Žuta dinja: Idealno osvježenje za visokih ljetnih temperatura! Evo zašto je dobra za zdravlje, koliko kalorija ima i kako je jesti

Žuta dinja

Zasigurno ste šetajući odjelom voća i povrća u trgovini naišli na egzotične vrste voća od kojih su vam avokado ili mango najpoznatiji. U našim trgovinama naići ćemo i na kaki, liči i marakuju. 

No, vidjet ćete negdje smještenu i žutu dinju koja se još naziva kanarska žuta dinja. Za razliku od klasične dinje, koja ima teksturiranu koru, žuta dinja ima glatku žutu koru, a riječ “kanarska” je pridružena riječ jer boja žute dinje podsjeća na boju ptice kanarinke. 

Kada se prepolovi, žuta dinja je iznutra bijela, a u središtu se nalaze koštice. Samim time je i jednostavna za posluživanje jer nema raspoređene koštice po cijelom mesu kao npr. lubenica.

Da biste odabrali zrelu žutu dinju, pogledajte je li svijetložuta sa svih strana bez tragova zelene boje. Prosječna kanarska žuta dinja teži oko 1,8 – 2,2 kg. Ovalnog je oblika prosječne dužine 15 – 30 cm. 

Kanarska žuta dinja
FOTO: Shutterstock

Žuta dinja svoje porijeklo vuče iz Afrike iz okolice Egipta. No, nakon širenja na Ameriku i Aziju uzgaja se u različitim dijelovima svijeta, od Grčke i Italije pa sve do Kine. 

Kako je riječ o egzotičnom voću, za svoj rast treba suhu i vruću klimu. Ako takvi klimatski uvjeti nisu zadovoljeni prirodno, žutu dinju je potrebno posaditi u stakleniku. 

Pravo je ljetno voće jer se njezina berba odvija upravo tijekom ljetnih mjeseci, točnije od lipnja pa sve do listopada. Međutim, stanovnici južne hemisfere mogu započeti berbu žute dinje već u veljači pa do svibnja. Dobra vijest je da je žuta dinja u trgovinama dostupna gotovo cijele godine. 

Žuta dinja - zdravlje
FOTO: Shutterstock

Žuta dinja – zdravlje 

Kanarska žuta dinja idealno je voće tijekom ljeta jer sadrži oko 90 % vode. Pored vode, sadrži oko 12 g ugljikohidrata na 100 g, a masti i proteina gotovo i nema. Obiluje vitaminima i mineralima. Od vitamina najviše sadrži:

Vitamin C i E su snažni antioksidansi koji nas štite od slobodnih radikala.

Osim toga, kombinacija ovih vitamina idealna je za zdravlje kože.

Od minerala najviše sadrži:

Kalij, natrij, kalcij i magnezij su ujedno i elektroliti te su od iznimne važnosti kod prekomjernog znojenja te dugotrajne i intenzivne fizičke aktivnosti. Uslijed visokih temperatura kada se prekomjerno znojimo nadoknada vode neće uvijek biti dovoljna.

Tada moramo nadoknaditi i elektrolite, posebice ako smo uslijed visokih temperatura fizički aktivni. Zato je svakodnevna konzumacija ovakvog voća bogatog važnim mineralima za ravnotežu elektrolita i tekućine od velike pomoći. 

Općenito, tropsko i egzotično voće upravo sadrži važne nutrijente i antioksidanse koji povećavaju unutrašnju zaštitu od sunčevih zraka. Posebice se to odnosi na voće žute i narančaste boje bogato beta karotenom. 

Žuta dinja - kalorije 
FOTO: Shutterstock

Žuta dinja – kalorije 

Kanarska žuta dinja na 100 g sadrži oko 50 kalorija. To je manje kalorija od jabuke i više od npr. jagoda. Odlična je za međuobrok kao voće ili u kombinaciji s drugim voćem u voćnoj salati. 

Za dulju sitost dodajte i nekoliko komada badema, oraha ili drugih orašastih plodova po izboru. Osim za voćne salate, kanarsku žutu dinju poslužite uz sir ili je dodajte u osvježavajući smoothie. Ostatke dinje pohranite u ladicu hladnjaka. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu