Cejlonski cimet za dijabetes: Poznati začin može sniziti šećer u krvi! Evo s kojom ga namirnicom kombinirati i kako pripremiti čaj

Cejlonski cimet za dijabetes

Redovito uključivanje cimeta u svakodnevnu prehranu može biti vrlo korisno za naše zdravlje, naročito kod povišene razine glukoze, triglicerida ili lošeg (LDL) kolesterola.

Cimet je divan začin koji pomaže u kontroli šećera u krvi jer povećava osjetljivost na inzulin, snižava razine glukoze u krvi nakon jela i smanjuje rizik od komplikacija povezanih s dijabetesom. Kako bismo izbjegli komplikacije, u tome nam osobito može pomoći cejlonski cimet za dijabetes.

Dijabetes je kronična bolest koja se javlja kada gušterača ne proizvodi dovoljno hormona inzulina koji regulira glukozu u krvi ili kada tijelo ne može učinkovito koristiti inzulin koji proizvodi.

Povišeni šećer u krvi s vremenom dovodi do ozbiljnog oštećenja mnogih tjelesnih sustava, posebno živčanog i krvožilnog sustava koji uzrokuju bolesti srca i bubrega.

cejlonski cimet i cassia cimet
FOTO: Shutterstock

Cejlonski cimet je aromatični začin koji se dobiva iz kore tropskog zimzelenog drveta (Cinnamomum zeylanicum Blume), dok je najviše korištena i najpoznatija vrsta cimeta kineski Cassia (Cinnamomum aromaticum Ness).

Cejlonski cimet se također zove pravi cimet i najskuplja je vrsta. Identificiran je kao superioran u sastavu korisnih aktivnih i antioksidativnih spojeva u usporedbi s kineskim cimetom.

Kasija cimet se nalazi u većini prehrambenih proizvoda, a sadrži manje antioksidansa i puno više kumarina koji u većim količinama može izazvati oštećenja jetre.

Za dobivanje cimeta potrebno je ukloniti unutarnju koru stabla. Kora zatim prolazi kroz proces sušenja koji uzrokuje savijanje i prirodno motanje u cjevasti oblik poznat kao štapić cimeta ili pero.

Štapići cimeta se dalje mogu preraditi u začinski prah. Iako se cimet često koristi u kulinarstvu, manje je poznata njegova drevna primjena u tradicionalnoj medicini. U ayurvedi se cimet cijeni kao lijek za respiratorne, probavne i ginekološke bolesti.

Studije iz zapadnih zemalja potvrdile su mnoge korisne zdravstvene učinke cimeta, kao što su protuupalna svojstva, antimikrobna aktivnost, kontrola glukoze u krvi, jačanje kognitivnih funkcija, smanjenje kardiovaskularnih bolesti i smanjenje rizika od raka debelog crijeva.

Cejlonski cimet i dijabetes
FOTO: Shutterstock

Cejlonski cimet i dijabetes

Iako je nekoliko studija istaknulo dobrobiti cejlonskog cimeta, većina istraživanja koja potvrđuju zdravstvene dobrobiti koristila je vrstu Cassia.

Cimet ima jedinstvena svojstava i bogat je izvor vitamina i minerala. Njegovo eterično ulje ima visok sadržaj trans-cinamaldehida, koji ima antimikrobna svojstva protiv raznih vrsta infekcija, bakterija, gljivica i bolesti.

Protuupalna svojstva cimeta pomažu kod prehlade, iscrpljenosti, infekcije mokraćnog sustava E. coli te u smirivanju gastrointestinalnih problema poput nadutosti i plinova.

Cejlonski cimet za dijabetes pruža sljedeće dobrobiti za ovo zdravstveno stanje.

Sadrži antioksidanse

Antioksidansi dostupni u cimetu imaju potencijal zaštite od preddijabetesa zahvaljujući spojevima kao što su flavonoidi, cinamaldehid, eugenol i linalol, koji imaju svojstva hvatanja slobodnih radikala. Korisni su kod više vrsta kroničnih stanja, uključujući dijabetes tipa 2 i sindrom policističnih jajnika (PCOS).

Polifenol A, dostupan u cimetu, također je odgovoran za smanjenje razine glukoze u krvi.

Jedno je istraživanje pokazalo da je konzumacija jednog grama ekstrakta cimeta dnevno tijekom 12 tjedana poboljšala markere oksidativnog stresa kod osoba s dijabetesom tipa 2. To je značajno jer je oksidativni stres povezan s razvojem gotovo svake kronične bolesti, uključujući dijabetes tipa 2.

Imitira i povećava osjetljivost na inzulin

Cimet pomaže u snižavanju šećera u krvi oponašanjem učinaka inzulina i povećanjem sposobnosti inzulina da premjesti šećer iz krvotoka u stanice. Također, pomaže sniziti razinu glukoze u krvi povećanjem osjetljivosti na inzulin, čineći ga učinkovitijim.

U maloj studiji u Diabetes Care 30 osoba s dijabetesom tipa 2 podijeljeno je u tri skupine koje su uzimale jedan gram, tri grama ili šest grama dodataka cimeta dnevno.

Trideset drugih ljudi uzelo je placebo. Nakon 40 dana svi koji su uzimali cimet imali su nižu razinu glukoze, triglicerida, LDL ili “lošeg” kolesterola i ukupnog kolesterola. Placebo grupa nije primijetila promjene.

Druga je studija pokazala da je uzimanje 250 mg cimeta dva puta dnevno tijekom dva mjeseca poboljšalo osjetljivost na inzulin kod 137 osoba s visokom razinom šećera u krvi.

Pregled 16 studija zaključio je da cimet može značajno smanjiti razinu šećera u krvi natašte
FOTO: Shutterstock

Snižava šećer u krvi natašte i smanjuje hemoglobin A1c

Pregled 16 studija zaključio je da cimet može značajno smanjiti razinu šećera u krvi natašte i otpornost na inzulin u usporedbi s placebom kod osoba s dijabetesom tipa 2 i preddijabetesom. Pregled sličnih istraživanja pokazao je da cimet može smanjiti hemoglobin A1c kod osoba s dijabetesom tipa 2 za 0,27 – 0,83 %. Ujedno smanjuje razinu šećera u krvi natašte do 52,2 mg/dl.

Snižava šećer u krvi nakon jela

Razina šećera u krvi povisuje se nakon većeg obroka bogatog ugljikohidratima. Povišenje glukoze povećava razine oksidativnog stresa i upale koje dovode do oštećenja tjelesnih stanica i razvoja kroničnih bolesti.

Cimet može pomoći u snižavanju šećera nakon obroka tako što usporava pražnjenje želuca i blokira probavne enzime koji razgrađuju ugljikohidrate u tankom crijevu.

Studija iz 2007. pokazala je da konzumacija 1,2 čajne žličice (šest grama) cimeta s porcijom rižinog pudinga usporava pražnjenje želuca i smanjuje naknadne skokove razine šećera u krvi u usporedbi s grupom sudionika koji su jeli samo rižin puding.

Smanjuje rizik od uobičajenih komplikacija dijabetesa

Cimet može pomoći u smanjenju rizika od bolesti i komplikacija povezanih s dijabetesom, uključujući bolesti srca i moždani udar. Dijabetes se također sve više povezuje s razvojem Alzheimerove bolesti i drugih tipova demencije.

Studije pokazuju da ekstrakt cimeta smanjuje sposobnost proteina beta-amiloida i tau proteina da stvaraju senilne plakove i čvorove koji su povezani s razvojem Alzheimerove bolesti. Pregled 13 studija pokazao je da cimet smanjuje razine triglicerida i ukupnog kolesterola koji su faktori rizika za srčane bolesti.

Analiza iz 2020. pokazala je da suplementacija s najmanje dva grama cimeta dnevno može značajno sniziti i sistolički i dijastolički krvni tlak tijekom osam tjedana.

Kako uzimati cimet kod dijabetesa
FOTO: Shutterstock

Kako uzimati cimet kod dijabetesa?

Ako trebate uzimati veće količine cimeta, najbolje bi bilo koristiti cejlonski cimet umjesto kasije jer sadrži više antioksidansa i malu količinu kumarina.

Ako koristite kasija cimet, držite se nižih doza od oko 0,5 – 1 g cimeta dnevno kako biste izbjegli prekoračenje dnevnog unosa kumarina. Uzimanje do 1,2 čajne žličice (šest grama) dnevno cejlonskog cimeta je sigurno.

Cimet i jogurt za dijabetes

Prema studijama primjena probiotičkih dodataka, pojedinačno ili u kombinaciji s cimetom, dovodi do smanjenja glukoze u krvi i povećanja antioksidativnih enzima kod osoba s dijabetesom tipa 2. Također, mogu smanjiti razinu glukoze u krvi natašte i HbA1c kod dijabetičara.

Jogurt sadrži probiotike koji poboljšavaju profil glukoze u krvi i antioksidativnih enzima kod dijabetesa tipa 2. Jogurt možete jesti kao međuobrok ili ga uključiti uz glavno jelo. Cimet je izvrstan dodatak zobenim pahuljicama, lassi napitku, žitaricama i voću.

Cimet i jogurt za dijabetes
FOTO: Shutterstock

Čaj od cimeta

Redovito pijenje vruće vode s cimetom može spriječiti oscilaciju razine šećera u krvi. Dodajte prstohvat ovog drevnog začina u čašu vruće vode da biste pojačali osjetljivost na inzulin i kontrolirali razinu glukoze. Topla voda prožeta cimetom pomaže u stimulaciji probavnih enzima koji potiču učinkovitu probavu i apsorpciju hranjivih tvari.

Najlakši način da napravite čaj od cimeta je jednostavno dodati jednu čajnu žličicu (2,6 g) mljevenog cimeta u jednu šalicu (235 ml) prokuhane vruće vode i promiješati. Također možete napraviti čaj od cimeta tako da njegov štapić potopite u kipuću vodu. Poklopite zdjelicu i ostavite 10 – 15 minuta.

Čaj procijedite i uživajte u toploj šalici ovog zdravog, mirisnog napitka, 2 – 3 puta dnevno.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu