Magareće mlijeko – gdje kupiti i koje su njegove ljekovitosti?

magarece mlijeko

Magareće mlijeko najbliže je ljudskom mlijeku po nutritivnoj vrijednosti i razini pH. Sadrži manje masnoća od kravljeg mlijeka i bogato je omega-3 masnim kiselinama.

Prirodne komponente u magarećem mlijeku poboljšavaju imunitet i pomažu kod liječenja astme, ekceme i psorijaze.

U nastavku saznajte više o ljekovitosti i upotrebi magarećeg mlijeka. 

Magareće mlijeko – svojstva

Hipokrat, otac medicine, govorio je o prednostima magarećeg mlijeka. Vrlo popularno je bilo u antičkom Rimu i koristilo se u Francuskoj do 20. stoljeća.

Djeca koja su alergična na proteine iz kravljeg mlijeka jako dobro reagiraju na magareće mlijeko, pri čemu ne izaziva alergijske reakcije, a opet je hranjivo, slatkasto i ukusno.

U sljedećem videu pogledajte prednosti magarećeg mlijeka na zdravlje:

Magareće mlijeko – gdje kupiti?

Magareće mlijeko nije nešto što obično pronalazimo u supermarketima ili trgovinama zdrave hrane. Ipak, možete ih pronaći kod brojnih OPG-ova.

Preko web stranice Magare možete kupiti:

 • svježe magareće mlijeko po cijeni od 600,00 kn za 1 litru,
 • zamrznuto magareće mlijeko po cijeni od 400,00 kn za 1 litru,
 • sapun od magarećeg mlijeka po cijeni od 70,00 kn za 70 g,
 • noćnu kremu od magarećeg mlijeka po cijeni od 200,00 kn za 50 ml,
 • magareći melem po cijeni od 80,00 kn za 50 ml,
 • druge proizvode koje možete pronaći na njihovoj web stranici.

Možete kupiti magareće mlijeko i kod OPG Plašć po cijeni od 200,00 kn za 1 litru i kod OPG Ciganović po cijeni od 600 kn za litru svježeg mlijeka, a 400 kn za litru smrznutog mlijeka.

Cijena magarećeg mlijeka je tako visoka jer magarica dnevno daje pola decilitra do decilitar mlijeka i nikad nisu bile uzgajane kao stoka za proizvodnju mlijeka.

Mlijeko
Foto: Photospin

Magareće mlijeko – ljekovitost

Magareće mlijeko ima brojna ljekovita svojstva, te obiluje:

 • kalcijem,
 • magnezijem,
 • fosforom,
 • natrijem,
 • željezom,
 • cinkom,
 • vitaminima A, B1, B2, B6, D, C i E. 

“Vitamina C ima 60 puta više nego kravlje mlijeko. Lako se probavlja, blago je i čak se preporučuje za prehranu dojenčadi”, objašnjava nutricionistkinja Cynthia Sass za zdravstveni portal Health.

Magareće mlijeko sadrži enzim lizozim, protein koji ima ulogu katalize reakcije razgradnje bakterijskih membrana, po čemu ima antibiotska svojstva. 

U sljedećoj tablici možete vidjeti sastav magarećeg mlijeka, mlijeka kobile.

 Magareće mlijekoMlijeko kobile
pH7.0 – 7.27.18
Protein g/100g1.5 – 1.81.5 – 2.8
Mast g/100g0.3 – 1.80.5 – 2.0
Laktoza g/100g5.8 – 7.45.8 – 7.0
Ukupne krute tvari g/100 g8.8 – 11.79.3 – 11.6
Kazein g/100g0.64 – 1.030.94 – 1.2
Whey protein g/100g0.49 – 0.800.74 – 0.91

Hipoalergena svojstva 

Magareće mlijeko sadrži hipoalergena svojstva, stoga ga 90% dojenčadi s alergijom na hranu može podnijeti, a posebice djeca koja su alergična na kravlje mlijeko. 

Iako ima visoku razinu laktoze, sadrži nisku razinu masti. Ne sadrži kazein ni imunoglobulin beta laktoglobulin tako da ne izaziva iste alergijske reakcije kao kravlje mlijeko. 

“Zbog visokog udjela proteina sirutke, u crijevima dojenčadi se magareće mlijeko pretvara u male grudice koje se lako probavljaju i stoga je ovo mlijeko pogodno i za dojenčad koja pati od grčeva u trbuhu”, ističu kineski znanstvenici u radu objavljenom 2018. godine u časopisu Food Science and Biotechnology.

Magareće mlijeko sadrži sastojke koji poboljšavaju imunološki sustav (posebice lizozim i laktoferin), ali i štiti djecu od zaraza i upala. Također, okus i izgled magarećeg mlijeka može biti privlačan djeci.

Ima visoke razine omega-3 i omega-6 masnih kiselina koje čuvaju srce, a sudjeluju u razvoju mozga, pomažu organizmu da iskoristi sve vitamine i minerale važne za razvoj i rad svih vitalnih organa.

Magareće mlijeko – upotreba

Osim što ga možete piti kao i obično kravlje mlijeko, magareće mlijeko jedan je od sastojaka i kozmetičkih proizvoda poput:

 • magarećeg melema,
 • noćne kreme za lice,
 • sapuna od magarećeg mlijeka.

Magareći melem radi se od prirodnih sastojaka, a to su:

Dobar je za sve vrste kože i rješava kožne probleme. Pogodan je i za liječenje:

Noćna krema od magarećeg mlijeka ima bogati sastav i prirodan je anti-age proizvod jer sadrži esencijalne masne kiseline. Osobe čija je koža sklona alergijskim reakcijama moći će podnijeti kremu od magarećeg mlijeka jer ima svojstvo ublažavanja iritacija.

Magareće mlijeko regenerira kožu jer ima visoke razine proteina i ceramida, čak i sprječava nastanak bora.

sapun od magareceg mlijeka
Foto: Photospin

Sapun od magarećeg mlijeka sadrži veći udio magarećeg mlijeka od ostalih proizvoda, a čini kožu ljepšom i mekšom.

Nema dodanih mirisa i bilja, a preporučuje se za osobe s osjetljivom ili problematičnom kožom. Koži pruža masne kiseline, vitamine A i E . Zbog toga je sam sapun odličan za kožu i prirodno je zateže.

Magareće mlijeko – kako piti?

Magareće mlijeko se može piti u dozama od 20 mililitara dnevno u mjesec dana. Doza je malena, ali je i proizvodnja mlijeka kod ženke magarca također niska. Dnevno može dati maksimalno litru mlijeka, ističu nutricionisti sa zanimljivog portala o mlijeku, Milks and Health. 

Prije početka konzumacije ili nagle promjene prehrane se obavezno savjetujte s liječnikom

Magareće mlijeko – nuspojave

Iako možemo naći mnogo informacija o prednosti magarećeg mlijeka na zdravlje čovjeka, nema niti jedne znanstvene studije provedene na ljudima, odraslima ili djeci, koja je potvrdila njegove prednosti. 

Sva istraživanja koja istražuju magareće mlijeko odnose se na laboratorijske studije koje istražuju svojstva i sastav magarećeg mlijeka i uspoređuju ga s mlijekom drugih životinja.

Na webu možemo pronaći većinom samo članke o osobama koje svjedoče o njegovoj prednosti i promotivnim porukama proizvođača magarećeg mlijeka.

To ne dokazuje učinkovitost magarećeg mlijeka na naše zdravlje, a ne znamo niti koje su nuspojave dugoročnog korištenja magarećeg mlijeka.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Donkey Milk. (2019) Milk and Health. 
 2. Li, L., Liu, X., Guo, H. (2018) The nutritional ingredients and antioxidant activity of donkey milk and donkey milk powder. Food Sci. Biotechnol. 27(2): 393–400.
 3. Sass, C. (2017) Will Donkey Milk Be the Next Big Nutrition Trend? Health.

Saznajte više o imunitetu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.30 / 5   10

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: magareće mlijeko, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu