Cejlonski cimet: Bolji je izbor od običnog za zdravlje! Nutricionistica otkriva kod kojih tegoba pomaže i kako se kreću cijene

Cejlonski cimet

Ako govorimo o pravom cimetu, onda je to cejlonski cimet. Cimet koji najčešće kupujemo u trgovinama, npr. za kolače je običan ili kasija cimet. U skladu s tim, vjerojatno ste već čuli da se za češću konzumaciju preporučuje upravo cejlonski, a ne običan cimet. 

Cejlonski cimet i običan cimet razlikuju se po tome što običan sadrži puno više kumarina koji može izazvati oštećenja jetre ako ga se konzumira u većim količinama. To ne znači da se trebamo bojati običnog cimeta jer smo od svih dana u godini baš za Advent pojeli fritule posipane cimetom. 

No, ako ste netko tko redovno koristi cimet, svakako tada uzimajte cejlonski cimet. Također, cejlonski cimet je cjenjeniji u kulinarstvu, a od običnog cimeta razlikuje se još po tome što ima tanju koru. 

Cejlonski cimet u prahu, za razliku od samog štapića, brže gubi okus pa je preporuka da ga kupujete u manjim količinama. Svakako ga čuvajte na tamnom i hladnom mjestu te ga potrošite unutar pola godine. 

Za razliku od praha, kora cimeta zadržat će okus skoro godinu dana.

Pritom se koristi kora mladih grana cimeta. Što se tiče porijekla cimeta, potječe sa Šri Lanke, a danas se uzgaja i u drugim azijskim zemljama, poput Indonezije, Vijetnama i na Sejšelima. 

Cejlonski cimet i običan cimet
FOTO: Shutterstock

Ako se pitate kako koristiti cejlonski cimet u kulinarstvu, možda će vas iznenaditi da je preporuka da ga se dodaje na početku kuhanja. Naime, spojevima u cimetu treba nešto više vremena da se otpuste. Glavni spoj cimeta, cimet aldehid, nije topiv u vodi. 

Ono što će pomoći da se ovaj spoj dobro prožme jelom koje pripremate jest dodatak alkohola poput vina ili masti koje će pojačati taj učinak. Cejlonski cimet odlično se slaže s voćem, posebice jabukama, ali i šljivama. 

Zato ga rado jedemo u štrudlama od jabuka ili voćnim kolačima koji se peku. Idealan je za slatke verzije peciva, a sigurno ne možete odoljeti preukusnim cimet rolicama. Dobro se slaže s crvenim mesom te povrćem poput rajčice ili patlidžana. 

Cejlonski cimet ubrajamo u tople, odnosno slatke i aromatične začine. Tako će njegovu toplinu istaknuti kumin, a kardamom će pojačati drvenastu notu. Piment i crni papar naglasit će pikantni dio cimeta, a klinčić i anis pojačat će ljekovita svojstva cimeta. 

Od cejlonskog cimeta možete napraviti i čaj. Na pola čajne žličice cejlonskog cimeta dodajte šalicu vruće vode te pustite da odstoji oko pola sata. Možete koristiti i cimet štapiće. 

Kompot od jabuka s cejlonskim cimetom – recept

Ako volite kompote, onda napravite ukusan kompot od jabuka i cejlonskog cimeta koji će zagrijati tijelo u hladne dane, ali i ispuniti prostor prekrasnim aromama. 

Sastojci:

  • 4 crvene jabuke (oguljene i narezane na kolutove)
  • 1 – 2 štapića cejlonskog cimeta
  • sok jednog limuna
  • korica jednog limuna
  • 1 l vode
  • med ili kokosov šećer (dozirati prema ukusu). 

Priprema

  1. Najprije zakuhajte vodu pa dodajte kokosov šećer da se otopi. Ako preskačete korak sa šećerom i koristite med, dodajte ga tek kad napravite kompot i malo se ohladi.
  2. Kad se voda zakuhala, dodajte koricu limuna, štapiće cimeta i kolutove jabuka. Pustite smjesu da se lagano kuha oko 20 minuta, dok jabuke ne omekšaju. 
  3. Na kraju dodajte limunov sok i med, a štapiće cimeta izvadite.
Cejlonski cimet - ljekovitost
FOTO: Shutterstock

Cejlonski cimet – ljekovitost

Gledajući s pozicije tradicionalne indijske medicine ayurvede, cejlonski cimet tretira se kao lijek za dijabetes budući da regulira šećer u krvi. U tom kontekstu djeluje na nekoliko načina:

  • usporava apsorpciju glukoze u crijevima, čime se postupno otpušta u krvotok
  • povećava osjetljivost stanica na inzulin, čime se bolje iskorištava glukoza
  • smanjuje otpornost na inzulin
  • potiče aktivnost inzulinskih receptora.

Pročitajte članak “Cejlonski cimet za dijabetes: Poznati začin može sniziti šećer u krvi! Evo s kojom ga namirnicom kombinirati i kako pripremiti čaj“.

Na tragu toga cejlonski cimet možete dodati u:

Cejlonski cimet za zdravlje

Cimet obično konzumiramo više u zimskim mjesecima, što je zapravo odlično jer cejlonski cimet sadrži antimikrobna i antivirusna svojstva. Posebice djeluje protiv bakterija koje narušavaju rad probavnog sustava te virusa koji narušavaju respiratorni sustav. 

Pored navedenog, djeluje i protiv gljivica, odnosno antifungalno, ali i antiparazitsko. Ovaj učinak, iako nije do kraja poznat, pripisuje se cimet aldehidu koji vjerojatno ometa određene stadije mikrobnog rasta i samu reprodukciju mikroba. 

Cejlonski cimet za kolesterol

Treba naglasiti i da cejlonski cimet štiti kardiovaskularni sustav tako da pridonosi smanjenju razine LDL kolesterola. Pored protuupalnog djelovanja i regulacije šećera u krvi, štiti krvožilni sustav antioksidativnim djelovanjem te smanjenjem krvnog tlaka. 

Naime, cimet pridonosi neutralizaciji slobodnih radikala pa tako štiti krvne žile od njihova oštećenja. Isto tako, dokazano je da cejlonski cimet djeluje na smanjenje krvnog tlaka

Cejlonski cimet za kolesterol
FOTO: Shutterstock

Cejlonski cimet za mršavljenje 

Cejlonskom cimetu pripisuje se i učinak na proces mršavljenja. Razlog tome je što povoljno djeluje na regulaciju šećera u krvi i probavu. Također, cimet potiče termogenezu, što znači da tijelo proizvodi više topline, a za što onda treba potrošiti i više kalorija. 

Važno je napomenuti kako cejlonski cimet nije čarobno sredstvo za mršavljenje, već samo dodatak koji može pomoći tek kad smo u kalorijskom deficitu prema principima pravilne prehrane i kad se redovito krećemo.

Cejlonski cimet neće imati učinak ako nismo promijenili prehrambene i druge navike važne za održavanje normalne tjelesne težine i zdravlja. O cejlonskom cimetu i njegovom učinku na mršavljenje razmišljajte tek kad ste posložili osnove. 

Cejlonski cimet – nuspojave 

Naravno, kao i kod većine namirnica ili začina, postoje određene skupine ljudi koje bi trebale pripaziti na konzumaciju cimeta, a ako niste sigurni smijete li ga uzimati, posavjetujte se sa stručnom osobom. 

Tko ne smije jesti cimet?

Ako postoji alergija na cimet, onda je, naravno, preporuka izbjegavati cimet i namirnice koje ga sadrže. Već smo napomenuli kako bi bilo dobro da konzumirate cejlonski, a ne običan cimet koji sadrži puno veću količinu supstance koja može oštetiti jetru ako se pretjerano konzumira. 

Neki od simptoma alergijske reakcije mogu biti svrbež, oticanje ili crvenilo na koži

Ako se cimet uzima u obliku dodatka prehrani, trudnice bi trebale biti na oprezu te se posavjetovati s liječnikom. Isto vrijedi i ako trudnice planiraju konzumirati veće količine cimeta kao začina. 

Također, ako se cimet odjednom konzumira u većim količinama, moguće su iritacije u ustima, ali i u probavnom sustavu.

Konačno, cimet može doći u interakciju s određenim lijekovima. 

Ovo posebno vrijedi za lijekove koji su namijenjeni regulaciji šećera u krvi, krvnog tlaka ili je pak riječ o antikoagulansima. Tako cimet može utjecati na učinkovitost lijeka pa se posavjetujte sa stručnom osobom o konzumaciji cimeta i njegovoj količini. 

Cejlonski cimet - gdje kupiti
FOTO: Shutterstock

Cejlonski cimet – gdje kupiti?

Cejlonski cimet možete nabaviti u specijaliziranim trgovinama tzv. zdrave hrane. Moguće ga je kupiti i u većim trgovinama, poput supermarketa, odnosno na njihovim odjelima nutritivno bogatije hrane. 

Cejlonski cimet – cijena 

Cijena cejlonskog cimeta je prihvatljiva ako govorimo o prahu. Primjerice, za 150 g cejlonskog cimeta ekološke proizvodnje na odjelima zdrave hrane u supermarketima izdvojit ćete oko 5,57 eura

U specijaliziranim trgovinama zdrave hrane cijena cejlonskog cimeta od 40 g iznosi 2,29 eura, 100 g organskog cejlonskog cimeta košta 3,99 eura, a pola kile cejlonskog cimeta u prahu košta 6,49 eura

Tri komada cejlonskog cimeta u štapićima organskog porijekla u specijaliziranim trgovinama košta oko 3,5 eura. Da biste bili sigurni da kupujete pravi, a ne obični cimet, svakako mora na pakiranju biti istaknuto da je riječ o cejlonskom cimetu. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu