Unosite li dovoljno tekućine za vrijeme vrućina? Evo što se događa ako je odgovor “ne”

Sasvim mala dehidracija može prouzročiti glavobolju, opći umor ili manjak koncentracije

Osim na lagane obroke i biranje sezonskih namirnica, ljeti je ključno paziti na dovoljan unos vode jer čak i sasvim mala dehidracija može prouzročiti glavobolju, opći umor ili manjak koncentracije, upozorava Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Voda je medij u kojem se odvija život, izvor tijelu važnih minerala i elektrolita. Nema energetsku vrijednost, oslobađa organizam od štetnih tvari, regulira tjelesnu temperaturu, olakšava probavu, a kožu održava zdravom i lijepom.

Većini osoba treba 1,5 – 2 litre tekućine dnevno (0,3 dl vode po kilogramu tjelesne mase), što je otprilike 6 – 8 čaša. Potrebe su povećane ako radite fizički zahtjevan posao, pri tjelesnoj aktivnosti ili tijekom toplih ljetnih mjeseci. Nedovoljno pijenje može utjecati na kognitivno i tjelesno funkcioniranje, što će sigurno imati utjecaj i na radnu učinkovitost.

Dehidracijom se smanjuje dotok kisika u vitalne organe
FOTO: Shutterstock

Osobe koje piju malo vode imaju dugotrajni rizik za bolesti bubrega, srca, poremećaja mentalnih funkcija i probavnog sustava. Vodu treba piti tijekom cijelog dana jer nam se osjet žeđi javlja uvijek s odgodom u odnosu na stvarnu potrebu organizma za tekućinom. Kad osjetite žeđ, već ste lagano dehidrirali. Trudnice, dojilje, djeca i osobe starije dobi moraju posebno paziti na dostatan unos vode.

Pročitajte članak “Koji su simptomi dehidracije?“.

Dehidracijom se smanjuje dotok kisika u vitalne organe

Dehidracija nastaje uslijed povećanog gubitka tekućine, smanjenog unosa tekućine ili oboje. Smanjeni unos tekućine je čest tijekom bilo koje teške bolesti, a osobito je problematičan kod povraćanja i tijekom vrućeg vremena. Dehidracijom se, osim vode, gube i organizmu važne soli poput kalijevih i natrijevih. Voda se prvo gubi iz krvi, a ako se gubitak vode nastavi, stanice počinju gubiti svoj sadržaj.

Pročitajte članke:

Povećanjem stupnja dehidracije se povećava i rizik za zdravlje, osobito kod djece, trudnica i starijih osoba.  Smanjenim unosom tekućine smanjuje se dotok kisika koji pritječe u srce, mozak, mišiće i sve važne organe, pa su oni manje sposobni obavljati svoje funkcije. Voda, osvježavajuća voda s dodatkom limuna, mente, matičnjaka ili đumbira te nezaslađeni čajevi i juhe od povrća spriječit će dehidraciju i nagradit će nas lijepom i zdravom kožom.

Konzumirajte najmanje pet obroka voća i povrća dnevno
FOTO: Shutterstock

Konzumirajte najmanje pet obroka voća i povrća dnevno. Voće i povrće zbog svojeg sastava bogatog vitaminima, mineralima i različitim fitokemikalijama te vlaknima nezamjenjivo je u očuvanju zdravlja. Količina vode koju sadrži određeno voće i povrće može značajno doprinijeti ukupnom unosu tekućine.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu