začina rasporedite u male staklenke koje ćete ukrasiti mašnom i pokloniti zajedno s bocom kuhanog vina svojim najmilijima za Božić. 

Začin za kuhano vino
FOTO: Shutterstock

Prije svega donosimo recept za klasičnu kombinaciju začina koju potom, kao što ćete vidjeti u receptima niže, možete nadopunjavati.

Sastojci:

Priprema

  1. Sve začine izmiješajte u većoj staklenci ili zdjeli.
  2. Potom dobivenu mješavinu začina ravnomjerno rasporedite u male staklenke
Na dvije litre kuhanog vina stavite dvije čajne žličice mješavine začina.
Kuhano vino sa suhim začinima, narančom i brusnicama
FOTO: Shutterstock

Kuhano vino sa suhim začinima, narančom i brusnicama 

Kad je u pitanju kuhano vino, začini ne moraju biti nužno oni u suhoj verziji. Iste možete kombinirati s citrusima, šećerom i voćnim sokom. Isprobajte sljedeći recept neodoljivog okusa. 

Sastojci:

Priprema

  1. Na srednje jakoj vatri pomiješajte sok od naranče i šećer ili javorov sirup te kuhajte dok se smjesa ne otopi. 
  2. Dodajte crno vino, začine i kriške naranče, kao i rakiju po želji. 
  3. Smanjite vatru i kuhajte oko 30 minuta. 
  4. U međuvremenu kušajte vino i po potrebi dodajte još šećera
Kuhano vino sa začinima, jabukom i đumbirom
FOTO: Shutterstock

Kuhano vino sa začinima, jabukom i đumbirom 

Slijedi receptura za njemačko kuhano vino. Ovaj put omiljeni božićni napitak obogaćujemo jabukom i đumbirom. 

Sastojci:

Priprema

  1. Pripremite voće tako da limun i naranču narežete na kriške, a jabuku ogulite i nasjeckate na kockice.
  2. Pripremljeno voće stavite u lonac zajedno sa začinima
  3. Dodajte vino i sok od jabuke, a po želji i neki zaslađivač poput šećera, meda ili javorovog sirupa. 
  4. Pustite da se zagrije, ali ne smije zavrijati. Poklopite vino i ostavite da odstoji nekoliko sati kako bi se proželi svi okusi. 
Bijelo kuhano vino
FOTO: Shutterstock

Bijelo kuhano vino

Kuhano vino ne treba nužno biti crno. Donosimo jednostavan recept za one koji više vole bijelo vino. 

Sastojci:

  • 750 ml bijelog vina
  • 2 štapića cimeta
  • 1 eko naranča
  • 1 eko limun
  • 2 čajne žličice soka od naranče
  • 5 komada klinčića
  • 2 čajne žličice ruma
  • 3 čajne žličice šećera (opcionalno)
  • zvjezdasti anis

Priprema

  1. Operite i narežite limun i naranču na kriške. Ostavite koju krišku za dekoraciju. 
  2. U loncu pomiješajte sve sastojke i pustite da se kuha na laganoj vatri oko 45 minuta. Pazite da vino ne zavrije jer će alkohol ispariti. 
  3. Dok se vino kuha, povremeno promiješajte
  4. Kušajte i dodajte još šećera po želji.
  5. Poslužite uz kriške limuna i naranče.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu