Buddha bowl ili Budina zdjela: Evo kako spremiti šarene zdjelice pune zdravlja

Buddha bowl ili Budina zdjela

Buddha bowl ili Budina zdjela je tip jela koji se servira u jednoj zdjeli, a sastoji se od nekoliko manjih porcija različitih namirnica. Sastavni dio Budine zdjele su najčešće određena žitarica, kao što su riža ili kvinoja, biljni izvor proteina, kao što su tofu ili slanutak, te povrće. Sastojci se ne miješaju, već se aranžiraju na način da jelo izgleda lijepo.

Zašto je Budina zdjela toliko popularna?

U suštini Budina zdjela je balansirano jelo od cjelovitih namirnica, koje svatko može prilagoditi svojem ukusu. Ovaj tip jela je vrlo popularan iz razloga što je raznovrstan, ukusan i iznimno zdrav. 

Osim toga, sastojci u Budinoj zdjeli se ne miješaju, već se aranžiraju na način da cijela zdjelica izgleda lijepo. Izgled hrane koju jedemo itekako doprinosi teku i zadovoljstvu hranom, stoga popularnost ovog jela leži i u njegovom izgledu. Pročitajte članak “Kako izgled hrane utječe na naš apetit i probavu?“. 

Nije u potpunosti jasno zašto se ovaj tip jela naziva “Budina zdjela”. Iako nije utvrđena povezanost ovog jela i samog Bude ili religije, postoje pretpostavke da ime potječe iz budističkog koncepta balansa. Radi se o balansiranom jelu, a cilj je uravnoteženo jesti različite cjelovite namirnice, bez pretjerivanja s određenom hranom.

Buddha bowl
FOTO: Shutterstock

Što staviti u Budinu zdjelu?

Budina zdjela sastoji se od nekoliko manjih porcija različitih cjelovitih namirnica koje birate ovisno o vlastitom ukusu. U nastavku ćete saznati koje se namirnice najčešće stavljaju u Budinu zdjelu.

Žitarice

Baza zdjelice najčešće je određena žitarica:

Ako ne volite žitarice, možete odabrati drugačiju namirnicu sa škrobom, kao što je pečeni batat krumpir.

Proteini biljnog podrijetla

Biljni izvori proteina su iznimno važan dio zdjelice koji, osim što daju osjećaj sitosti, doprinose balansiranosti ovog jela. Neki od biljnih izvora proteina koje možete staviti u svoju zdjelicu su:

Više o biljnim izvorima proteina saznajte u članku “Biljni izvori proteina koji mogu zamijeniti meso“. 

Povrće je iznimno važna stavka zdjelice jer doprinosi nutritivnom bogatstvu i balansu jela
FOTO: Shutterstock

Povrće

Povrće je također iznimno važna stavka zdjelice jer doprinosi nutritivnom bogatstvu i balansu jela. Možete staviti sirovo povrće, kao što su:

U Budine zdjele često se stavlja i termički obrađeno povrće (kuhano na pari ili u vodi, pečeno itd.). Neko od povrća koje možete odabrati za Budinu zdjelu su:

Buddha bowl - dressing
FOTO: Shutterstock

Buddha bowl – dressing

Još jedna stavka koja čini Budinu zdjelu posebno zanimljivom i raznolikom je mogućnost odabira i prilagođavanja umaka, tj. dressinga koji stavljate na jelo. Ako niste ljubitelj umaka, ne morate ga staviti, ali ako volite umak, svaka sljedeća zdjelica koju napravite može biti još raznolikija. 

Opcije su razne, a odabir ovisi o vašem ukusu i sastojcima koje ste stavili u zdjelicu. Prema tome, umak može biti na bazi:

Ideje za dressinge možete potražiti u članku “Dresing za salatu – recepti“. 

Dodatni sastojci

Budinu zdjelu možete dodatno ukrasiti i obogatiti sastojcima kao što su:

Buddha bowl - recept
FOTO: Shutterstock

Buddha bowl – recept

Budina zdjela može biti jako raznoliko jelo koje možete u potpunosti prilagoditi vašim željama. U nastavku se nalazi samo jedan primjer za Buddha bowl, a vi ga prilagodite vašem ukusu i preferencijama. Ako neki sastojak ne volite, samo ga izbacite ili zamijenite drugim sastojkom. Tako možete dodati pečenu brokulu, avokado ili sirovi špinat, a umjesto ukiseljenog crvenog luka staviti kiseli kupus. 

Uz ovaj recept dobit ćete do četiri Budine zdjele. Ovakvo jelo možete pripremiti i unaprijed, pa nositi sutradan na posao ili obradovati obitelj finim ručkom koji izgleda prekrasno i šareno. 

Sastojci:

Sastojci za umak:

Budina zdjela
FOTO: Shutterstock

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  2. Batat krumpir očistite, izrežite na kockice te začinite maslinovim uljem, soli, paprom i drugim začinima po želji. Pecite 20 minuta ili dok ne poprimi zlatno-smeđu boju.
  3. Rotkvice izrežite na tanke šnitice, a uz pomoć gulilice za povrće kreirajte trakice od mrkve.
  4. Pomiješajte sirovo povrće (rotkvice, mrkve i kupus) s malo limunovog soka.
  5. Aranžirajte sve sastojke u zdjelici na način da vama izgleda lijepo.
  6. Kao završni korak pomiješajte sastojke za umak i prelijte ga preko jela. 

Ako želite dodatno začiniti slanutak, možete ga kratko ispržiti na maslinovom ulju sa začinima kao što su kumin, ljuta ili slatka paprika, češnjak itd.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Tepper Paley, R. (2017). Why Do We Keep Calling Things Buddha Bowls? Bon Apetit.
  2. Best Buddha Bowl. Love and Lemons.
  3. Sweet Potato Chickpea Buddha Bowl. Minimalist Baker.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu