Juha od batata i mrkve: Topla riznica mikronutrijenata za jesenske i zimske dane! Imamo 4 recepta koji će vas okrijepiti

Juha od batata i mrkve

Već smo dobro zakoračili u jesenske dane i, iako se minusi još ne naziru, dovoljno je zahladilo za uživanje u toplim juhama. Juhe su dobar način unosa povrća, lagane su, okrepljuju nas i, ono najdraže, griju nas. 

Kako tijekom hladnijih mjeseci trebamo paziti na imunitet i na dovoljan unos nutrijenata, juhe su jednostavni i lagani obroci koji nam mogu pomoći da tijelu osiguramo ono što mu je potrebno. 

Za juhe su posebno pogodna škrobna povrća poput mrkve i krumpira. Posebice su omiljene vrste povrća za juhe slatki krumpir, odnosno batat i mrkva. Osim što su ukusne, takve juhe mogu biti poslužene na pravi umjetnički način.

Narančasta boja vrlo je efektna na tanjuru, a juha prošarana bučinim uljem ili posipana sjemenkama podići će jela iz kućne radinosti na višu razinu. Juha od batata i mrkve prava je riznica mikronutrijenata, a prije nego što se bacimo na recept, pogledajmo kojim vitaminima su bogati slatki krumpir i mrkva. 

Batat na 100 g sadrži oko 86 kalorija i oko tri grama vlakana, a posebice je bogat beta karotenom, odnosno vitaminom A, sadrži vitamin C i vitamin E, kalij, magnezij i dr. Bogat je i antioksidansima koji se bore protiv slobodnih radikala. 

Osim navedenog, batat sadrži fitosterole koji pomažu u snižavanju povišenog kolesterola. Namirnica je to za sve generacije jer se koristi u prehrani dojenčadi, ali ga i svi ostali rado jedemo zbog njegove slatkoće. 

Mrkva je također bogata beta karotenom, na što ukazuje njezina narančasta boja. Na 100 g sadrži oko 41 kaloriju te oko tri grama vlakana. Sadrži još i kalij, vitamin K i vitamin B6

Juha od batata i mrkve prava je riznica mikronutrijenata
FOTO: Shutterstock

Juha od batata i mrkve 

Ovaj jednostavan recept mogu spremiti svi, čak i oni koji će prvi put skuhati gustu juhu. Više-manje sve sastojke već imate. Da bismo nutritivno ovu juhu još više “ojačali”, dodajemo kombinaciju kurkume i crnog papra koja djeluje protuupalno i antikancerogeno

Sastojci:

Priprema

  1. Mrkvu i batat operite, ogulite i narežite na komade. 
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju u loncu dinstajte luk i češnjak, a nakon toga dodajte mrkvu i batat i dinstajte.
  3. Potom dodajte povrtni ili pileći temeljac te začine i ostavite da se kuha oko 15 – 20 minuta
  4. Kad je juha kuhana, izmiksajte je u blenderu ili uz pomoć štapnog miksera. 
  5. Prelijte juhu u zdjelice i posipajte svježim peršinom. 

Juha će se savršeno slagati s toplom šnitom domaćeg kruha. 

Krem juha od batata i mrkve 
FOTO: Shutterstock

Krem juha od batata i mrkve 

Za one koji vole kremastije juhe, mogu umjesto klasičnog vrhnja dodati kokosovo mlijeko iz limenke. Ovako ćete napraviti krem juhu na egzotičan način bez previše truda. 

Sastojci:

Priprema

  1. Mrkvu i batat operite, ogulite i narežite na komade. 
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju u loncu dinstajte luk i češnjak, a nakon toga dodajte mrkvu i batat i dinstajte.
  3. Potom dodajte povrtni ili pileći temeljac te začine i ostavite da se kuha oko 15 – 20 minuta
  4. Kad je juha kuhana, izmiksajte je u blenderu ili uz pomoć štapnog miksera. 
  5. Vratite juhu na štednjak pa dodajte kokosovo mlijeko iz limenke i kuhajte još koju minutu. 
Juha od batata i mrkve sa začinima
FOTO: Shutterstock

Juha od batata i mrkve sa začinima

Jeseni i zimi veselimo se i zbog mnoštva toplih začina koji svojim mirisom ispune čitavu prostoriju. Tko može odoljeti cimetu ili muškatnom oraščiću koji mame svojim aromama? Ako ste mislili da se takvi začini ne slažu s povrtnim juhama, dopustite da vas razuvjerimo ovim receptom. 

Sastojci:

Priprema

  1. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk dok ne postane staklast.
  2. Potom dodajte sve začine i dinstajte pola minute. 
  3. Dodajte narezani batat, mrkvu i povrtni temeljac i pustite da zakuha. Kad zakuha, ostavite da se kuha do 20 minuta.
  4. Kad je juha kuhana, izblendajte je blenderom ili štapnim mikserom. 
  5. Vratite juhu na vatru i dodajte kokosovo mlijeko iz konzerve te kuhajte još koju minutu dok se ne zgusne. 
  6. Prije posluživanja posipajte bundevinim sjemenkama.  
Krem juha od batata i mrkve s jabukom i integralnim kruhom
FOTO: Shutterstock

Krem juha od batata i mrkve s jabukom i integralnim kruhom

Još jedan neobičan recept čija kombinacija sastojaka vam sigurno nije pala napamet uključuje dodatak kisele jabuke i integralnog kruha. 

Sastojci:

Priprema

  1. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk, češnjak i đumbir nekoliko minuta pa dodajte nasjeckanu mrkvu, batat i jabuku te dinstajte još dvije minute. 
  2. Dodajte vodu i ostavite da se kuha do 20 minuta, a potom juhu usitnite u blenderu
  3. Vratite juhu na štednjak, dodajte kokosovo mlijeko i preostale začine te kuhajte još koju minutu dok se ne zgusne. 
  4. Nasjeckajte orahe i narežite prethodno tostirani kruh na kockice. 
  5. Prelijte juhu u zdjelice te posipajte kockicama kruha i orasima. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu