Korijandar – nutritivni sastav i ljekovita svojstva

korijander

Korijandar (lat. Coriandrum sativum) je biljka čiji se list najčešće koristi kao začin, a sjeme za pripremu ljekovitih čajeva i ulja za potrebe kozmetičke industrije.

U nastavku članka pročitajte kako se korijandar uzgaja, koja su mu ljekovita svojstva te kako ga koristiti

Korijandar – uzgoj

Korijandar se uzgaja u umjereno toplim klimama, a može se uzgajati i na vrlo siromašnom tlu. Razmnožava se sjemenom, a najčešće se sije u proljeće.

Odrasla biljka je zeljasta te može dosegnuti visinu od jednog metra. Ima cvjetove bijele ili blijedo roza boje, a plodovi su mali, zrnati i mogu biti veliki do 5 milimetara u promjeru. 

Košnja se obavlja kad sjemenke postanu tamnožute, a stabljika žuta i suha. Inače bi plod i listovi mogli biti neugodnog mirisa, objašnjavaju stručnjaci s poljoprivrednog portala Agroklub.

Korijandar
Foto: Photostock Secrets

Korijandar – nutritivna svojstva

Sjemenke i listovi korijandra imaju različit nutritivni sastav. Listovi imaju veću koncentraciju vitamina, a manju koncentraciju minerala, dok sjemenke imaju više minerala od vitamina.

Sastav sjemenki i lišća korijandra navodi nutricionist Ryan Raman za zdravstveni portal Healthline. Sjemenke korijandra sadrže:

 • 16.8 % od preporučene dnevne doze dijetalnih vlakana,
 • 3.5 % od preporučene dnevne doze vitamina C,
 • 9.5 % od preporučene dnevne doze mangana i 9.1 % željeza,
 • 8.2 % od preporučene dnevne doze magnezija, 7.1 % kalcija, 4.9 % bakra, 3.7 % selenija, 3.6 % kalija i 3.1 % cinka. 

Listovi korijandra sadrže:

 • 1.1 % od preporučene dnevne doze dijetalnih vlakana,
 • 13.5 % od preporučene dnevne doze vitamina A i 38.8 % od preporučene dnevne doze vitamina K,
 • 2.1 % od preporučene dnevne doze mangana, 0.6 % magnezija i 0.7 % kalcija,
 • 0.5 % od preporučene dnevne doze fosfora, 0.1 % selenija, 1.5 % kalija i 0.3 % cinka. 

Grupa korejskih znanstvenika proučavala je sastav glavnih aktivnih biljnih komponenti u lišću korijandra kojima se pripisuju antioksidativna svojstva. To su:

 • kavena kiselina,
 • flavonoidni glikozidi,
 • masne kiseline poput linolenske.

“Sjemenke korijandra sadrže esencijalna ulja i monoterpenoide poput linaloola”, ističu u radu objavljenom 2014. godine u časopisu Journal of Medicinal Food.

Korijandar – ljekovita svojstva

Prije svega, redovna konzumacija uravnotežene i zdrave prehrane uz tjelovježbu će rezultirati zdravim tijelom. Neke namirnice, poput korijandra, mogu poslužiti kao dodatna pomoć u prevenciji bolesti i smanjenju rizika od razvoja raznih stanja.

Sjemenke i lišće korijandra je lako uklopiti u prehranu, a njihovi sastojci djeluju antioksidativno i protuupalno. Stoga mogu pomoći kod:

 • smanjenja upalnih procesa u tijelu,
 • smanjenja rizika od razvoja bolesti srca i krvožilnog sustava,
 • smanjenja koncentracije glukoze u krvi.

Korijandar može djelovati antimikrobno pa se često koristi kao prirodni konzervans. Postoje i neka istraživanja na laboratorijskim životinjama koja dokazuju njegovo antimikrobno djelovanje u živim organizmima, ali još uvijek nisu provedena na ljudima. 

Korijandar – kako koristiti?

List korijandra uvijek se koristi svjež, a ima aromatičan, ugodan i osvježavajući miris.

U Indiji, lišće korijandra široko je popularno. Kada kupujete povrće, trgovac vam uvijek doda svježe lišće korijandra i malo ljutih papričica gratis.

Koristi se za dekoraciju jela od povrća (slično peršinovom lišću u našim krajevima) te za pripravljanje catnija te salata s jogurtom (raite).

Recept za raite možete pogledati na mom blogu Vegetarijanska kuhinja.

Svježe lišće korijandra možete dodati u gotovu juhu, salatu ili jelo od povrća. Osim što jelo a korijandrovim lišćem odlično izgleda, daje jelu predivan aromatičan miris te pridonosi dobrom zdravlju.

Možete od njega napraviti i catni (umak od korijandrovog lišća, koji se u Indiji često pravi, kao dodatak jelima, s chili papričicama).

Također, poželjan je gost i u smoothiejima.

O dobrobitima zelenih sokova za zdravlje pročitajte u tekstu Zeleni sokovi za detoksikaciju i zdravlje.

Sjemenke korijandra se također koriste za pripremu:

 • juha i gulaša,
 • curryja,
 • ukiseljenog povrća,
 • jela s rižom.
Umak s korijandarom
Foto: Photostock Secrets

Korijandar – nuspojave

Korijandar se smatra generalno sigurnim za konzumaciju u normalnim količinama. Međutim, može uzrokovati alergije kod nekih ljudi koji su inače alergični na kopar, anis ili pelin te preosjetljivost na Sunčevo UV zračenje.

Ako se nekim putem nanosi direktno na kožu, može uzrokovati crvenilo i iritacije, upozoravaju stručnjaci s medicinskog portala WebMD.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.20 / 5   5

Foto: Photospin, Photostock Secrets

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: korijander, korijander kao lijek, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu