Namaz od patlidžana – zdravi recept na 6 načina
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja

Patlidžan nam je svima poznat po svojoj ljubičastoj boji i obliku nalik tikvicama. Od njega se mogu pripremati razna jela, a poznat je i kao glavni sastojak ukusnog namaza koji će zamijeniti sve paštete i nezdrave namaze. U nastavku saznajte kako ga pripremati na čak 6 načina!
Patlidžan je povrće koje često konzumiramo tijekom ljeta i jeseni, a omiljen je na roštiljima te kao dodatak mnogim jelima. Sadrži brojne vitamine (A, B skupinu, C, K) i minerale (kalij, bakar, magnezij, fosfor), te je bogat vlaknima i pruža blago antioksidativno djelovanje.
Zdravi namaz od patlidžana idealna je zamjena za mliječne namaze ili paštete, dok će osobito poslužiti veganima da jednako uživaju u brusketima ili prepečenom kruhu s namazom.
Namaz od patlidžana možete poslužiti kao doručak, užinu ili predjelo. Odlično će se slagati s pogačicama, brusketima ili krekerima te je idealan za raznoliku ponudu na prijateljskim, kao i poslovnim okupljanjima.
Arapski namaz od patlidžana
Namazi su u Arapskim zemljama izrazito popularni, a standardni namaz od patlidžana naziva se još i Arapskim receptom. Za izradu vam je potrebno:
- 2-3 srednja patlidžana (1 kg),
- 1-2 češnja češnjaka,
- Svježe nasjeckani peršin (¼ šalice),
- Morska ili himalajska sol,
- Ekstra djevičansko maslinovo ulje (1-2 žlice),
- Malo soka svježeg limuna (izborno)
- Oprane patlidžane narežite na ploškice ili polovice i pecite na 180-190°C dok ne postanu mekani (30-ak minuta).
- Ohlađeno meso patlidžana zatim stavite u sjeckalicu s ostalim sastojcima, a preporučljivo je češnjak protisnuti.
- U multipraktiku/blenderu ili sjeckalici usitnjavajte sve dok ne dobijete glatku smjesu.
- Kada je namaz gotov, ohladite ga i poslužite po želji.
Namaz od patlidžana i sezama
Tahini ili namaz od sezama također je popularan u istočnim zemljama, a kombinacija patlidžana i sezama kreirat će izuzetan orijentalni okus. Prije izrade ovog namaza, tahini ili sezam pastu napravite po sljedećem receptu.
Potrebno je:
- 1 kg patlidžana (2-4 srednje veličine),
- 2-3 žlice tahini paste/namaza,
- 1 češanj protisnutog češnjaka,
- 2-3 žlice nasjeckanog svježeg peršina,
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja,
- 1 žlica limunovog soka i malo morske soli,
- 2-3 žlice grčkog jogurta (izborno).
- Nakon pečenja patlidžana u pećnici kao i kod prethodnog recepta, mekano meso pustite da se ohladi.
- U blenderu/sjeckalici/multipraktiku usitnite sve sastojke osim maslinovog ulja.
- Kada smjesa postane homogena i nalik namazu, dodajte i maslinovo ulje te sve još jednom dobro smiksajte.
- Hladan namaz poslužite po želji, a preporučujemo prepečeni kruh, bruskete i sl.
Makedonski namaz od patlidžana – namaz od patlidžana i sira
Zdravi namaz od patlidžana popularan je i u Makedoniji, gdje je uz paprike vrlo poznato povrće. Osim prethodnih recepata, isprobajte ovu kombinaciju kada vam dosadi uobičajeni namaz od sira.
- 4-5 srednje velikih patlidžana,
- 150g majoneze,
- 50g grčkog jogurta,
- 200g naribanog sira (kravljeg, ovčjeg ili feta)
- 2-3 češnja protisnutog češnjaka,
- 3-5 žlica limunovog soka,
- Morska sol i malo papra po želji.
- Patlidžane je potrebno oprati, prepoloviti te ispeći u pećnici na 180-190°C otprilike 30 minuta, ili dok ne budu mekani.
- Ohlađeno meso iz patlidžana usitnite u blenderu, sjeckalici ili štapnim mikserom.
- Zatim dodajte ostale sastojke i blendajte dok ne postignete homogenu smjesu za mazanje.
- Ohlađeni namaz poslužite uz topli prepečeni kruh ili uz namirnice po želji.
Namaz od patlidžana i paprike
Ovaj namaz idealan je za kasnije ljeto kada ne podnosimo odviše tešku hranu, a kombinira patlidžan, papriku i rajčicu za laganu ljetnu užinu. Potrebni sastojci su:
- 1 srednji patlidžan,
- 2-3 paprike,
- 3 manje rajčice,
- 2-3 režnja češnjaka ili 1 luk,
- Ekstra djevičansko maslinovo ulje,
- Morska sol, papar i chili prah po želji.
- Povrće je potrebno toplinski obraditi, a možete prvo ispeći samo patlidžan ili svo povrće zajedno ispeći u pećnici.
- U tome slučaju, nasjeckajte patlidžan, luk, papriku i rajčicu, prelijte ih s uljem i posolite te rasporedite na papir za pečenje.
- Pecite sve na 180°C dok paprika ne potamni, a povrće postane mekano.
- Ohlađeno povrće zatim stavite u blender/sjeckalicu/multipraktik te usitnjavajte do homogene konzistencije.
- Po želji dodajte papar i chili prah te dodatno blendajte da se sve poveže.
Namaz od patlidžana i badema
Ukusan namaz od patlidžana s dodatkom zdravih masti i proteina iz badema dodatno će se poigrati okusima. Postoji nekoliko opcija – bademe možete umiješati nasjeckane u gotovi namaz po nekom od prethodnih recepata ili pak usitniti bademe u blenderu kako bi se osjetila aroma, ali ne i komadići badema.
Treća opcija je priprema namaza s bademovim maslacem:
- 500g patlidžana,
- 2-3 žlice bademovog maslaca,
- 1 češanj češnjaka,
- 1-2 žlice soka od limuna,
- 2-3 žlice bademovog ulja,
- Morska sol i papar (izborno).
- Patlidžane dobro operite, a zatim ispecite u pećnici na 180-190°C ili dok ne postanu mekani.
- Zatim pustite da se ohlade i meso iz patlidžana stavite u blender ili sjeckalicu s ostalim sastojcima osim ulja.
- Kada postignete homogenu smjesu, dodajte ulje i blendajte do konzistencije koju želite.
- Namaz poslužite hladan, uz bruskete, pogačice ili prepečen kruh.
Namaz od patlidžana zimnica
Zdravi namaz od patlidžana također možete napraviti od patlidžana iz zimnice, a s obzirom da je patlidžan u zimnici uglavnom preliven uljem, dodatno ulje u receptima slobodno isključite.
Namaz od patlidžana iz zimnice odličan je jer ga možete pripremati kada god poželite, pod uvjetom da imate dostupne teglice patlidžana naravno. Poslužite se jednim od prethodnih recepata i usudite se eksperimentirati dok ne postignete željeni okus ovog zdravog namaza!
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

“Bez moje stome danas ne bi bilo ni mene!”: Svojim portalom širi svijest o stomi i upalnim bolestima crijeva na temelju vlastitih iskustava
- Tomislav Stanić
- 9 min čitanja