Falafel – zamjena ćevapima
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Falafel su kuglice od boba ili slanutka, raznih biljaka i začina. Vegetarijansko su jelo koje dolazi s Bliskog istoka. U Izraelu ga smatraju nacionalnom hranom, po nekima potječe iz Egipta, voljen je u Libanonu, ali i na Zapadu.
Falafel se radi od omekšanog i mljevenog boba ili slanutka, dodaje se peršin, češnjak, crveni luk, sol, papar, sodu bikarbonu i kim. Od smjese se mijesi tijesto, nakon čega se formiraju kuglice i prže u dubokom ulju ili peku u pećnici. Kuglice su promjera oko 2 cm. Mogu se servirati s tahinijem (umakom od sezama), zelenom salatom, lepinjom i sl. U zapadnoj Europi falafel nude mnoge ćevabdžinice kao vegetarijansku/vegansku alternativu ćevapima.
Sastojci:
- 1 šalica slanutka
- pola sitno narezanog crvenog luka
- 1 šaka narezanog peršina
- pola žličice sode bikarbone
- sol i papar (količina po želji)
- 1-2 režnja nasjeckanog češnjaka
- 1 žličica mljevenog kumina
- 1 veća žlica brašna (opcionalno)
- biljno ulje za prženje
Kako pripremiti falafel?
- Dan prije nego ćete spravljati falafel, stavite slanutak u zdjelu vode na namakanje (12-24 sata).
- U blender stavite sve sastojke te procesuirajte sve dok smjesa ne postane konzistentna (tekstura će biti zrnasta).
- Nauljite ruke te od smjese radite kuglice. Veličinu im odredite sami (najbolje promjera oko 2 cm). Neka im veličina bude međusobno jednaka, kako bi se ravnomjerno ispekli.
- U zdjelu ulijte dosta biljnog ulja (npr. suncokretovog). Kada se ulje zagrije, dodajte kuglice.
- Pržite nekoliko minuta, dok falafel ne poprimi smećkastu boju.
- U zdjelu ne stavljajte sav falafel istovremeno, jer će to uzrokovati smanjenje temperature ulja.
- Kada je gotov, falafel je potrebno staviti na papirnati ručnik i ostaviti da se ohladi.
Tahini umak pripremite tako da u njega dodate prstohvat soli, malo vode i limunske kiseline. Falafel možete jesti u lepinji, tortilji, uz kruh, ili sa salatom. Kombinirajte s tahinijem ili umakom po želji.
Video recept pogledajte ovdje:
Tajni savjet:
Kako biste provjerili je li ulje spremno za prženje, umočite vrh čačkalice u njega. Ako se oko vrha pojavljuju mjehurići, ulje je spremno za prženje.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja