Namaz od patlidžana: Idealna zamjena za paštete i ostale nezdrave namaze! Iskoristite sezonu jer imamo 6 sjajnih recepata
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Patlidžan nam je svima poznat po svojoj ljubičastoj boji i obliku nalik tikvicama. Od njega se mogu pripremati razna jela, a poznat je i kao glavni sastojak ukusnog namaza koji će zamijeniti sve paštete i nezdrave namaze. U nastavku saznajte kako pripremiti namaz od patlidžana na čak šest načina!
Patlidžan je povrće koje često konzumiramo tijekom ljeta i jeseni, a omiljen je na roštiljima te kao dodatak mnogim jelima. Sadrži brojne vitamine (A, B skupinu, C i K) i minerale (kalij, bakar, magnezij, fosfor) te je bogat vlaknima i pruža blago antioksidativno djelovanje.
Zdravi namaz od patlidžana idealna je zamjena za mliječne namaze ili paštete, dok će itekako poslužiti veganima da jednako uživaju u brusketama ili prepečenom kruhu s namazom.
Namaz od patlidžana možete poslužiti kao doručak, užinu, predjelo ili večeru.
Arapski namaz od patlidžana
Ako obožavate namaz od patlidžana, recept koji smo vam pripremili u nastavku zadovoljit će vaše nepce. Namazi su u arapskim zemljama izrazito popularni, a standardni namaz od patlidžana zapravo je arapski recept.
Sastojci:
- 2 – 3 srednja patlidžana (1 kg)
- 1 – 2 režnja češnjaka
- 1/4 šalice svježe nasjeckanog peršina
- morska ili himalajska sol
- 1 – 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- malo soka svježeg limuna (izborno).
Priprema
- Oprane patlidžane narežite na ploškice ili polovice i pecite na 180 – 190 °C dok ne postanu mekani (30-ak minuta).
- Ohlađeno meso patlidžana zatim stavite u sjeckalicu s ostalim sastojcima, a češnjak je preporučljivo protisnuti.
- U multipraktiku/blenderu ili sjeckalici usitnjavajte sve dok ne dobijete glatku smjesu.
- Kada je namaz gotov, ohladite ga i poslužite po želji.
Namaz od patlidžana i tahinija (baba ganoush)
Ako ste već isprobali sličan recept za namaz od patlidžana, baba ganoush vam nije stran pojam. Tahini ili namaz od sezama također je popularan u istočnim zemljama, a kombinacija patlidžana i sezama kreirat će izuzetan orijentalni okus.
Sastojci:
- 1 kg patlidžana (2 – 4 srednje veličine)
- 2 – 3 jušne žlice tahini paste/namaza
- 1 režanj protisnutog češnjaka
- 2 – 3 jušne žlice nasjeckanog svježeg peršina
- 1 jušna žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 jušna žlica limunovog soka
- malo morske soli
- 2 – 3 jušne žlice grčkog jogurta (izborno).
Priprema
- Nakon pečenja patlidžana u pećnici kao i kod prethodnog recepta, mekano meso pustite da se ohladi.
- U blenderu/sjeckalici/multipraktiku usitnite sve sastojke osim maslinovog ulja.
- Kada smjesa postane homogena i nalik namazu, dodajte i maslinovo ulje te sve još jednom dobro smiksajte.
- Hladan namaz poslužite po želji, a preporučujemo prepečeni kruh, bruskete i sl.
Makedonski namaz od patlidžana – namaz od patlidžana i sira
Zdravi namaz od patlidžana popularan je i u Makedoniji, gdje je uz paprike vrlo poznato povrće. Osim prethodnih recepata, isprobajte ovu kombinaciju kada vam dosadi uobičajeni namaz od sira.
Sastojci:
- 4 – 5 srednje velikih patlidžana
- 150 g majoneze
- 50 g grčkog jogurta
- 200 g naribanog sira (kravljeg, ovčjeg ili feta)
- 2 – 3 režnja protisnutog češnjaka
- 3 – 5 jušnih žlica limunovog soka
- morska sol i malo papra po želji.
Priprema
- Patlidžane je potrebno oprati, prepoloviti te ispeći u pećnici na 180 – 190 °C otprilike 30 minuta ili dok ne budu mekani.
- Ohlađeno meso iz patlidžana usitnite u blenderu, sjeckalici ili štapnim mikserom.
- Zatim dodajte ostale sastojke i blendajte dok ne postignete homogenu smjesu za mazanje.
- Ohlađeni namaz poslužite uz topli prepečeni kruh ili uz namirnice po želji.
Namaz od patlidžana i paprike
Ovaj namaz idealan je za kasnije ljeto kada ne podnosimo tešku hranu, a kombinira patlidžan, papriku i rajčicu za laganu ljetnu užinu.
Sastojci:
- 1 srednji patlidžan
- 2 – 3 paprike
- 3 manje rajčice
- 2 – 3 režnja češnjaka ili jedan luk
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- morska sol, papar i čili prah po želji.
Priprema
- Povrće je potrebno toplinski obraditi, a možete prvo ispeći samo patlidžan ili sve povrće zajedno ispeći u pećnici. U tom slučaju nasjeckajte patlidžan, luk, papriku i rajčicu, prelijte ih uljem i posolite te rasporedite na papir za pečenje.
- Pecite sve na 180 °C dok paprika ne potamni, a povrće postane mekano.
- Ohlađeno povrće zatim stavite u blender/sjeckalicu/multipraktik te usitnjavajte do homogene konzistencije.
- Po želji dodajte papar i čili prah te dodatno blendajte da se sve poveže.
Namaz od patlidžana i badema
Ukusan namaz od patlidžana s dodatkom zdravih masti i proteina iz badema dodatno će se poigrati okusima.
Sastojci:
- 500 g patlidžana
- 2 – 3 jušne žlice bademovog maslaca
- 1 režanj češnjaka
- 1 – 2 jušne žlice soka od limuna
- 2 – 3 jušne žlice bademovog ulja
- morska sol i papar (izborno).
Priprema
- Patlidžane dobro operite, a zatim ispecite u pećnici na 180 – 190 °C ili dok ne postanu mekani.
- Zatim pustite da se ohlade i meso iz patlidžana stavite u blender ili sjeckalicu s ostalim sastojcima osim ulja.
- Kada postignete homogenu smjesu, dodajte ulje i blendajte do konzistencije koju želite.
- Namaz poslužite hladan, uz bruskete, pogačice ili prepečen kruh.
S obzirom na to da se patlidžan i okus badema nevjerojatno dobro kombiniraju, možete pripremiti i namaz od patlidžana i oraha kao alternativu.
Namaz od patlidžana – zimnica
Zdravi namaz od patlidžana također možete napraviti od patlidžana iz zimnice, a s obzirom na to da je patlidžan u zimnici uglavnom preliven uljem, dodatno ulje u receptima slobodno isključite.
Namaz od patlidžana iz zimnice odličan je jer ga možete pripremati kada god poželite, pod uvjetom da imate dostupne teglice patlidžana.
Ovi recepti izvrsni su jer patlidžan možete kombinirati s raznim namirnicama. Primjerice, možete pripremiti namaz od patlidžana i tikvica, namaz od patlidžana i slanutka, namaz od patlidžana i avokada i brojne druge kombinacije. Poslužite se jednim od prethodnih recepata i usudite se eksperimentirati dok ne postignete željeni okus ovog zdravog namaza!
Pročitajte i ove članke:
- Povrtni namazi: Zdravi namazi od povrća koje morate probati
- Proteinski namazi: Brzo se pripremaju, nutritivno su bogatiji, a jednako fini kao kupovni namazi puni šećera! Imamo 4 recepta
- Pašteta od slanutka: Nutritivno bogatija od klasičnih ribljih ili mesnih pašteta iz trgovine! Evo nekoliko recepata u raznim kombinacijama.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja