Juha od batata i mrkve: 4 recepta koji će vas okrijepiti
- Budite prvi i komentirajte!
 - 4 min čitanja
 
					
				Već smo dobro zakoračili u jesenske dane i dovoljno je zahladilo za uživanje u toplim juhama. Juhe su dobar način unosa povrća, lagane su, okrepljuju nas i, ono najdraže, griju nas.
Za juhe su posebno pogodna škrobna povrća poput mrkve i krumpira. Posebice su omiljene vrste povrća za juhe slatki krumpir, odnosno batat i mrkva. Osim što su ukusne, takve juhe mogu biti poslužene na pravi umjetnički način.
Narančasta boja vrlo je efektna na tanjuru, a juha prošarana bučinim uljem ili posipana sjemenkama podići će jela iz kućne radinosti na višu razinu. Juha od batata i mrkve prava je riznica mikronutrijenata, a prije nego što se bacimo na recept, pogledajmo kojim vitaminima su bogati slatki krumpir i mrkva.
Batat na 100 g sadrži oko 86 kalorija i oko tri grama vlakana, a posebice je bogat beta karotenom, odnosno vitaminom A, sadrži vitamin C i vitamin E, kalij, magnezij i dr. Bogat je i antioksidansima koji se bore protiv slobodnih radikala.
Osim navedenog, batat sadrži fitosterole koji pomažu u snižavanju povišenog kolesterola. Namirnica je to za sve generacije jer se koristi u prehrani dojenčadi, ali ga i svi ostali rado jedemo zbog njegove slatkoće.
Mrkva je također bogata beta karotenom, na što ukazuje njezina narančasta boja. Na 100 g sadrži oko 41 kaloriju te oko tri grama vlakana. Sadrži još i kalij, vitamin K i vitamin B6.

Juha od batata i mrkve
Ovaj jednostavan recept mogu spremiti svi, čak i oni koji će prvi put skuhati gustu juhu. Više-manje sve sastojke već imate. Da bismo nutritivno ovu juhu još više “ojačali”, dodajemo kombinaciju kurkume i crnog papra koja djeluje protuupalno i antikancerogeno.
Sastojci:
- 2 batata
 - 4 mrkve
 - 1 glavica luka
 - 2 režnja češnjaka
 - 1 čajna žličica maslinovog ulja
 - 1,5 l povrtnog ili pilećeg temeljca
 - pola čajne žličice kurkume
 - crni papar
 - 1 – 2 jušne žlice svježe sjeckanog peršina.
 
Priprema
- Mrkvu i batat operite, ogulite i narežite na komade.
 - Na zagrijanom maslinovom ulju u loncu dinstajte luk i češnjak, a nakon toga dodajte mrkvu i batat i dinstajte.
 - Potom dodajte povrtni ili pileći temeljac te začine i ostavite da se kuha oko 15 – 20 minuta.
 - Kad je juha kuhana, izmiksajte je u blenderu ili uz pomoć štapnog miksera.
 - Prelijte juhu u zdjelice i posipajte svježim peršinom.
 
Juha će se savršeno slagati s toplom šnitom domaćeg kruha.

Krem juha od batata i mrkve
Za one koji vole kremastije juhe, mogu umjesto klasičnog vrhnja dodati kokosovo mlijeko iz limenke. Ovako ćete napraviti krem juhu na egzotičan način bez previše truda.
Sastojci:
- 2 batata
 - 4 mrkve
 - 1 glavica luka
 - 2 režnja češnjaka
 - 1 čajna žličica maslinovog ulja
 - 1,5 l povrtnog ili pilećeg temeljca
 - pola čajne žličice kurkume
 - crni papar
 - pola šalice kokosovog mlijeka iz limenke.
 
Priprema
- Mrkvu i batat operite, ogulite i narežite na komade.
 - Na zagrijanom maslinovom ulju u loncu dinstajte luk i češnjak, a nakon toga dodajte mrkvu i batat i dinstajte.
 - Potom dodajte povrtni ili pileći temeljac te začine i ostavite da se kuha oko 15 – 20 minuta.
 - Kad je juha kuhana, izmiksajte je u blenderu ili uz pomoć štapnog miksera.
 - Vratite juhu na štednjak pa dodajte kokosovo mlijeko iz limenke i kuhajte još koju minutu.
 

Juha od batata i mrkve sa začinima
Jeseni i zimi veselimo se i zbog mnoštva toplih začina koji svojim mirisom ispune čitavu prostoriju. Tko može odoljeti cimetu ili muškatnom oraščiću koji mame svojim aromama? Ako ste mislili da se takvi začini ne slažu s povrtnim juhama, dopustite da vas razuvjerimo ovim receptom.
Sastojci:
- 3 batata
 - 6 mrkvi
 - 2 čajne žličice maslinovog ulja
 - 2 čajne žličice mljevenog češnjaka
 - 1 glavica luka
 - povrtni temeljac
 - kokosovo mlijeko
 - pola čajne žličice cejlonskog cimeta
 - pola čajne žličice soli
 - 1/4 čajne žličice crnog papra
 - 1/4 čajne žličice muškatnog oraščića
 - pola čajne žličice čilija
 - sjemenke bundeve.
 
Priprema
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk dok ne postane staklast.
 - Potom dodajte sve začine i dinstajte pola minute.
 - Dodajte narezani batat, mrkvu i povrtni temeljac i pustite da zakuha. Kad zakuha, ostavite da se kuha do 20 minuta.
 - Kad je juha kuhana, izblendajte je blenderom ili štapnim mikserom.
 - Vratite juhu na vatru i dodajte kokosovo mlijeko iz konzerve te kuhajte još koju minutu dok se ne zgusne.
 - Prije posluživanja posipajte bundevinim sjemenkama.
 

Krem juha od batata i mrkve s jabukom i integralnim kruhom
Još jedan neobičan recept čija kombinacija sastojaka vam sigurno nije pala napamet uključuje dodatak kisele jabuke i integralnog kruha.
Sastojci:
- 4 – 5 batata
 - 3 mrkve
 - 1 kisela jabuka
 - 1 crveni luk
 - 2 režnja češnjaka
 - 3 čajne žličice maslinovog ulja
 - 30 g ribanog đumbira
 - kokosovo mlijeko iz limenke
 - 3 čajne žličice curry praha
 - prstohvat cejlonskog cimeta
 - prstohvat mljevene paprike
 - prstohvat soli
 - 3 jušne žlice oraha
 - 2 čajne žličice soka limuna ili limete
 - integralni kruh.
 
Priprema
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk, češnjak i đumbir nekoliko minuta pa dodajte nasjeckanu mrkvu, batat i jabuku te dinstajte još dvije minute.
 - Dodajte vodu i ostavite da se kuha do 20 minuta, a potom juhu usitnite u blenderu.
 - Vratite juhu na štednjak, dodajte kokosovo mlijeko i preostale začine te kuhajte još koju minutu dok se ne zgusne.
 - Nasjeckajte orahe i narežite prethodno tostirani kruh na kockice.
 - Prelijte juhu u zdjelice te posipajte kockicama kruha i orasima.
 
Pročitajte i ove članke:
- Juha od mrkve i đumbira: Skladan par koji će probuditi sva osjetila! Zdjelica ove juhe sve je što vam treba kad krene prehlada
 - JJuha od brokule i mrkve: Ovaj vitaminski booster morate probati, evo recepata
 - Brza juha od povrća: Sjajan način da unesete više povrća u organizam! Evo recepata koji će vas okrijepiti.
 
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
	
	7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
- Tomislav Stanić
 - 2 min čitanja