Juha od mrkve i đumbira: Skladan par koji će probuditi sva osjetila! Zdjelica ove juhe sve je što vam treba kad krene prehlada

Juha od mrkve i đumbira

Juhe su odličan način unosa povrća, ali i tekućine u zimskim mjesecima kada nemamo naviku piti toliko tekućine. Naime, hidratacija je važna i zimi kako bismo spriječili suhu i perutavu kožu, ali i umor

Osim toga, dobra kombinacija povrća u juhi odličan je izvor nutrijenata i antioksidansa koji su nam potrebni za jačanje imuniteta i u borbi protiv patogena.

Ovaj put fokus će biti na nekoliko vrsta namirnica odličnih nutritivnih vrijednosti:

Ono što je zajedničko ovim namirnicama jest narančasta boja. Posebice bundeva i mrkva obiluju beta karotenom koji predstavlja izvor vitamina A. Đumbir pak sadrži fenolne spojeve s antioksidativnim i protuupalnim djelovanjem, dok naranča također sadrži karotenoide i vitamin C.

Naranča se najčešće konzumira svježa, no dobro će se uklopiti i recepte za juhu. Juha od mrkve i đumbira, uz dodatak bundeve ili naranče, moćan je spoj koji će vas zagrijati i okrijepiti, ne samo kad stigne prehlada, već i kad želite probuditi organizam. 

Juha od mrkve, naranče i đumbira
FOTO: Shutterstock

Juha od mrkve, naranče i đumbira 

Gusta juha od mrkve i đumbira u kombinaciji s narančom, iako zvuči neobično, unosi dašak egzotike i kreativnosti u kuhinju. Juha od mrkve, naranče i đumbira lako se priprema, a za gotovo sve sastojke ste čuli ili ih barem jednom koristili. 

Sastojci:

Priprema

  1. Zagrijte ulje u loncu pa dodajte luk, češnjak, mrkvu, đumbir, celer, sol i papar. Pirjajte oko pet minuta uz miješanje. 
  2. Dodajte povrtni temeljac i narančinu koru. Kad se zakuha, ostavite oko 20 minuta dok mrkva ne omekša. 
  3. Izblendajte juhu u blenderu ili uz pomoć štapnog miksera. 
  4. Umiješajte sok od naranče te posolite i popaprite po potrebi
  5. Juhu podijelite u zdjelice pa po želji dodajte kokosovo mlijeko ili vrhnje te posipajte peršinom. 
Mrkva i đumbir
FOTO: Shutterstock

Juha od mrkve i đumbira za koju sve sastojke imate kod kuće

Za ovu juhu trebat će vam svega nekoliko sastojaka koje imate kod kuće. Ako želite da juha od mrkve i đumbira postane krem juha, dodajte kokosovo mlijeko. Mrkva i đumbir, osim u juhi, dobra su kombinacija za gusti sok s narančom. 

Sastojci:

Priprema

  1. Zagrijte ulje u velikom loncu pa dodajte luk, češnjak i đumbir te pirjajte oko pet minuta. Ako ne želite previše pikantan okus, dodajte samo jednu čajnu žličicu đumbira. 
  2. Dodajte mrkvu i pirjajte oko tri minute uz miješanje. 
  3. Ulijte povrtni temeljac i ostavite da se kuha oko 15 minuta
  4. Štapnim mikserom izblendajte juhu ili je dodajte u blender. Za kremastiji okus po želji dodajte kokosovo mlijeko
  5. Začinite limunovim sokom, soli, paprom i javorovim sirupom. 
  6. Poslužite po želji s posipanim prženim suncokretovim sjemenkama
Juha od bundeve, mrkve i đumbira
FOTO: Shutterstock

Juha od bundeve, mrkve i đumbira 

Isprobajte kombinaciju mrkve, bundeve i đumbira te napravite ukusnu juhu koja će probuditi sva čula. Juha od bundeve, mrkve i đumbira prava je riznica vitamina A, odnosno beta karotena s protuupalnim i antioksidativnim djelovanjem.

Sastojci:

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 205 °C.
  2. Na pleh posložite luk, češnjak, mrkvu i bundevu te ih začinite uljem i kurkumom. Pecite oko 25 minuta, odnosno, dok povrće ne omekša. 
  3. Za to vrijeme na srednje jakoj vatri stavite kuhati leću, đumbir, povrtni temeljac i limunsku travu te poklopite. Kada zavrije, kuhajte bez poklopca oko 30 minuta. 
  4. Pečeno povrće dodajte povrtnom temeljcu i ostavite da se kuha oko pet minuta. 
  5. Juhu izblendajte i poslužite u zdjelicama s dodatkom grčkog jogurta. 
Zdrava juha od mrkve
FOTO: Shutterstock

Zdrava juha od mrkve bogata začinima

Ova juha od mrkve obiluje začinima koji, osim što pridonose boljem okusu, su izvrsna zamjena za smanjeni unos soli. U ovom receptu nema đumbira, ali svaki od začina ima pozitivan učinak na zdravlje

Sastojci:

Priprema

  1. Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri, dodajte luk i češnjak i pirjajte oko četiri minute
  2. Dodajte sve začine, češnjak i mrkvu te pirjajte jednu minutu. 
  3. Ulijte povrtni temeljac i pustite da zavrije.
  4. Dodajte krumpir i ostavite da se kuha oko 20 minuta. Vilicom provjerite mrkvu i krumpir. 
  5. Izblendajte juhu, a onda dodajte kokosovo mlijeko
  6. Prelijte juhu u zdjelice, po želji ukrasite začinskim biljem i sjemenkama bundeve, a možete dodati i krutone. 

Još recepata pronađite u člancima:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu