Zobene pahuljice snižavaju razinu lošeg kolesterola u krvi

zlica-zobenih-pahuljica

Činjenica da  osobe koje u prehrani koriste zob imaju niže razine kolesterola u krvi i time manji rizik obolijevanja od bolesti krvožilnog sustava, poznata je već više od 50 godina. Većina istraživanja u tom razdoblju je bilo usredotočeno na razine LDL („lošeg“ kolesterola), koji se nakuplja na stijenkama krvnih žila, gdje može uzrokovati začepljenje ili ugrušak.

No, postoji sve više dokaza da, osim LDL-a, druga dva markera mogu pružiti još pouzdaniju procjenu kardiovaskularnog rizika. To su non-HDL kolesterol (ukupni kolesterol minus HDL) i Apolipoprotein B ili ApoB, lipoprotein odgovoran za isporuku kolesterola u tkiva. Važnost ova dva markera je osobito izražena kod osoba s metaboličkim sindromom i dijabetesom tipa 2, jer oni često ne pokazuju visoke razine LDL kolesterola.

zobene-pahuljice

Snižavanje sva tri pokazatelja kardiovaskularnog rizika

Stručni časopis The British Journal of Nutrition je objavio rad znanstvenog istraživača dr Vladimira Vuksana iz kanadske bolnice St. Michael’s  iz Toronta, kojim je dokazano da konzumacija zobenih vlakana može smanjiti sva tri navedena markera kardiovaskularnog rizika.

Zob je bogati izvor beta-glukana, vlaknastog topivog polisaharida, za kojeg se čini da je odgovoran za pozitivne učinke. Tim Dr. Vuksana je pregledao rezultate 58 kliničkih ispitivanja koja su uključivala gotovo 4.000 osoba iz cijelog svijeta i bavila su se procjenjivanjem učinka dijete obogaćene beta-glukanom iz zobi, na temelju  LDL kolesterola, ali, po prvi put, non-HDL kolesterola i ApoB.

Dijete obogaćene s oko 3,5 grama beta-glukanskih vlakana iz zobi dnevno, snizile su razinu LDL kolesterola za 4,2 posto, non-HDL kolesterola za 4,8 posto i ApoB za 2,3 posto. Dr. Vuksan je rekao da bi bilo teško namiriti preporučenu dozu zobenih vlakana jedući obroke zobi pa on savjetuje da se poveća potrošnja zobenih pahuljica. Jedna šalica kuhanih zobenih pahuljica (88 kalorija) sadrži istu količinu beta-glukana kao i dvostruka količina kuhane zobi (166 kalorija).

Zobene pahuljice mogu biti osnova za zdrav svakodnevni zajutrak, mogu se dodavati u razna jela, kruh, pecivo i domaće kekse.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.25 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu