Mrkva je dobra za oči i kožu – istina ili mit? Evo što kažu nutricionistica i dermatologinja

Mrkva je dobra za oči i kožu

“Mrkva je dobra za oči.” – je li i vama majka to govorila u djetinjstvu kako bi vas natjerala da pojedete svu mrkvu s tanjura? Često možemo čuti da konzumacija veće količine korjenastog povrća, osim dobrog vida, daje i zdravu boju kože. Je li to istina?

Prvo treba razbiti mit po kojem je mrkva neka vrsta superhrane. Dr. Winfried Keuthage, stručnjakinja za nutricionizam, kaže:

Nikad nije dobro fokusirati se na određeno povrće u prehrani. Mrkva je bez sumnje zdrava namirnica koja može biti dio prehrane kao i ostalo povrće.

Od “a” za artičoku do “z” za zelje – svako povrće ima svoje prednosti. Najvažnija je raznolikost, odnosno tanjur ispuniti višebojnom mješavinom. A mrkva, tipično narančasta, ali također žuta ili ljubičasta, tome može prirodno pridonijeti.

Mrkva ima vrlo širok profil hranjivih tvari
FOTO: Shutterstock

Koja je nutritivna vrijednost mrkve?

Keuthage pojašnjava:

Mrkva ima vrlo širok profil hranjivih tvari. Ona je bogata vitaminom C, sadrži nekoliko vitamina B i vitamine koji su topivi u mastima E, K i A.

Prije svega, opskrbljuje tijelo obiljem karotenoida, vrstom uglavnom žutih, narančastih ili crvenih pigmenata topivih u mastima ili sekundarnim biljnim metabolitima – spojevima koje proizvode biljke i koji ne pridonose njihovom rastu, ali ih čine konkurentnima u njihovoj okolini.

Karotenoidi su ono što mrkvi daje jarku narančastu boju. Najpoznatiji karotenoid je beta karoten.

“Tijelo ga može pretvoriti u retinol, oblik vitamina A.”, kaže Keuthage. Nešto beta karotena pohranjuje se u jetri za kasniju pretvorbu u vitamin A u slučaju nedostatka.

Kako ističe Njemačko nutricionističko društvo (DGE), znatne količine beta karotena mogu se naći i u bundevi, batatu, crvenoj paprici, kelju i marelicama.

Keuthage kaže:

Lako je zadovoljiti preporučenu dnevnu dozu beta karotena – za odraslu osobu dovoljno je jednostavno pojesti mrkvu srednje veličine od 60 g.
Karotenoidi su ono što mrkvi daje jarku narančastu boju
FOTO: Shutterstock

Je li konzumiranje mrkve doista dobro za vid?

Da bi nam vid bio što kvalitetniji, organizmu je potreban vitamin A, za koji Keuthage kaže da je prekursor rodopsina, fotopigmenta u štapićima (vrsta fotoreceptorskih stanica) mrežnice oka. Adekvatna opskrba njime važna je za sposobnost dobrog razlikovanja svjetla i mraka.

Nedostatak vitamina A rezultira “noćnim sljepilom” – lošim vidom noću ili pri slabom svjetlu. Keuthage kaže da je nedostatak vitamina A rijedak u industrijaliziranim zemljama, gdje ljudi u uobičajenim okolnostima unose dovoljno beta karotena i vitamina A uravnoteženom prehranom.

No, nadate li se da ćete čestom konzumacijom mrkve poboljšati i izoštriti vid – razočarat ćete se, kaže Keuthage te dodaje da povećan unos beta karotena ne rezultira boljim vidom.

Beta karoten stvara neku vrstu zaštitnog sloja na koži
FOTO: Shutterstock

Može li beta karoten utjecati na promjenu boje kože?

Odgovor je – da. Dermatologinja, dr. Uta Schlossberger, pojašnjava da beta karoten stvara neku vrstu zaštitnog sloja na koži, a on, barem u manjoj mjeri, uspijeva blokirati učinak ultraljubičastog zračenja sunca koje oštećuju stanice.

Schlossberger kaže:

Takav štit može utjecati na vanjski izgled kože. Jedete li dovoljno mrkve, koža će vam poprimiti žućkasto-smeđu nijansu. Boja malo odudara od boje osunčane kože, a razliku može primijetiti samo stručnjak. Izgledat ćete nešto zdravije i odmornije.

Ako navečer pojedete dvije zdjelice juhe od mrkve, sljedećeg se jutra nećete probuditi sa žućkasto-smeđom kožom. Schlossberger objašnjava da je to količina koju bi čak i ljubitelji mrkve teško podnijeli:

Govorimo o 4 – 6 mrkvi dnevno tijekom 2 – 3 mjeseca.

Ne biste se trebali oslanjati ni na zaštitu koju pruža beta karoten kada svoju kožu kanite izložiti suncu. Schlossberger je pojasnila:

Pruža zaštitni faktor samo 2 – 3, a od toga nema nikakve koristi.

Dakle, korištenje kreme za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom i dalje je obavezno.

apsorpcija hranjivih tvari iz mrkve
FOTO: Shutterstock

Kako organizmu olakšati apsorpciju hranjivih tvari iz mrkve?

“Beta karoten je spoj koji voli masti ili lipofile.”, istaknula je Keuthage, no mrkva sama po sebi gotovo da i ne sadrži masnoću. U tom slučaju svojoj salati od mrkve možete dodati malo nasjeckanih orašastih plodova.

Ribanje mrkve za salatu itekako je vrijedan trud. To je zato što ribanje razgrađuje stanične stijenke, omogućujući bolju apsorpciju hranjivih tvari. Isto vrijedi i za pasiranje mrkve za umake ili juhe.

Keuthage dodaje da je dobro znati i sljedeće:

Važne hranjive tvari odmah su ispod kore. Stoga je preporučljivo mrkvu dobro oprati, umjesto da je gulite.

Ako želite potpunu zdravstvenu dobrobit od ovoga korjenastog povrća, svako malo pojedite koju sirovu mrkvu

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

1 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu