Povrtni namazi: Odličan način da jedete više povrća ili za dane kada vam se ne jede meso! Imamo tri recepta koja morate probati

Povrtni namazi

Povrtni namazi mogu se pripremiti s različitim okusima i poslužiti na razne načine. Zdravi namazi od povrća odličan su način da jedete povrće i unesete potrebne nutrijente na ukusan i malo drugačiji način. Postoje brojni načini pripreme povrtnih namaza, a u nastavku ćete pronaći recepte za tri različita povrtna namaza.

Humus, namaz od slanutka, je jedan od raznovrsnijih povrtnih namaza koji možete iskoristiti kao namaz za kruh, umak za sirovo povrće ili čak umak za tjesteninu. Okus humusa možete prilagoditi na razne načine tako da u njega dodate sušene rajčice, pečeni češnjak, kuhanu ciklu i dr. Saznajte kako napraviti humus u članku “Recept za hummus – namaz od slanutka“. 

Još jedan povrtni namaz koji je idealan za ljetno vrijeme, kada su patlidžani u sezoni, je namaz baba ganoush. Priprema se od pečenih patlidžana, a odlično se slaže s pita kruhom ili falafelom. Recept za ovaj namaz možete pronaći u članku “Patlidžan recepti – pohani, na tavi i musaka od patlidžana“.

Ako ne želite sami pripremati povrtni namaz, a u potrazi ste za praktičnom bezmesnom zamjenom za paštetu, u većini trgovina možete pronaći povrtni namaz ili namaz od gljiva.
Povrtni namaz - recept za namaz od graška i mente
FOTO: Shutterstock

Povrtni namaz – recept za namaz od graška i mente

Ovaj lagani i osvježavajući namaz idealan je kao namaz za kruh, a posebno je fin kada se na vrh doda malo kozjeg sira.

Sastojci:

  • 2 šalice zamrznutog graška
  • 1 režanj češnjaka
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • 2 jušne žlice svježih listova mente
  • 2 jušne žlice tahinija
  • 2 čajne žličice naribane korice limuna
  • 2 jušne žlice soka limuna
  • sol i papar po želji.

Priprema

  1. Grašak odmrznite na sobnoj temperaturi.
  2. Sve sastojke stavite u procesor hrane i blendajte dok ne dobijete željenu konzistenciju. Namaz može biti skroz gladak ili s malo komadića.
  3. Servirajte s kruhom ili krekerima i uživajte.
Zdravi namazi od povrća
FOTO: Shutterstock

Muhammara namaz – recept

Muhammara je blago ljuti bliskoistočni namaz koji se sastoji od pečenih paprika i oraha. Najčešće se servira s pita kruhom, uz namaze kao što su baba ganoush i humus, a idealnog je okusa kad se servira na sobnoj temperaturi.

Tradicionalno se paprike za ovaj namaz peku, nakon čega se uklanja kožica. Kako biste što lakše i brže pripremili ovaj namaz, koristite već pečene paprike iz staklenke.

Sastojci:

  • 2 pečene paprike iz staklenke
  • 3 jušne žlice maslinovog ulja
  • 100 g tostiranih oraha
  • 1 režanj češnjaka
  • 2 i pol jušne žlice koncentrata rajčice
  • 3/4 šalice krušnih mrvica
  • 2 jušne žlice sirupa od šipka
  • 1 čajna žličica mljevene aleppo papričice
  • 1/2 čajne žličice šećera
  • 1/2 čajne žličice soli.

Ako nemate sirup od šipka, možete ga zamijeniti mješavinom meda i soka od limuna. Aleppo papričica tradicionalno se koristi za pripremu muhammare zbog kompleksnosti okusa, ali ako je ne možete pronaći, koristite običnu ljutu papriku u prahu. 

Priprema

  1. Papriku izrežite na manje komade.
  2. Potom je izblendajte s ostalim sastojcima u procesoru hrane.
  3. Prije serviranja ukrasite namaz po želji maslinovim uljem, usitnjenim orasima i peršinom.
Povrtni namaz
FOTO: Shutterstock

Namaz od leće i sušenih rajčica – recept

U povrtne namaze dobro je dodati sjemenke, orašaste plodove ili grahorice kako bi se povećale nutritivne vrijednosti namaza. Ovaj veganski namaz sadrži sušene rajčice i leću, zahvaljujući kojoj sadrži i veću količinu proteina.

Sastojci:

Priprema

  1. Prvo je potrebno oprati i skuhati crvenu leću. Na jednu šalicu crvene leće potrebno je dodati oko 3 šalice vode. U vodu možete dodati sol ili povrtni temeljac kako bi leća imala više okusa. Kuhajte je oko 15 minuta, dok se većina vode ne upije, a leća je kuhana, ne raskuhana.
  2. Ako imate viška vode, procijedite leću.
  3. U procesor hrane stavite sve sastojke i blendajte ili pulsirajte dok ne dobijete željenu konzistenciju namaza.

Pročitajte i ostale recepte za povrtne namaze:

Članak objavljen:
  1. Melvani, N. (2022). High-Protein Red Lentil Dip & Spread. Cooking for Peanuts.
  2. Cook, A. (2021). Easy Pea and Mint Dip. It’s Not Complicated Recipes.
  3. Karadsheh, S. (2020). Muhammara Recipe (Roasted Red Pepper Dip). The Mediterranean Dish.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu