Falafel recepti: Omiljena orijentalna delicija puna proteina lako se sprema, a možete biti prilog, dodana u salatu ili umotana u tortilju
- Budite prvi i komentirajte!
- 6 min čitanja
Tko još nije probalo falafel kuglice bez mesa koje dolaze s Bliskog istoka? Glavni sastojak ovih kuglica promjera otprilike dva centimetra je slanutak, no mogu se raditi i od boba. Slanutak se ubraja u mahunarke, sadrži oko 16 g proteina na 100 g proizvoda te je bogat vlaknima koja su neophodna za pravilan rad crijeva.
Osim što se može kupiti u konzervi, može se kupiti i suhi slanutak, no njegovo kuhanje zahtjeva pripremu. Prije kuhanja slanutak je potrebno namakati, a kuhanje može potrajati čak i do dva sata dok ne omekša. To ovisi u kojem se loncu kuha, a ako se želi uštedjeti vrijeme, tada je ekspres lonac najbolji izbor.
Ako koristite slanutak u konzervi, svakako sačuvajte tekućinu koja se može iskoristiti umjesto bjelanjaka ili od nje napraviti ukusna veganska majoneza koja može poslužiti i kao umak za falafel.
Falafel recepti – kuglice koje su kulinarska umjetnost na stolu
Recepti za falafel kuglice mogu se razlikovati po izboru brašna, začina i ulja, ali i po načinu pripreme kao što je prženi falafel ili pak falafel iz pećnice.
Falafel recept za kuglice pržene u ulju
Falafel kuglice pržene u ulju odnose se na klasičnu pripremu.
Sastojci:
- 1 šalica suhog slanutka ili slanutka iz konzerve
- grubo sjeckana polovica velikog luka
- 1 čajna žličica soli
- 4 režnja češnjaka
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1 čajna žličica mljevenog korijandera
- pola šalice svježe sjeckanog peršina
- otprilike 4 jušne žlice brašna od slanutka ili običnog brašna
- 2 čajne žličice kima
- ulje za prženje.
Priprema
- Ako ste se odlučili za suhi slanutak, potopite ga u vodi tako da je slanutak prekriven vodom i ostavite da se namače 24 sata.
- Nakon toga ocijedite slanutak i stavite ga kuhati zajedno sa začinima, uključujući luk, peršin i češnjak.
- Kada se slanutak skuha, odnosno omekša, sastojke izblendajte, ali ne do smjese pirea. Smjesa treba biti malo grublja. Potom dodajte prašak za pecivo i brašno.
- Oblikujte falafel kuglice, pri čemu se možete voditi čajnom žličicom kao mjerilom veličine kuglica.
- Stavite falafel kuglice u vruće ulje te okrenite kuglice nakon 30 – 60 sekundi. Treba ih ostaviti dovoljno dugo da se prže s jedne strane kako se ne bi raspale.
- Kada falafel poprimi zlatnu boju, izvadite kuglice iz ulja na papirnati ručnik kako bi se upio višak ulja.
Falafel iz pećnice za one koji ne žele dodatne kalorije i ne vole prženu hranu
Alternativa klasičnim prženim falafel kuglicama svakako je falafel iz pećnice. Idealan je za one koji ne žele unositi dodatne kalorije iz ulja koje je najbogatije kalorijama od svih makronutrijenata.
Sastojci:
- 1 šalica suhog slanutka (namočenog preko noći u dovoljnoj količini vode; slanutak nabubri u vodi)
- nasjeckana polovica luka
- 1 šalica svježe sjeckanog peršina
- 1 šalica svježeg sjeckanog lišća korijandera
- svježi komadić sjeckane zelene ljute papričice
- 3 režnja češnjaka
- 1 čajna žličica kumina
- 1 čajna žličica soli
- pola čajne žličice kardamoma
- 1/4 čajne žličice crnog papra
- 2 jušne žlice brašna od slanutka
- pola čajne žličice sode bikarbone.
Priprema
- Sve sastojke osim slanutkovog brašna i sode bikarbone stavite u blender i blendajte do grublje teksture, otprilike teksture pijeska.
- Potom u smjesu dodajte brašno od slanutka i sodu bikarbonu. Ova dva sastojka omogućit će bolje sljepljivanje smjese.
- Smjesu prekrijte folijom i ostavite u hladnjaku oko pola sata. Nakon toga izvadite smjesu i oblikujte kuglice. Umjesto kuglica, falafel smjesu možete oblikovati u plosnate krugove.
- Pripremite malo nauljeni pleh (možete ga posprejati kokosovim uljem u spreju bez kalorija) i posložite falafele u dovoljnom razmaku. Mrvicu prije pečenja posprejajte posložene falafele.
- Zagrijte pećnicu na 220 °C te pecite falafele oko 25 – 30 minuta. Preokrenite ih na polovici pečenja. Nakon pečenja trebali bi poprimiti zlatnu boju.
Falafel salata – proteinska bomba za vegane ili dan bez mesa
Koliko puta ste naišli na predivne zdjele pune raznog povrća, mahunarki i žitarica prepune vitamina, minerala, vlakana i proteina? Donosimo recept za jednu takvu nutritivno bogatu zdjelu kojoj će kuglice falafela dati poseban naglasak u okusu i vizualnom dojmu.
Sastojci:
- ulje
- 2 režnja češnjaka
- 1 čajna žličica svježe sjeckanog đumbira
- svežanj svježe sjeckanog mladog luka
- 150 g nasjeckanih gljiva bukovača
- soja sos
- nekoliko nasjeckanih listova kineskog kupusa
- 1 šalica crnog graha
- 1 šalica kuhane kvinoje (kuhati otprilike 15 min)
- 1 šalica kuhanog boba
- nekoliko komada kuglica falafela (možete ih napraviti prema nekim od ovih recepata ili koristiti gotovu smjesu)
- 1 jušna žlica tahini namaza.
Priprema
- Na ulju popržite češnjak, mladi luk i đumbir.
- Potom dodajte bukovače te malo soja sosa.
- Zatim dodajte sjeckani kineski kupus i crni grah.
- U zdjelu na dno stavite kuhanu kvinoju te preko dodajte pirjano povrće s gljivama. U jedan kut stavite kuhani bob te preko falafel. Tahinijem prošarajte ovu salatu.
Falafel u tortilji – odlična kombinacija kao ručak na poslu
I to se može, spoj tortilje i falafela neće vas ostaviti ravnodušnim. Ujedno je ovo kompletan obrok za vegane budući da se kombiniraju tortilja, odnosno žitarica i falafel napravljen od mahunarke.
Sastojci:
- velika integralna tortilja
- oko 6 komada falafela pečenih u pećnici
- zelena salata
- ribani bijeli kupus
- crvena paprika
- 2 šnite cheddar sira
- 2 jušne žlice umaka po izboru.
Priprema
- Falafel pripremite prema uputama na pakiranju ili ga napravite sami prema nekom od predloženih recepata.
- Povrće operite i narežite na trakice.
- Integralnu tortilju zagrijte na tavi, a potom premažite umakom ili namazom po želji i dodajte cheddar sir. Dodajte povrće i falafel kuglice te zarolajte tortilju.
Falafelbowl – riznica vitamina, minerala i proteina
Bowl je poznat još kao i Budina zdjela, a karakteriziraju je višebojne namirnice koje su sinonim za raznovrsnost i zdravlje. Zašto ne ubaciti i falafel i napraviti svoj falafelbowl?
Sastojci:
- 1 šalica slanutka
- 2 režnja češnjaka
- 2 čajne žličice mljevenog kumina
- 3/4 crvenog luka
- 1 čajna žličica soli
- pola čajne žličice crnog papra
- 1 čajna žličica mljevenog korijandera
- 2 jušne žlice brašna
- 1 šalica svježe sjeckanog peršina
- 1 šalica svježe sjeckanog lišća korijandera
- sok polovice limuna
- 1 šaka svježeg baby špinata
- na trakice narezan ljubičasti luk
- koluti svježeg krastavca
- 2 lušne žlice kuhane ribane cikle.
Priprema
- Sve sastojke usitnite u blenderu do grublje zrnate teksture.
- Potom oblikujte plosnate okruglice falafela i posložiti ih na papir za pečenje.
- Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 220 °C oko pola sata.
- Nakon 15 minuta pečenja okrenite kuglice falafela kako bi se ravnomjerno ispekle s obje strane. Kada poprime zlatno-smeđu boju, izvadite ih iz pećnice.
Potom napravite sos za falafel iz kućne radinosti.
Sastojci:
- 3 čajne žličice mljevenog feta sira
- 3 čajne žličice kajmaka
- 5 čajnih žličica mlijeka
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- mrvica papra.
Priprema
- Sve sastojke stavite u blender i blendajte do glatke teksture.
Pripremite široku zdjelu i dodajte baby špinat, luk, krastavac i ciklu. Rasporedite falafel kuglice jednu do druge i prelijte sosom za falafel. Preko dodajte dvije jušne žlice nara.
Falafel – gdje kupiti?
Na tržištu se mogu naći i gotove smjese za falafel, smrznuti falafel za pripremu ili pak kuglice falafela iz hladnjaka za brzo spremanje. Lidl u svojoj ponudi periodično nudi okuse orijentalne kuhinje i tada se može kupiti paket smrznutog falafela čija je cijena za 400 g 2,99 eura. Također, u tom periodu moguće je kupiti i orijentalne začine koji se najčešće koriste u pripremi falafel kuglica.
U dm-u se mogu kupiti suhe smjese za pripremu falafela te u ponudi imaju čak tri različita proizvođača:
- falafel marke dm Bio – 175 g za 1,58 eura
- falafel marke Bauck HOF – 160 g za 2,51 eura
- falafel marke dm Bio s harissa pastom – 160 g za 2,64 eura.
Müller u svojoj ponudi također ima suhu smjesu za falafel marke Alnatura (170 g), a ista takva mješavina dostupna je i u Bipa trgovinama.
U internet trgovini Habibi Orient dostupan je falafel marke Abido, 200 g po cijeni od 2,65 eura. U specijaliziranoj trgovini Tvornica zdrave hrane dostupna je smjesa za falafel marke Bauck HOF, 160 g po cijeni od 2,52 eura, a dostupan je i organski suhi slanutak od 500 g po cijeni od 2,09 eura te brašno od slanutka, 500 g za 2,59 eura.
Garden nudi i gotovu smjesu za falafel marke Bauck HOF, 160 g po cijeni od 2,78 eura te iste marke, ali s paprikom i čilijem za 2,65 eura. bio&bio internet trgovina u ponudi ima gotove falafel kuglice, 240 g po cijeni od 5,79 eura marke Florentin, gotovu smjesu za falafel 170 g za 2,79 eura, ali i gotove falafel kuglice od batata, 240 g, po cijeni od 5,79 eura.
Vjerojatno i druge trgovine u svojoj ponudi imaju falafel, a pojedini specijalizirani fast food restorani nude i falafel u tortilji. Prema dostupnosti falafela zasigurno je riječ o omiljenoj orijentalnoj deliciji.
Pročitajte i članke:
- Popečci od tikvica: Prefini su, jednostavno se pripremaju i serviraju na razne načine! Ovim ćete se receptima uvijek vraćati
- Popečci od slanutka: Gotovi za manje od pola sata, a mogu se jesti za bilo koji obrok ili poslužiti kao finger food
- Polpete od blitve i zobenih pahuljica s chia sjemenkama.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Kronična upala je česta i opasna! Kako znati imate li je?
- Maja Kuzelj Grgić
- 5 min čitanja