Tradicionalni recept za thandai – hladno mlijeko sa začinima
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Thandai (hladno mlijeko sa začinima) je jedan od najpopularnijih napitaka u Indiji tijekom ljeta. Mlijeko pomiješano sa začinima, koji prema ayurvedi imaju rashlađujući efekt: osvježava, rashlađuje i nezaboravnog je okusa (zamislite mlijeko sa okusom komorača, šafrana, kardamona…).
Ovo je tradicionalni recept za thandai, a vi ga možete prilagoditi po želji.
Sastojci za smjesu od badema:
- 1/2 šalice mlijeka
- 1/2 šalice mljevenih badema
Za mlijeko:
- 2 šalice mlijeka
- 1/4 šalice (ili po želji) šećera
- 1 žličica komorača
- 5 mahuna zelenog krdamona ili prstohvat mljevenog kardamona
- 1/2 žličica cijelih zrna bibera
- Nekoliko stručaka šafrana
- 2 žlice toplog mlijeka
- 1 žličica ružine vodice (nije obavezno)
- Malo mljevenih pistacija za dekoraciju (nije obavezno)
Uputa za pripremu:
- Izmiksajte mljevene bademe sa 2 žlice mlijeka i ostavite za kasnije.
- U 2 žlice toplog mlijeka dodajte stručak šafrana i ostavite da odstoji.
- U posudu sa debelim dnom uspite mlijeko i dodajte začine koje ste prethodno usitnili u mikseru ili avanu (komorač, kardamon, i zrna bibera). Ukoliko koristite začine u prahu, dodajte ih bez prethodne pripreme.
- Mješavinu začina sa mlijekom nakratko prokuhajte (do 5 minuta). Procijedite mlijeko i ostavite da se ohladi (do 1 sat u hladnjaku).
- Šafran i smjesu od badema dodajte mlijeku sa zacčnima, kao i ružinu vodicu i sve zajedno izmiksajte u blender (ili dobro promiješajte).
- Po želji dekorirajte mljevenim pistacijama.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Pokrovitelj Poliklinika Aviva
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
Članak objavljen: