Čaj od zobi – ljekovita svojstva, priprema i gdje kupiti?

Čaj-od-zobi

Zobeni čaj je neutralnog okusa i obično se pije uz dodatak meda, cimeta, vanilije ili recimo sljeza i kadulje. Zobeni čaj može se piti i u većim količinama, npr. tako da se ujutro napravi određena količina koja se pije tijekom dana.

Čaj od zobi je zdrav, podiže spremnost imunološkog sustava pa ga u zimu pijemo kako se ne bismo razboljeli, a u proljeće kako bismo dobili dodatnu energiju.

U nastavku članka pročitajte više o ljekovitosti zobenog čaja i njegovoj pripremi. 

Zobeni-čaj
Foto: Photospin

Zob – nutritivna svojstva

Zob (lat. Avena sativa) je punozrnata žitarica rasprostranjena na području Europe i Sjeverne Amerike. Stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline navode da u 100 grama zobi ima:

 • 389 kalorija,
 • 16.9 grama proteina,
 • 66.3 grama ugljikohidrata, od toga 10.6 grama dijetalnih vlakana,
 • 6.9 grama masti.

Osim toga, zob je bogata mineralima i vitaminima, kao što su:

 • mangan,
 • bakar,
 • fosfor,
 • željezo,
 • selen,
 • cink,
 • tiamin.

Indijski znanstvenici s Centra za prehrambene znanosti i tehnologiju ističu da je zob bogata i antioksidansima. Neki od njih su:

 • avenantramidi,
 • fitinska kiselina,
 • ferulinska kiselina. 

Upravo zbog svog sastava, zob posjeduje određena ljekovita svojstva

Čaj od zobi – ljekovita svojstva

Zob možemo pronaći u dva različita oblika, odnosno bez ljuske i u ljusci. Zob čije je sjeme bez ljuske je potrebno očistiti tako da se skinu dlačice sa sjemenke, a zob čije je sjeme u ljusci je potrebno dodatno ljuštiti kako bi se mogle skinuti dlačice sa sjemenke. 

U svakom slučaju, dlačice sa sjemenki je obvezno potrebno skinuti i očistiti kada je u pitanju priprema zobi za ljudsku prehranu, a za pripremu čaja od zobi se koristi neoljuštena zob kojoj je sačuvana vanjska ovojnica zbog bolje hranjivosti. 

Na primjer, za proizvodnju zobenih pahuljica, žitaricu je potrebno napariti na visokoj temperaturi. No, postoji i tzv. hladni način pripreme istih koji se sastoji samo od prešanja, odnosno bez korištenja pare i visoke temperature. Kod ostalih žitarica ovakav način nije moguć zato što su im sjemenke pretvrde.

Čaj od zobi ima brojna ljekovita svojstva, a u nastavku ćemo ukratko navesti i objasniti samo neka od njih.

Čaj od zobi za zdravlje probave

Zob sadrži dijetalna vlakna koja mogu pomoći kod poticanja rada mišića crijeva probavnog sustava. 

Tako promoviraju zdravlje probave i olakšanje simptoma poput proljeva, zatvora i grčeva u trbuhu. Neka istraživanja pokazuju da konzumacija zobi može pomoći rastu probiotičkih mikroorganizama u debelom crijevu. 

Čaj od zobi – kolesterol

Zobeni čaj se priprema od zobenih pahuljica koje u ovojnici zrna sadrže izrazito važan betaglukan koji snižava razinu kolesterola. On veže na sebe žučne kiseline koje imaju važnu ulogu u nastajanju kolesterola u tijelu te ih izbacuje iz organizma. 

Osim za snižavanje kolesterola, betaglukan je poznat po učinkovitom podizanju imuniteta organizma.

Čaj od zobi – dijabetes

Čaj od zobi se često preporučuje dijabetičarima zato što sadrži betaglukan koji djeluje na povećanje tolerancije na glukozu koja se oslobađa iz škroba. Iako sadrži fruktozu u malim količinama, njoj nije potreban inzulin za ulazak u stanice.

Upravo zato dijabetičari mogu konzumirati zobeni čaj, a često im se i preporučuje kao i onima s visokim kolesterolom te visokim krvnim tlakom.

Čaj od zobi za živčani sustav

Čaj od zobi je izrazito dobar za osobe koje imaju problema sa živčanim sustavom upravo zato što sadrži masne kiseline, glukozu, fosfor, lecitin i vitamin B1 za pravilan rad neurona.

Čaj od zobi sadrži i alkaloid avenin koji djeluje kao sedativ zbog čega se preporučuje kod umora i iscrpljenosti. Zahvaljujući svojem umirujućem djelovanju na organizam, dobra je za sve one koji se nalaze u stresnim i uznemirujućim okolnostima.

Zob
Foto: Photospin

Čaj od zobi – recept 

Za četiri čaše napitka će vam biti potrebni sljedeći sastojci:

 • 2 velike žlice zobi,
 • jedan štapić cimeta (može i cimet u prahu),
 • 6 – 8 dcl vode,
 • jedna žlica meda,
 • 2 male žličice vanilijinog ekstrakta.

Priprema:

 1. U lončić stavite zobene pahuljice, štapić cimeta i vodu te dovedite vodu do vrenja.
 2. Kad zavrije kuhajte još 10 minuta na laganoj vatri.
 3. Ugasite vatru i pričekajte da se ohladi na 40 °C i tek tada dodajte vaniliju i med. Nikad nemojte dodavati med u vruće napitke jer mu se tako gube ljekovita svojstva).
 4. Ocijedite zob i servirajte.

Ovaj čaj možete prirediti i bez dodataka (samo od zobi), a u čaj možete dodati i malo kadulje koja je dobra protiv infekcija.

Neoljuštena-zob
Foto: Photospin

Čaj od zobi – gdje kupiti?

Zobene pahuljice prodaju se u skoro svim većim trgovinama. Također, u trgovinama zdrave hrane ili mješovite robe možete kupiti i neoljuštenu zob za pripremu čaja, a za 500 grama ćete morati izdvojiti oko 12 kuna.

Kada je u pitanju čaj od zobi, ljekarna je također mjesto gdje ga možete potražiti iako se u takvim preparatima češće kombinira s brojnim drugim sastojcima.

Žitarice
Foto: Photospin

Čaj od zobi – nuspojave

Za čaj od zobi je zaista teško pronaći bilo kakva štetna djelovanja na organizam pa se tako pokazalo da dosad nije imao nikakvih značajnih nuspojava. Zahvaljujući zdravim sastojcima, čaj od zobi djeluje dobro apsolutno na sve pa čak i na dijabetičare, osobe alergične na mlijeko i mliječne proizvode te mnoge druge.

Ipak, za sve one koji smatraju da bi im zob mogla naštetiti na bilo koji način, preporučuje se konzultiranje s liječnikom prije konzumiranja kako bi se provjerile bilo kakve informacije o mogućem štetnom djelovanju.

Ako ste doživjeli bilo kakve nuspojave prilikom konzumiranja zobenog čaja, molimo vas da svoja iskustva podijelite s nama u komentarima ispod članka.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Fletcher, J. (2019) What are the benefits of oatmeal? Medical News Today.
 2. Bjarnadottir, A. (2019) Oats 101: Nutrition Facts and Health Benefits. Healthline.
 3. Grupa autora. (2013) Nutritional advantages of oats and opportunities for its processing as value added foods – a review. J Food Sci Technol. 52(2): 662–675.

Saznajte više o kolesterolu u sljedećim tekstovima:

Vodič kroz najbolje čajeve:

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.58 / 5   12

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: caj od zobi, caj od zobi za mrsavljenje, zob kao lijek, caj od zobi kao lijek, zob čaj, čaj od neoljuštene zobi, čaj od zobi priprema, čaj od zobi recept, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu