Voće za dijabetičare: Nutricionistica otkriva što je važno znati

Voće za dijabetičare

Dijabetes je kronični poremećaj metabolizma kod kojeg prehrana igra ključnu ulogu u normalnom funkcioniranju. Dok ne možemo utjecati na pojavu dijabetesa tipa 1 zbog najčešće urođene sklonosti, nastajanje dijabetesa tipa 2 možemo odgoditi ili spriječiti zdravim životnim stilom

Prehrana za dijabetičare je ujedno i dio mehanizma održavanja ovog poremećaja pod kontrolom. Vrlo je važno znati dobro kombinirati namirnice zbog glikemijskog indeksa te poznavati namirnice koje neće uzrokovati nagli skok šećera u krvi. 

Dopušteno je voće za dijabetičare, ali s određenim dodatnim preporukama i smjernicama
FOTO: Shutterstock

Voće za dijabetičare – je li dopušteno?

U skladu s tim postavlja se pitanje postoji li zabranjeno voće za dijabetičare, budući da pojedine vrste voća u sebi sadrže prirodno prisutne šećere. Naime, voće je sastavni dio piramide prehrane te se u sklopu pravilne prehrane preporučuje konzumacija barem dvije porcije voća dnevno ili oko 300 g za zdrave osobe. 

Često se uz voće vežu mitovi da ga treba izbjegavati jer je puno šećera, no voće nam donosi i vlakna, vodu, vitamine, minerale i antioksidanse. Važno je ne demonizirati namirnice koje nam donose i esencijalne nutrijente poput vitamina C

Pročitajte članak “Mitovi o hrani koji vas sabotiraju: Nutricionistica otkriva sve“.

Iako postoje smjernice pravilne prehrane, ona se dodatno prilagođava individualnim prehrambenim potrebama u skladu s nizom faktora, a jedan od njih je i zdravstveno stanje. Tako i dijabetičari u principu slijede smjernice pravilne prehrane, ali dodatno prilagođene svojem zdravstvenom stanju i potrebama. 

Drugim riječima, dopušteno je voće za dijabetičare, ali s određenim dodatnim preporukama i smjernicama. Najčešće se voće svrstava u kategorije niskog, srednjeg i visokog glikemijskog indeksa pri čemu se prednost daje voću niskog glikemijskog indeksa

Dijabetičari i voće
FOTO: Shutterstock

Dijabetičari i voće 

Na pitanje trebaju li dijabetičari izbjegavati voće odgovor je ne, ali ipak u obzir uzmite nekoliko važnih napomena. Voće rasporedite kroz dan i odredite količinu u skladu s vašim stanjem. Prednost dajte voću koje sadrži manju količinu šećera, a to je i ujedno odgovor na pitanje koje voće smiju jesti dijabetičari

Važno je da dijabetičari uzimaju voće u propisanoj količini, odnosno po jedinicama.

U slučaju voća jedna jedinica označava 15 g ugljikohidrata, pa se u skladu s time preporučuje različita količina vrsta voća. To nikako ne znači da osobe koje pate od dijabetesa smiju pojesti samo 15 g voća. 

Drugim riječima, u voću se, osim ugljikohidrata (šećera), nalaze i vlakna i voda. Primjerice, 100 g jabuke sadrži oko 14 g ugljikohidrata i to je ujedno i količina jabuke koja se ubraja u jedinicu od 15 g ugljikohidrata. 

Koje voće smiju jesti dijabetičari
FOTO: Shutterstock

Voće je poželjno uklopiti u glavne obroke. Primjerice, voće u doručku može biti odlično uklopljeno s jogurtom, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima ili sjemenkama. Kombinacijom namirnica niskog glikemijskog indeksa sprječava se nagli skok šećera u krvi. 

U pravilu ne možemo izdvojiti najbolje voće za dijabetičare jer svako voće donosi određene mikronutrijente odlične za zdravlje i jačanje imunološkog sustava. Na tanjuru je poželjno voditi se i raznolikošću, a to znači što više različitih boja i vrsta namirnica, pa tako i voća. 

Primjerice, jagode su bogate vitaminom C kojeg u jabukama ima malo. No, jabuka nam je vrijedna zbog vlakana.

Suho voće zahtjeva dodatan oprez kod osoba boljelih od dijabetesa

Često se postavlja pitanje koje voće ne smiju jesti dijabetičari. Voće s najvećim udjelom šećera je suho voće. Suho voće zbog smanjenog udjela vode sadrži više šećera, pa tako i kalorija. Suho voće za dijabetičare također se razmatra u jedinicama, pa je 25 g suhih šljiva ujedno i jedna jedinica. Pojedino svježe voće sadrži više šećera, poput smokve, čija količina od 75 g odgovara jednoj jedinici. 

Suho voće za dijabetičare
FOTO: Shutterstock

Koje voće ne smiju jesti dijabetičari? Ono u prerađenom obliku

Kao što vidimo, voće je zbog svojih nutritivnih svojstava poželjno i u dijabetičkoj prehrani, ali u odabranoj količini i prema određenom rasporedu konzumiranja voća. Ono što nije preporučljivo za dijabetičare su zapravo dodatno zaslađeni proizvodi od voća kao što su:

  • (zašećereni) voćni sokovi 
  • pekmezi i marmelade 
  • konzervirano voće s voćnim sirupom
  • voćni sirupi.

Voćni sokovi lišeni su vlakana i samim time imaju viši glikemijski indeks. Osim toga, voćni sokovi mogu sadržavati i više kalorija u odnosu na istu količinu cijelog voća. Uvijek dajte prednost cijelom voću koje ima niži glikemijski indeks

Klasične pekmeze i marmelade, u kojima dodani šećer ima i ulogu konzervansa, treba svakako izbjegavati. Ako jako volite pekmeze i marmelade, birajte one bez dodanog šećera ili sa stevijom

Konzervirano voće s voćnim sirupom i voćni sirupi koncentracija su šećera koje se ne preporučuje ni u okviru pravilne prehrane, a posebice ne za oboljele od dijabetesa.

Sve dok jedete cjelovito voće prema preporučenoj količini i raspoređeno kroz dan, ne trebate imati strah od voća.
Koje voće ne smiju jesti dijabetičari
FOTO: Shutterstock

Smrznuto voće je dobrodošlo

I za kraj, ako se pitate smijete li jesti smrznuto voće, odgovor je – da. Smrznuto voće sadrži sve vitamine i minerale kao i svježe. Voće se najčešće zamrzava odmah nakon berbe, pa su očuvani mikronutrijenti, posebice oni koji su osjetljivi na toplinu i svjetlost poput vitamina C. 

Pročitajte članak “Kada koristiti svježe, a kada smrznuto voće i povrće?“.

Najčešće je dostupno smrznuto bobičasto voće kao mješavina ili pojedinačno – borovnice, jagode, maline, višnje. Kada vam nije dostupno svježe, napravite zalihe smrznutog voća.

Prije bilo kakve primjene navedenih smjernica dodatno se posavjetujte sa svojim liječnikom ili nutricionistom jer samo oni imaju kompletan uvid u vaše stvarne potrebe i preporuke. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.44 / 5   18

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu