Kako napraviti vruću čokoladu? Uz ove jednostavne recepte uživajte u gustoj vrućoj čokoladi koja uspijeva iz prve

Kako napraviti vruću čokoladu

Koliko puta su vam se stvorile zazubice kada bi u nekom božićnom filmu vidjeli kako glumci uživaju u ispijanju vruće čokolade? I taman ste pomislili kako ćete se i sami okušati u pravljenju, ali ste odustali jer niste znali kako napraviti vruću čokoladu?

Imajte na umu da, s obzirom na sastojke, vruća čokolada može biti prava kalorijska bomba.

Iako je to desert u kojem rado uživamo, općenito u zimskom dijelu godine i u blagdansko vrijeme, lako pretjerujemo u kolačima, slatkišima i toplim napicima. 

To ne znači da si ne treba priuštiti običnu kaloričnu vruću čokoladu. Ako želite češće uživati u vrućoj čokoladi, prednost dajte kvalitetnim i nutritivno bogatim sastojcima. Cilj je smanjiti unos šećera i zasićenih masti, primjerice iz vrhnja. Kako napraviti vruću čokoladu kod kuće saznajte u nastavku. 

Kako napraviti vruću čokoladu kod kuće
FOTO: Getty Images

Kako napraviti vruću čokoladu?

Pogledajmo najprije sastojke koji se koriste za vruću čokoladu. Kakao se od davnina smatra vrlo dragocjenom namirnicom. Štoviše, napitak od kakaa bio je rezerviran samo za elitne pripadnike društva. 

Kakao, naravno, bez šećera, je nutritivno bogata namirnica. Na 100 g sadrži oko 340 kalorija, čak oko 30 g vlakana i oko 24 g bjelančevina. Osim toga, bogat je antioksidansima koji štite krvožilni sustav te je dobar izvor željeza

U vrućoj čokoladi može se koristiti i tamna rastopljena čokolada. Čokolada koja ima 70 % i više kakaa, odnosno u sastavu na prvom mjestu kakao ili kakaovu masu, jest nutritivno bogata čokolada koju možemo jesti svaki dan. Naravno, ni s takvom čokoladom ne treba pretjerivati, ali 1 – 2 kockice dnevno povoljno će djelovati na zdravlje.

Umjesto kravljeg mlijeka u vruću čokoladu možete dodati biljne napitke. Postoje brojne vrste biljnih napitaka, a ako želite još bogatiji čokoladni okus, dobar izbor je sojin napitak s okusom čokolade. 

Ostali sastojci dodaju se radi okusa, teksture, poput gustina, ili bolje gustoće, poput ulja. Upravo o tim dodanim sastojcima ovisi ukupna kalorijska vrijednost vruće čokolade. Ona najkaloričnija dolazi s onim najslađim, vrhnjem ili šlagom

Vruća čokolada - recept bez vrhnja
FOTO: Getty Images

Vruća čokolada – recept bez vrhnja

Ako se pitate kako napraviti gustu vruću čokoladu od samo nekoliko sastojaka, slijedite ovaj recept koji će imati čak i teksturu pudinga. 

Sastojci:
  • 250 ml sojinog čokoladnog napitka (ili drugog biljnog napitka po izboru)
  • 15 g kakao praha bez šećera
  • 15 g tapioka škroba (ili gustina
  • 40 g tamne čokolade ili čokolade za kuhanje (nasjeckane)
  • 15 g javorovog sirupa ili meda 
  • mrvicu soli
Priprema
  1. Najprije pomiješajte tapioku s malo biljnog napitka tako da dobijete gustu smjesu.
  2. Potom dodajte ostatak biljnog napitka uz miješanje na laganoj vatri. 
  3. Nakon što se smjesa sjedinila, dodajte kakao, sol, javorov sirup i sjeckanu tamnu čokoladu uz miješanje
  4. Kada se smjesa zgusne, sklonite s vatre te po želji posipajte tamnom čokoladom, kokosovim mrvicama ili prženim sjeckanim lješnjacima. 
Gusta vruća čokolada - recept s lješnjakom
FOTO: Getty Images

Gusta vruća čokolada – recept s lješnjakom

Što kažete na najsočniju vruću čokoladu s okusom lješnjaka? Ovu vruću čokoladu poslužite uz kiflice od lješnjaka za najljepši i najukusniji predblagdanski ugođaj. 

Sastojci:
  • 250 ml biljnog napitka od lješnjaka (ili običnog mlijeka
  • 15 g kakao praha bez šećera
  • 15 – 20 g brašna od lješnjaka
  • 40 g tamne čokolade ili čokolade za kuhanje (nasjeckane)
  • 15 g javorovog sirupa ili meda 
  • mrvicu soli
  • 1 jušna žlica nasjeckanih prženih lješnjaka
  • po želji kap arome od lješnjaka
Priprema
  1. Najprije nasjeckajte lješnjake i čokoladu kako biste ih imali u pripremi. 
  2. Pomiješajte malo biljnog napitka i brašna od lješnjaka, a onda dodajte ostatak biljnog napitka i brašna od lješnjaka miješajući na laganoj vatri. Brašno od lješnjaka upija puno tekućine, pa u skladu s time dozirajte biljni napitak. 
  3. Potom dodajte sve druge sastojke, osim sjeckanih lješnjaka, i miješajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. 
  4. Na kraju posipajte sjeckanim prženim lješnjacima. 

Pročitajte članak “Čišćenje lješnjaka od kožice – priprema i savjeti“.

Gusta vruća čokolada - recept s kokosom
FOTO: Getty Images

Gusta vruća čokolada – recept s kokosom

Za ljubitelje kokosa moguće je napraviti vruću čokoladu i u toj verziji. Kao što vidimo, baza više-manje ostaje ista, dok se s drugim sastojcima slobodno možemo igrati i kombinirati ih po želji i ukusu. 

Sastojci:
  • 250 ml biljnog napitka od kokosa (ili običnog mlijeka
  • 15 g kakao praha bez šećera
  • 15 – 20 g brašna od kokosa
  • 40 g tamne čokolade ili čokolade za kuhanje (nasjeckane)
  • 15 g šećera kokosovog cvijeta 
  • mrvicu soli
  • 1 jušna žlica kokosovih mrvica
Priprema 
  1. Pomiješajte malo biljnog napitka i brašna od kokosa, a onda dodajte ostatak biljnog napitka i brašna od kokosa miješajući na laganoj vatri. Brašno od kokosa upija puno tekućine, pa u skladu s time dozirajte biljni napitak. 
  2. Potom dodajte sve druge sastojke, osim kokosovih mrvica, i miješajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. 
  3. Na kraju posipajte kokos mrvicama. 
  4. Ovu vruću čokoladu možete poslužiti uz čupavce. 
Gusta vruća čokolada - recept s cimetom i narančom
FOTO: Getty Images

Gusta vruća čokolada – recept s cimetom i narančom

Znate li da cimet pomaže u regulaciji glukoze u krvi? Zbog toga je odličan dodatak napicima ili jelima s višim glikemijskim indeksom. Osim toga, cimet ima antioksidativna i protuupalna svojstva te je jedan od simbola blagdanskog raspoloženja. 

Sastojci: 
  • 150 ml biljnog napitka po izboru
  • 100 ml soka od cijeđene naranče 
  • 15 g kakao praha bez šećera
  • 15 g tapioka škroba (ili gustina
  • 40 g tamne čokolade ili čokolade za kuhanje (nasjeckane)
  • 15 g javorovog sirupa ili meda 
  • mrvicu soli
  • pola čajne žličice cimeta.
Priprema
  1. Najprije pomiješajte tapioku s malo biljnog napitka tako da dobijete gustu smjesu.
  2. Potom dodajte ostatak biljnog napitka i sok od naranče uz miješanje na laganoj vatri. Po potrebi dodajte još tapioke ili gustina.
  3. Nakon što se smjesa sjedinila dodajte kakao, sol, javorov sirup, cimet i sjeckanu tamnu čokoladu uz miješanje
  4. Kada se smjesa zgusne, sklonite s vatre. 
  5. Poslužite uz štapiće cimeta i kriške svježe naranče. Po želji možete posipati vruću čokoladu suhom narančom. 
Proteinska vruća čokolada
FOTO: Getty Images

Proteinska vruća čokolada

Ako vodite računa o unosu proteina, onda je ova vruća čokolada idealna kao tekući obrok nakon vježbanja. Osim whey proteina, u receptu koristite čokoladno mlijeko koje je poznato kao odlična namirnica nakon treninga snage. 

U ovom receptu preskačemo dodatak javorovog sirupa ili meda jer su čokoladno mlijeko i whey od čokolade već dovoljno slatki sami po sebi. 

Sastojci:
  • 250 ml čokoladnog mlijeka
  • 1 mjerica whey proteina od čokolade 
  • 15 g kakao praha bez šećera
  • oko 10 g gustina ili tapioka škroba 
  • 30 g sjeckane tamne čokolade 
  • mrvicu soli.
Priprema
  1. Najprije pomiješajte tapioku s malo čokoladnog mlijeka tako da dobijete gustu smjesu.
  2. Potom dodajte ostatak čokoladnog mlijeka i whey od čokolade. Po potrebi dodajte još tapioke ili gustina i čokoladnog mlijeka. 
  3. Kada se smjesa sjedini, dodajte preostale sastojke i zagrijte na laganoj vatri dok smjesa ne postane homogena. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu