Vitamin D – sunčani vitamin koji može pomladiti kožu

vitamin d

Smatra se da trećina populacije ima nisku razinu vitamina D što može dovesti do niza simptoma od depresije do bolesti srca i raka kože.

Ovaj vitamin nije samo potreban za zdravlje koštanog tkiva i zubiju već je odgovoran i za brojne druge funkcije poput usporavanja prijevremenog starenja, uspješne borbe protiv karcinoma te pomaže kod poremećaja ponašanja i depresije.

Vitamin D je topiv u mastima i ne razgrađuje se kuhanjem. Vitamin D se prvenstveno sintetizira u koži izloženoj UV svjetlu, ako se ne dobije prehranom ili dodacima prehrani.

U organizmu nastaje iz kolesterola. Zato su dostatne količine kolesterola u hrani  jedan od preduvjeta stvaranja normalne količine vitamina D.

Sposobnost kože da stvara vitamin D se smanjuje s godinama i to za 75% u dobi od 20 do 70, upravo iz tog razloga osobe koje imaju osteoporozu trebaju uzimati vitamin D u obliku dodataka. Uz to, povećava otpornost organizma na infekcije uzrokovane bakterijama.

Vitamin D je ključan sastojak za lijep izgled kože

Istraživanja pokazuju ako organizam proizvodi dovoljno vitamina D uspješno se mogu smanjiti akne, povećati elastičnost kože, potaknuti proizvodnju kolagena, poboljšati sjaj i smanjiti bore i izgled tamnih mrlja.

Jedan od razloga manjka vitamina D je izbjegavanja sunca i svakodnevno nanošenje krema za sunčanje u strahu od preranog starenja i raka. Ako primijetite da Vam je koža blijeda i bez sjaja, imate nisku razinu vitamina D.

Iskoristite sunčane dane i dopustite svojoj koži da proizvede dovoljno vitamina D.

Vitamin D  tijelo proizvodi kad je izloženo sunčevoj svjetlosti, no osobe koje imaju problema s kožom to ne koriste jer se najviše skrivaju upravo od sunca.

Osim toga, mnoga zaštitna sredstva za sunčanje blokiraju vitamin D, čak i slabe kreme za sunčanje ( SPF 8 ) blokiraju stvaranje vitamina D za 95%.

Mnogi dermatolozi preporučuju uzimanje tableta vitamina D kako bi osigurali dovoljnu razinu vitamina D. Preporuka je oko 400 i.j. na dan.

Što se tiče namirnica, možete ga naći u ribi (sardina, tuna) i ribljem ulju, mlijeku, žumancu i prirodnim sokovima.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: vitamin d za kozu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu