Necci – tradicionalne toskanske palačinke na veganski način

necci od kestenovog brasna, kakija, klementina

Uvijek me razveseli kada iz škrinjice tradicionalnih recepata izvučem nešto što je već izvorno vegansko ili ispravnije reći slučajno vegansko.

” La cucina povera toscana”, doslovno prevedeno kao siromašna toskanska kuhinja je sve samo ne siromašna. Naime radi se o seljačkim, domaćim ili tradicionalnim receptima koji su siromašni po broju namirnica, ali izrazito bogati okusima.

Brašno od kestena po svom sastavu prednjači škrobom i visokim postotkom različitih šećera, čak 17% te svakako spada u aromatične, slatke i pune okuse pa nije nikakvo iznenađenje da se “Necci” u svom izvornom obliku pripremaju kombinirajući tek samo brašno s vodom uz malo soli i šećera, eventualno.

U ovoj mojoj verziji poigrala sam se slatko kiselim okusima pa su tako ove palačinke punjene s kremom od veganskog sirnog namaza i biljnog vrhnja za šlag u koje nisam dodavala nikakav šećer, tek malo ekstrakta vanilije. No zato sam si u toplom preljevu dala oduška u slatkoći jer sam  kombinirala kaki, poznat i kao japanska jabuka te klementine, voće za koji mnogi često misle da se radi o još jednoj vrsti mandarina, ali ispravno je reći da su one hibrid naranče i mandarina.

Za kraj posipala sam po vrhu smrznute borovnice i sve zajedno servirala uz mirišljivu mješavinu raznih čajeva.

necci - tokanske palacinke
Foto: Mare – Toskanske palačinke od kestenovog brašna, kakija i klementina

Za 6 palačinki trebat će vam: 

  • 125 g kestenovog brašna,
  • 100 ml bademovog mlijeka,
  • 50 ml vode,
  • 1 žličica maslinovog ulja, 
  • 1 prstohvat soli.

Sastojci za namaz:

  • 250 g veganskog krem sira,
  • 200 ml biljnog vrhnja za šlag,
  • 1 žličica ekstrakta vanilije.

Za topli voćni preljev:

  • 3 kakija (japanske jabuke),
  • 6 klementina.

Za serviranje:

  • šaka smrznutih borovnica ili po želji

Priprema:

  1. Najprije pripremite namaz tako što biljno vrhnje istučete u čvrst šlag i zatim dobro pomiješate sa sirnim namazom i ekstraktom vanilije. 
  2. Kakije i klementine ogulimo, narežemo na manje komadiće i ubacimo u lončić za kuhanje. Na srednje jakoj vatri, uz povremeno miješanje ostavimo da se sve krčka dok veći dio tekućine ne ispari. To će ovisiti o sočnosti vašeg voća, ali za ovu količinu okvirno vrijeme je oko 15 minuta. Nakon toga usitnimo u blenderu ili štapnim mikserom da dobijemo glatku smjesu, sličnu džemu. Vratimo na vatru i po potrebi prokuhamo dok ne budemo zadovoljni gustoćom. Ako želite ubrzati taj proces, a ujedno i kraće kuhati voće, možete koristiti i agar agar.
  3. Pomiješajte najprije kestenovo brašno i sol, a u drugu posudu bademovo mlijeko, ulje i vodu. Postepeno dodajte tekućinu u suhi dio, miješajući konstantno da se ne stvore grudice. Smjesa koju ćete dobiti je blago gušća od one za klasične palačinke, tako da kod pečenja uzmite u obzir da vam treba malo više da tu smjesu ravnomjerno raspodijelite po tavi. Ako želite uopće ne morate koristiti bademovo mlijeko, samo njegovu količinu zamijenite s vodom. Palačinke pečemo na srednje jakoj vatri kratko, sa svake strane. 
  4. Palačinke serviramo tople tako da palačinku napunimo izdašno s namazom, preklopimo i prelijemo toplim preljevom od kakija i klementina. Po želji pospemo smrznutim borovnicama.

Buon appetito i svakako javite dojmove!

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   11

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu