Tradicionalni recept za thandai – hladno mlijeko sa začinima

thandai

Thandai (hladno mlijeko sa začinima) je jedan od najpopularnijih napitaka u Indiji tijekom ljeta. Mlijeko pomiješano sa začinima, koji prema ayurvedi imaju rashlađujući efekt: osvježava, rashlađuje i nezaboravnog je okusa (zamislite mlijeko sa okusom komorača, šafrana, kardamona…).

Ovo je tradicionalni recept za thandai, a vi ga možete prilagoditi po želji.

Sastojci za smjesu od badema:

  • 1/2 šalice mlijeka
  • 1/2 šalice mljevenih badema

Za mlijeko:

  • 2 šalice mlijeka
  • 1/4 šalice (ili po želji) šećera
  • 1 žličica komorača
  • 5 mahuna zelenog krdamona ili prstohvat mljevenog kardamona
  • 1/2 žličica cijelih zrna bibera
  • Nekoliko stručaka šafrana
  • 2 žlice toplog mlijeka
  • 1 žličica ružine vodice (nije obavezno)
  • Malo mljevenih pistacija za dekoraciju (nije obavezno)

Uputa za pripremu:

  • Izmiksajte mljevene bademe sa 2 žlice mlijeka i ostavite za kasnije.
  • U 2 žlice toplog mlijeka dodajte stručak šafrana i ostavite da odstoji.
  • U posudu sa debelim dnom uspite mlijeko i dodajte začine koje ste prethodno usitnili u mikseru ili avanu (komorač, kardamon, i zrna bibera). Ukoliko koristite začine u prahu, dodajte ih bez prethodne pripreme.
  • Mješavinu začina sa mlijekom nakratko prokuhajte (do 5 minuta). Procijedite mlijeko i ostavite da se ohladi (do 1 sat u hladnjaku).
  • Šafran i smjesu od badema dodajte mlijeku sa zacčnima, kao i ružinu vodicu i sve zajedno izmiksajte u blender (ili dobro promiješajte).
  • Po želji dekorirajte mljevenim pistacijama.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu