Sjemenke dinje: Zdrava poslastica koju bacamo u smeće

U Indiji su sjemenke dinje najdragocjeniji dio ovog voća

Dinja je niskokalorično voće koje obiluje vitaminima i mineralima te sadrži veliki postotak vode, što je čini idealnim voćem za osvježenje tijekom toplih, ljetnih dana. No, najzdraviji dio dinje najčešće završi u kanti za smeće, budući da ga odstranjujemo i bacamo – sjemenke dinje.

U Indiji su sjemenke dinje najdragocjeniji dio ovog voća i koriste se u svakom domu. Nakon odstranjivanja središta dinje končasta vlakna se zajedno sa sjemenkama suše na papiru, a zatim se nakon sušenja vlakna odvajaju od sjemenki. Nakon ovog procesa sjemenke je potrebno dobro oprati pod jakim mlazom vode, posušiti i pohraniti.

Sjemenke dinje
FOTO: Shutterstock

Možete ih dodati u svašta

Sjemenke dinje bogate su proteinima, omega-3 masnim kiselinama, vitaminima i vlaknima. Prema ayurvedi (tradiconalnoj indijskoj medicini) sjemenke dinje imaju rashlađujući efekt i idealne su za jelo tijekom ljeta.

U Indiji se mljevene sjemenke dinje dodaju u lassi (napitak od jogurta) i thandai (hladno mlijeko sa začinima), a cijele sjemenke u slatkiše i halve. Mogu se dodati u kruh i peciva (poput sjemenki bundeve ili suncokreta) ili pak u torte i kolače (poput oraha ili lješnjaka). Mogu se jesti i same, kao zdrava grickalica.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   12

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: semenke dinje, sjemenke dinje kao lijek, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu