Kako preživjeti vrućine? – 20 korisnih savjeta iz Indije
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Dok se pokušavamo naviknuti na velike vrućine korisno bi bilo naučiti “tehnike” za borbu protiv vrućina od ljudi u Indiji, gdje temperatura ljeti doseže i 50 °C.
U nastavku teksta pročitajte što to Indijci jedu, kako se osvježavaju i štite od izlaganja suncu, da bi lakše podnijeli vruće ljetne dane.
1. Indijci piju puno vode
Prvo što će vam Indijci ponuditi kada uđete u njihov dom je velika čaša vode! Rashlađena voda osnovni je napitak tijekom ljetnih vrućina, a oni koji si ne mogu priuštiti hladnjak kako bi rashladili vodu, to čine tako što kupuju led na uličnim štandovima i njime rashlađuju vodu u velikim termosicama (u kojima se može pohraniti 10 – 20 litara vode), iz kojih piju vodu tijekom dana.
Iako su u Indiji tijekom ljeta popularna mnoga osvježavajuća pića, voda je napitak broj jedan. S razlogom, budući da je adekvatna konzumacija vode tijekom velikih vrućina neophodna da bi se spriječila dehidracija organizma.
Pročitajte članke:
- Koji su simptomi dehidracije?
- Unosite li dovoljno tekućine za vrijeme vrućina? Evo što se događa ako je odgovor “ne”
2. Za osvježenje su popularni prirodni napici
U Indiji, kako na uličnim štandovima, tako i u svakom domu, prave se raznovrsni napici koji na prirodan način osvježavaju organizam:
- jaal-jeera (napitak sa začinima i preprženim kuminom)
- srikanjvi (limunada s crnom soli i šećerom)
- lassi (napitak od jogurta)
- razne vrste shakeova od voća i mlijeka (mango shake, liči shake, banana shake itd.)
- roohafsa (napitak s ekstraktima ruža, cvijeća i voća)
- tradicionalno pripremljeno hladno mlijeko sa začinima (thandai)
- maslačno mlijeko (buttermilk) sa začinima
- razne vrste sokova (ljeti su najpopularniji sok od manga i ličija, kao i od guave).
Pročitajte članak “Sedam zdravih napitaka koji će vas osvježiti i rashladiti“.
3. U kulinarstvu se koriste začini koji rashlađuju
Začini koji prema tradicionalnoj indijskoj medicini ayurvedi imaju rashlađujući efekt i koji se tijekom vrućih ljetnih dana obilato koriste u tradicionalnom indijskom kulinarstvu su kurkuma, zeleni kardamom i komorač, te začinsko bilje menta i korijander.
Iako se ne doživljavaju kao začin, (sušene) latice ruža također prema ayurvedi imaju rashlađujući efekt i dodaju se kao dekoracija tradicionalno pripremljenom hladnom mlijeku sa začinima (thandai) i desertima.
Kardamon se dodaje gotovo u svaki desert i obvezan je sastojak thandaija, a komorač se dodaje u indijski crni masala čaj. Zbog zagrijavajućih svojstava đumbira, isti se izbjegava tijekom ljeta, te se tijekom ljeta umjesto njega za aromatiziranje čaja dodaju kardamon i komorač.
4. Prehrana je sezonska
Prehrana u Indiji je prilagođena sezoni. Tijekom svakog godišnjeg doba dostupno je sezonsko voće i povrće, a za pripremu jela koriste se specifični začini, koji imaju ili zagrijavajući (tijekom zime) ili rashlađujući efekt (tijekom ljeta).
Tijekom ljeta najpopularnije sezonsko voće su razne vrste patlidžana, zelene paprike, sirova papaja (koja se priprema kao povrće), razne vrste zelenih mahuna i tikvi, bamija i razne vrste zelenog lišća (poput lišća arbija), a u hranu se obavezno dodaje i začinsko bilje s osvježavajućim efektom (poput korijandera i mente).
5. Voće sa začinima jede se kao “ljetni snack”
U Indiji tržnice tijekom ljeta obiluju raznim vrstama voća, a najpopularnije su različite vrste manga, liči, te lokalne lubenice i dinje.
Za vrijeme ljetnih vrućina vrlo je popularan chat od voća – isjeckano svježe voće sa začinima poput crne soli i mljevenog preprženog kumina koji, uz sve blagodati voća, dodatno pomažu organizmu u hidrataciji.
Svježe iscijeđeni sokovi od voća mogu se pronaći na mnogobrojnim uličnim štandovima, a tijekom ljeta obavezno se u njih dodaju i listići mente (za dodatno rashlađivanje), te prstohvat crne soli za hidrataciju.
Od voća se prave i razne vrste shakeova i lassija (napitak od razrijeđenog jogurta), a “kralj” svih shakeova je svakako onaj od manga.
Pročitajte članak “Mango smoothie s bananom i narančom – recepti“.
6. Indijci ne izlaze tijekom dana (ako uistinu ne moraju)
U Indiji ljudi ne izlaze tijekom dana (ako uistinu ne moraju, kao što je to slučaj s odlaskom na posao). Trgovine, liječničke ordinacije i razne uslužne djelatnosti otvorene su do kasno navečer, a kupovina i svakodnevne aktivnosti, kao odlazak liječniku, uglavnom se obavljaju u večernjim satima.
U Indiji je vrlo popularno naručivanje namirnica, lijekova i drugih potrepština putem kućne dostave, kao i kupovina i plaćanje računa putem interneta, tako da se izlazak tijekom dana smanjuje na najmanju moguću mjeru.
7. Indijci izbjegavaju tešku hranu tijekom ljeta
Tijekom ljeta Indijci izbjegavaju “tešku hranu” i začinjene snackove pržene u dubokom ulju, te su za “grickanje” vrlo popularni chat od voća (svježe voće sa začinima poput crne soli), razne vrste snackova od manga (poput manga punjenog sladoledom, sendviča od manga, tradicionalnog sladoleda iz domaće radinosti – kulfi od manga itd.), kukuruz sa žara ili kuhani kukuruz sa začinima i limunovim sokom, momosi dinstan na pari itd.
8. Tijekom ljeta ljudi u Indiji pretežno nose odjeću od pamuka
Tijekom zime Indijke nose sari od svile i odjeću od vune, a tijekom ljeta sari od pamuka ili laganu odjeću od pamuka (poput tunika i salvara ili suknji), koja omogućava upijanje znoja.
Za muškarce je popularna tradicionalna nošnja (tunika i salvare), također od pamuka. Ipak, oni koji rade u uredima nose standardno zapadnjačko odijelo na posao (no, oni imaju klima uređaje).
9. Ne izlaze nigdje bez pamučne maramice i boce vode
Indijci ne izlaze bez boce vode, kako ne bi dehidrirali na visokim temperaturama. Čak i djeca uvijek sa sobom nose bočicu vode i pamučne maramice, koje su na visokim temperaturama najbolje “sredstvo” za upijanje znoja.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
Tekst se nastavlja na idućoj stranici 1 2