Začini za kuhano vino: Omiljeni zimski napitak napravite kod kuće jer imamo recept za neodoljivu mješavinu začina
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
![Začini za kuhano vino](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2022/12/Zacini-za-kuhano-vino.jpg?x60603)
Može li Advent proći bez kuhanog vina? Naravno da ne, ne možemo odoljeti kombinaciji vina i toplih zimskih začina koja mami mirisom i aromama.
Začini za kuhano vino
Svi začini za kuhano vino su vam poznati, no vjerojatno se pitate u kojoj količini dodati pojedine začine kako biste dobili pravi omjer. Zato vam u nastavku donosimo nekoliko recepata za mješavine začina s kojima pijuckanje kuhanog vina svaki put biti poseban doživljaj.
Predlažemo da tako napravljen začin za kuhano vino, tj. miks začina rasporedite u male staklenke koje ćete ukrasiti mašnom i pokloniti zajedno s bocom kuhanog vina svojim najmilijima za Božić.
![Začin za kuhano vino](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2022/12/Zacin-za-kuhano-vino.jpg?x60603)
Prije svega donosimo recept za klasičnu kombinaciju začina koju potom, kao što ćete vidjeti u receptima niže, možete nadopunjavati.
Sastojci:
- 2 šalice zdrobljenih štapića cimeta
- 2 šalice cijelih klinčića
- 2 šalice bobice pimenta
- pola šalice sušene narančine korice
- 1 šalica kardamoma
- pola šalice papra u zrnu.
Priprema
- Sve začine izmiješajte u većoj staklenci ili zdjeli.
- Potom dobivenu mješavinu začina ravnomjerno rasporedite u male staklenke.
![Kuhano vino sa suhim začinima, narančom i brusnicama](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2022/12/Kuhano-vino-sa-suhim-zacinima-narancom-i-brusnicama.jpg?x60603)
Kuhano vino sa suhim začinima, narančom i brusnicama
Kad je u pitanju kuhano vino, začini ne moraju biti nužno oni u suhoj verziji. Iste možete kombinirati s citrusima, šećerom i voćnim sokom. Isprobajte sljedeći recept neodoljivog okusa.
Sastojci:
- 2 boce suhog crnog vina
- 2 šalice soka od naranče
- 3/4 šalice šećera ili javorovog sirupa
- pola šalice svježih brusnica
- 2 kriške naranče
- 10 komada cijelih klinčića
- 4 komada zvjezdasta anisa
- 6 štapića cimeta
- pola šalice rakije (opcionalno).
Priprema
- Na srednje jakoj vatri pomiješajte sok od naranče i šećer ili javorov sirup te kuhajte dok se smjesa ne otopi.
- Dodajte crno vino, začine i kriške naranče, kao i rakiju po želji.
- Smanjite vatru i kuhajte oko 30 minuta.
- U međuvremenu kušajte vino i po potrebi dodajte još šećera.
![Kuhano vino sa začinima, jabukom i đumbirom](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2022/12/Kuhano-vino-sa-zacinima-jabukom-i-dumbirom.jpg?x60603)
Kuhano vino sa začinima, jabukom i đumbirom
Slijedi receptura za njemačko kuhano vino. Ovaj put omiljeni božićni napitak obogaćujemo jabukom i đumbirom.
Sastojci:
- 3 boce crnog vina
- 0,75 l soka od jabuke
- 1 eko naranča (narezana)
- pola eko limuna (narezanog)
- 1 jabuka (oguljena i nasjeckana na kockice)
- 1 štapić cimeta
- 1 zvjezdasti anis
- 7 komada klinčića
- 5 zrna kardamoma
- prstohvat đumbira
- prstohvat muškatnog oraščića
- smeđi šećer, med ili javorov sirup (opcionalno)
- rum (opcionalno).
Priprema
- Pripremite voće tako da limun i naranču narežete na kriške, a jabuku ogulite i nasjeckate na kockice.
- Pripremljeno voće stavite u lonac zajedno sa začinima.
- Dodajte vino i sok od jabuke, a po želji i neki zaslađivač poput šećera, meda ili javorovog sirupa.
- Pustite da se zagrije, ali ne smije zavrijati. Poklopite vino i ostavite da odstoji nekoliko sati kako bi se proželi svi okusi.
![Bijelo kuhano vino](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2022/12/Bijelo-kuhano-vino.jpg?x60603)
Bijelo kuhano vino
Kuhano vino ne treba nužno biti crno. Donosimo jednostavan recept za one koji više vole bijelo vino.
Sastojci:
- 750 ml bijelog vina
- 2 štapića cimeta
- 1 eko naranča
- 1 eko limun
- 2 čajne žličice soka od naranče
- 5 komada klinčića
- 2 čajne žličice ruma
- 3 čajne žličice šećera (opcionalno)
- zvjezdasti anis.
Priprema
- Operite i narežite limun i naranču na kriške. Ostavite koju krišku za dekoraciju.
- U loncu pomiješajte sve sastojke i pustite da se kuha na laganoj vatri oko 45 minuta. Pazite da vino ne zavrije jer će alkohol ispariti.
- Dok se vino kuha, povremeno promiješajte.
- Kušajte i dodajte još šećera po želji.
- Poslužite uz kriške limuna i naranče.
Pročitajte i članke:
- Božićna pića: Poput zagrljaja u čaši ili šalici! Imamo recepte za napitke koji će zimu i blagdane učiniti još posebnijima
- Kako napraviti vruću čokoladu? Uz ove jednostavne recepte uživajte u gustoj vrućoj čokoladi koja uspijeva iz prve
- Začini za medenjake: Imamo recept za najfiniju mješavinu začina bez koje zima i blagdani ne mogu
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
![ljetni obrok za laganu probavu](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2024/06/ljetni-obrok-za-laganu-probavu-360x220.jpg?x60603)
Pobijedite nadutost: Lagani i osvježavajući ljetni obroci za zdravu probavu
- Nova Studio
- 4 min čitanja