Stručno odobrava
Kristina Žuna, mag. ing. biotechn.
Maslačak – ljekovitost, korijen, čaj i recept
- 1 komentara
- 3 min čitanja
Maslačak (Taraxacum platycarpum, Taraxacum officinale) je biljka prepoznatljiva po žarko žutim cvjetovima. Samonikla je i raste na skoro svakoj vrsti tla. Može djelovati antioksidativno, protuupalno te snižava krvni tlak i koncentraciju glukoze u krvi dok se konzumira.
U nastavku članka saznajte kako se primjenjuje maslačak i recept za čaj od maslačka.
Maslačak – karakteristike
Maslačak je vrlo prilagodljiva biljka. Uspijeva na svakovrsnom tlu, u kojem razvija snažni, vretenasti korijen, duboko do 30 cm. List maslačka je prizemni, nejednakog ruba ili više-manje urezan te dug 5 do 25 cm.
Svijetložuti cvatovi razvijaju se na vrhu šuplje cvjetne stabljike koja, kao i svi dijelovi maslačka, sadrži mliječni sok. Maslačkov cvijet je prepoznatljive žute boje, a od maslačka se može raditi i med žute boje.
Više o medu od maslačka pročitajte ovdje.
Maslačak se rasprostranjuje vjetrom, koji otpuhuje lagano sjeme. Maslačak raste posvuda, u vrtovima, na pašnjacima, i na svim zelenim površinama.
Maslačak treba brati u proljeće, u travnju i svibnju. Prikladnim oruđem iskapamo korijen, razrežemo ga i s zelenim dijelovima (prvenstveno s tisnom rozetom) objesimo na zračnu prostoru neka se posuši. Može se sušiti i na umjetnoj toplini, ali samo do 40°C.
Listovi maslačka sadrže:
- vitamine A, C, K, B i E,
- željezo,
- kalcij,
- magnezij,
- kalij.
Korijen maslačka sadrži i inulin, polisaharid, odnosno vlakno, koje djeluje prebiotički potičući rast “dobrih” bakterija u probavnom sustavu, ističu belgijski znanstvenici u radu objavljenom 2017. godine u časopisu Gut.
Maslačak – ljekovitost
U nastavku članka donosimo pregled upotrebe i primjene maslačka kao lijeka. Međutim, prije toga trebate znati da ga zbog aktivnih supstanci neke osobe ne smiju koristiti.
To su:
- trudnice,
- dojilje,
- osobe alergične na korove i trave.
Preporučene dnevne doze unosa maslačka još uvijek nisu poznate jer ovise o zdravlju, starosti i spolu osobe. Zbog toga je teško provesti potrebna istraživanja.
Iz istog razloga se maslačak ne preporučuje trudnicama i dojiljama jer još uvijek nije poznato kako djeluje na dijete. Prije upotrebe maslačka u ljekovite svrhe se obavezno posavjetujte s liječnikom.
Ljekovite tvari i primjena
Maslačak posjeduje mnoge prirodne biljne tvari koje imaju ljekovito djelovanje. To su:
- vitamini,
- gorke tvari,
- tvari koje imaju enzimatsko djelovanje,
- saponini,
- tanini,
- mineralne tvari i elementi u tragovima,
- nešto eteričnog ulja,
- inulin,
- kolin,
- bjelančevine i drugo.
Stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline navode koja pozitivna djelovanja maslačak može imati, a to su:
- smanjenje upalnih procesa u organizmu,
- regulacija koncentracije glukoze u krvi,
- snižavanje krvnog tlaka,
- poboljšanje probave,
- zaštita stanica od oštećenja slobodnih radikalima,
- zaštita jetre,
- zaštita kože od oštećenja UV zračenjem.
Ne postoji mnogo istraživanja koja potvrđuju ljekovito djelovanje maslačka u svrhu primjene iz tradicionalne narodne medicine, poput liječenja bolesti kostiju.
Međutim, nutritivni sastav maslačka, bogat kalcijem i vitaminom K, može indicirati da bi konzumacija maslačka mogla dovesti do zdravog stanja kostiju.
Istraživanja pokazuju da bi unos svježih ili suhih listova maslačka trebao biti ograničen na 4 – 10 grama dnevno. Unos korijena maslačka bi trebao biti maksimalno 2 – 8 grama dnevno.
Čaj od maslačka – priprema
Recept za zdravi čaj od maslačka izgleda ovako:
- 1 do 2 čajne žličice narezane suhe biljke prelijemo 1/4 l hladne vode, ugrijemo i ostavimo neka kuha jednu minutu.
- Nakon 10 minuta stajanja čaj ocijedimo.
Vjeruje se da maslačak može utjecati na izlučivanje kamenaca jer djeluje kao prirodni diuretik. To još uvijek nije znanstveno potvrđeno na ljudima.
Više o prirodnim diureticima pročitajte ovdje.
Maslačak – narodna medicina
Sve što je rečeno o ljekovitosti i primjeni vrijedi i za narodnu medicinu. Osim toga, u narodu je cijenjena salata od listova maslačka ili se listovi kuhaju kao povrće. Osobito utječu na poticanje teka.
Općenito, maslačku se pripisuje okrepljujuće djelovanje.
Korijen maslačka – nuspojave
Ako upotrebljavamo sok od maslačka i čaj u manjim količinama, nema štetnih posljedica. Ipak, svježe stabljike maslačka mogu kod djece prouzročiti i trovanja, ako pojedu veće količine. Stoga oprezno ako se mala djeca igraju cvjetovima maslačka!
Za biljku maslačak, korijen može imati negativnog utjecaja na ljudski organizam. Neke nuspojave koje se mogu pojaviti ako konzumirate korijen maslačka su:
- probavne tegobe,
- alergijske reakcije.
Također, ako imate kamence maslačak bi ih mogao pokrenuti, a to je neugodan osjećaj koji ne možete sami kontrolirati.
Ako imate žučne ili bubrežne kamence prije konzumacije proizvoda od maslačka se savjetujte s liječnikom.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
Izvori:
- Maslačak. (2017) Priroda i biljke. Plantea.
- Hill, A. (2018) 13 Potential Health Benefits of Dandelion. Healthline.
- Fletcher, J. (2019) 10 health benefits of dandelion. Medical News Today.
- Grupa autora. (2017) Prebiotic inulin-type fructans induce specific changes in the human gut microbiota. Gut. 66(11): 1968–1974.