Liči (azijska trešnja) – nutritivna svojstva, ljekovitost, konzumacija i nuspojave

Liči

Liči ili azijska trešnja (lat. Litchi chinensis) je tropsko voće porijeklom iz jugoistočne Azije. Zanimljivog je izgleda i slatkog okusa, a sadrži pregršt vrijednih nutrijenata poput vitamina C i B skupine te aktivne sastojke poput flavonoida.

U nastavku članka pročitajte koja su ljekovita svojstva ličija te gdje ga možete nabaviti. 

Liči – nutritivna svojstva

Liči je tropska voćka neobičnog izgleda koja pomalo podsjeća na crveno jaje. Plodovima se moraju ukloniti kora i koštice iz sredine ploda. U unutrašnjosti ploda je bijelo, sočno i slatko meso.

Najčešće se konzumira svježe, no može se pronaći sušeni plod ili u obliku čaja.

Oguljeni liči Foto: Photostock Secrets

U 100 grama ličija se nalazi:

 • 66 kalorija,
 • 0.4 grama masnih kiselina,
 • 17 grama ugljikohidrata, od čega 1.3 grama dijetalnih vlakana,
 • 0.8 grama bjelančevina,
 • 171 miligram kalija,
 • 71.5 miligram vitamina C,
 • 5 miligrama kalcija,
 • 10 miligrama magnezija,
 • 0.3 miligrama željeza.

Osim navedenih nutrijenata, liči je dobar izvor vitamina B skupine i metala poput bakra i cinka. 

Znanstveno istraživanje, objavljeno još 2008. godine u časopisu Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, pokazuje da liči sadrži oligonol, niskomolekularni polifenol, koji ima antioksidativna i protuupalna svojstva.

Povezuje ga se s poboljšanjem cirkulacije, smanjenjem udjela masnog tkiva i zaštitom stanica od oštećenja uzrokovanim štetnim UV zračenjem. 

Liči – zdravstvene prednosti

Liči je voće koje sadrži impresivnu količinu vitamina, vlakana i antioksidansa. Dobar je izvor minerala poput željeza, magnezija i kalija. Sadrži mnogo vitamina C, čak više nego ista količina naranče ili limuna.

Bogat nutritivni sastav ličija doprinosi poboljšanju zdravstvenog statusa organizma.

Antioksidativna svojstva

Liči sadrži flavonoide, skupinu određenih kemijskih spojeva koji obično imaju antioksidativna svojstva, a koji pomažu u sprječavanju kroničnih bolesti srca.

Liči sadrži kvercetin, snažan antioksidans s protuupalnim svojstvima, koji je važan u borbi protiv staničnih oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima u organizmu.

Još neki flavonoidi koji se nalaze u ličiju su epikatehin i rutin, koji dokazano utječu na održavanje zdravlja srca i krvnih žila te kroničnih bolesti poput dijabetesa, razvoja raka i srčanih bolesti, ističu stručnjaci zdravstvenog portala Healthline.

Vitamin C

Jedan od najistaknutijih tvari u plodu ličija je vitamin C koji igra važnu ulogu u proizvodnji građevnog proteina kolagena i karnitina, molekule koja je zaslužna za transfer masnih kiselina.

Tijelo koristi vitamin C za zacjeljivanje rana, zdravlje kosti i zubi. On igra važnu ulogu u zdravlju organizma jer je važan za sintezu 

Liči sadrži više od 100% preporučene dnevne količine vitamina C u jednoj šalici. Ukoliko vaše tijelo nema adekvatnu opskrbu antioksidansima, organizam se izlaže opasnosti stresa što dovodi do oštećenja tkiva i organa.

Redovnom konzumacijom uravnotežene prehrane obogaćene s puno voća i povrća poput ličija, dugotrajno štitite zdravlje organizma.

Poboljšavanje cirkulacije

Magnezij, željezo, bakar, folna kiselina u ličiju su iznimno važni u poboljšavanju i osiguravanju zdrave krvne cirkulacije.

Liči pomaže i probavljanju hrane jer sadrži neprobavljiva dijetalna vlakna koja potiču rad crijevnih mišića.

Plodovi ličija Foto: Photostock Secrets

Liči – konzumacija i nuspojave

Zreli liči će biti ružičasto – crvene boje, a ako ima primjese zelene boje nije još u potpunosti zreo.

Liči se jede tako da mu se kora oguli guljačem ili nožem. Nakon što odstranite kožu, iz sredina ličija uklonite i sjemenke. Sočno meso ploda se može jesti sirovo.

Umjerena konzumacija ličija uobičajeno neće uzrokovati nuspojave, ali moguće su alergije. Konzumacija većih količina tipično može uzrokovati probavne tegobe.

Liči – gdje kupiti?

Liči je egzotično tropsko voće koje tipično ne raste na našim područjima. Međutim, zbog globalizacije i raširenog tržišta, kod nas se nekad može pronaći u većim supermarketima ili trgovinama zdrave hrane.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Grupa autora. (2008) Antioxidative Effects of a New Lychee FruitDerived Polyphenol Mixture, Oligonol, Converted
  into a Low-Molecular Form in Adipocytes. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. 72:2, 463-476.
 2. Arnarson, A. (2018) Lychees 101: Nutrition Facts and Health Benefits. Healthline.
 3. Hughes, R. (2018) How to Eat Raw Lychee Nuts. Healthy Eating.

Ocijenite članak

4.20 / 5   10

Foto: Photostock Secrets

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: liči, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu