Japanska jabuka (kaki): Ima je i na policama hrvatskih trgovina, a pomaže kod raznih bolesti! Evo kako se jede

Japanska jabuka (kaki)

Japanska jabuka kaki (lat. Diospyros kaki, eng. persimmon) je egzotično voće slatkog okusa sličnog marelici, a izgledom podsjeća na rajčicu. Porijeklom je iz Kine i Japana, a može se kupiti i uzgajati i na našim prostorima.

U nastavku članka saznajte koja su nutritivna i ljekovita svojstva japanske jabuke kaki. 

Japanska jabuka kaki – uzgoj

Japanska jabuka je podrijetlom iz istočne Azije, a smatra se da se u Kini uzgaja već 2.000 godina. To je zapravo listopadno stablo koje može narasti do 12 m, a treba mu vlažno tlo i puno sunčeve svjetlosti. 

Mekani plod je ukusan i na stablu se može naći najesen. Plod kakija je širok oko 10 cm i narančaste je boje, ističu autori agronomskog portala Priroda i biljke.

Osim samog ploda, od stabla japanske jabuke se koristi i samo drvo koje je vrlo čvrsto te list kaki jabuke koji se koristi za pripremu ljekovitog čaja.

Japanska jabuka kaki - uzgoj
FOTO: Shutterstock

Japanska jabuka kaki – nutritivna svojstva

U 100 g kaki jabuke se nalazi:

Japanska jabuka je bogata mineralima kao što su kalij, magnezij, kalcij i fosfor, ali i vitaminima B, C i E te aminokiselinama kao što su lizin, alanin i triptofan. 

Kaki sadrži i vitamin A, beta karoten i lutein, koji uspješno jačaju imunitet te djeluju antioksidativno.

Japanska jabuka je iznimno ljekovita te može poslužiti kod ublažavanja visokog tlaka, bolesti jetre i žuči te kod bolesti bronha i suhog kašlja. Također, dijetalna vlakna koja sadrži pomažu boljoj probavi te liječe zatvor, upalu crijeva i razne bolesti želuca kao što je gastroenteritis.

Japanska jabuka kaki – ljekovitost

Zbog posebnog nutritivnog sastava, redovna konzumacija japanske jabuke kaki može prevenirati nastanak određenih bolesti i promovirati zdravlje organizma.

Japanska jabuka prevenira staničnih oštećenja

Japanska jabuka sadrži antioksidanse koji štite organizam od posljedica oksidativnog stresa. Antioksidansi tako jačaju imunitet, koji se onda lakše brani od bolesti. Posljedice oksidativnog stresa su povezane s kroničnim oboljenjima srca te s raznim vrstama karcinoma.

Također, japanska jabuka sadrži visok udio vitamina C, koji jača imunitet te tako štiti organizam od infekcija i slobodnih radikala.

Japanska jabuka kaki - ljekovitost
FOTO: Shutterstock

Bolji vid uz japansku jabuku

Japanska jabuka je odličan izvor vitamina A, koji je važan element u očuvanju zdravog vida. Jedan plod kakija sadrži 55 % preporučene dnevne doze unosa vitamina A, a sadrži još lutein i zeaksantin. 

Istraživanja, poput onog iz 2016. godine objavljenog u znanstvenom časopisu Journal of Ophtalmology, ističu važnost luteina i zeaksantina u prevenciji mnogih očnih bolesti, poput gubitka vida, makularne degeneracije i sive mrene

To su karotenoidni pigmenti koji promoviraju zdravlje vida i očiju. 

Pomaže u borbi protiv srčanih oboljenja

Japanska jabuka sadrži visoki udio dijetalnih vlakana, fenola i minerala, koji su vrlo poželjni za očuvanje zdravlja krvožilnog sustava.

Neki od flavonoida koje kaki sadrži su kempferol i kvercetin, za koje se zna da doprinose zdravlju krvnih žila i srca.

Spojevi tanini, koji plodovima obično daju gorak i trpak okus, mogu sniziti krvni tlak. Neki od njih, koji su nađeni u kakiju, su galna i taninska kiselina. 

Japanska jabuka pomaže probavi

Dijetalna vlakna su presudna za dobru funkciju probavnog trakta. Ona stimuliraju probavu tako što potiču rad crijevnih mišića jer ih organizam ne može probaviti.

Također, mogu djelovati na apsorpciju nekih nutrijenata iz hrane pa tako mogu igrati ulogu u snižavanju koncentracije glukoze i “lošeg” kolesterola u krvi, ističu stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline.

Japanska jabuka kaki - nutritivna svojstva
FOTO: Shutterstock

Pomaže zdravom mršavljenju

Dijetalna vlakna koje sadrži su ključna za zdravo mršavljenje jer smanjuju apetit i reguliraju probavu. Posebno je važna regulacija probave jer samim time se smanjuje i osjećaj nadutosti, a štetne tvari se efikasno eliminiraju iz organizma.

Japanska jabuka ne sadrži masti te ubrzava metabolizam, a posebno je korisna uz fizičku aktivnost jer sadrži dosta šećera koji daje energiju.

Međutim, japanska jabuka kaki nije čudotvorni pripravak od kojeg ćete iznenada smršaviti jer tako nešto ne postoji.

Zdravu težinu ćete postići uravnoteženom prehranom, redovnom tjelovježbom te zdravim životnim navikama. 

Jabuka kaki – kako se jede?

Prije konzumacije ploda on treba biti u potpunosti zreo jer će inače imati trpak i gorak okus.

Japanska jabuka se može konzumirati svježa, sušena ili kuhana. Poželjno je tijekom konzumacije oljuštiti koru, a jedan od jednostavnijih načina je da se jabuka prereže napola, a zatim žlicom pojede meso.

Japansku jabuku ne biste trebali konzumirati na prazan želudac jer može doći do dijareje popraćene pojačanim gubitkom vode iz organizma. Poželjno bi bilo da japansku jabuku konzumirate nakon većeg obroka, kao što je doručak.

Osušenu japansku jabuku možete konzumirati u raznim poslasticama, u zobenim pahuljicama ili s jogurtom.

Jabuka kaki - kako se jede
FOTO: Shutterstock

Japanska jabuka kaki – nuspojave

Kaki jabuka je generalno sigurna za upotrebu, ali kod nekih ljudi može izazvati alergije. Međutim, ne postoji dovoljno istraživanja na ljudima pa se ne može reći da su japanske jabuke sigurne za trudnice i dojilje te se preporučuje izbjegavanje, ističu stručnjaci s medicinskog portala WebMD.

Također, konzumacija japanske jabuke može posredno sniziti krvni tlak pa se ne preporučuje konzumacija ljudima koji imaju niski krvni tlak. Iz istih razloga se ne preporučuje za upotrebu ljudima koji će se podvrgnuti anesteziji prije operativnih zahvata.

Japanska jabuka kaki – sadnice

Ako vas zanima japanska jabuka kaki, cijena sadnice je oko 25 eura.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.75 / 5   24

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: japanska jabuka, kaki, kaki jabuka, japanska jabuka hr, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu