Beta glukan za imunitet na kvadrat

beta-glukan

Beta glukan je vlaknasti tip šećera (polisaharid) koji se nalazi u staničnoj stijenki kvasca, ječma i zobi te mnogih jestivih gljiva, primjerice maitake i shiitake. Beta glukan se kao dodatak prehrani primarno koristi za jačanje imuniteta i za smanjivanje lošeg kolesterola.

Glukani su zapravo grupa biološki aktivnih molekula koje su u centru pozornosti ne samo zbog toga što predstavljaju važne dodatke prehrani, već su stimulatori imunološkog sustava i potencijalni lijek. 

Poznato je da su ljudi još u prapovijesnog doba bili upoznati s činjenicom da neke gljive imaju ljekovita svojstva. Antički tekst pronađen u Indiji, napisan otprilike prije 5000 godina, opisuje medicinke učinke gljiva dok japanska legenda govori o majmunima bez raka ili bilo koje druge bolesti kao posljedica konzumacije gljive Lentinula edodes. S obzirom na ovu legendu, Japanci su krenuli istraživati kemijske komponente gljive i shvatili da je ona bogata beta-glukanom. Kod afričkih šamana i nativnih Amerikanaca koristili su jednaka saznanja o ljekovitosti gljiva. 

Razlog učinkovitog djelovanja beta-glukana na imunološki sustav je njihovo snažno imunomodulatorno djelovanje. Imunomodulatorno djelovanje je definirano kao sposobnost određene supstance da ulazi u interakciju s imunološkim sustavom. To može rezultirati time da se poboljšava ili smanjuje djelovanje nekih dijelova imunološkog sustava.  

Beta-glukan spada u skupinu prebiotika koji stimuliraju rast korisnih bakterija u ljudskim crijeva, a sprječavaju razmnožavanje štetnih bakterija. U znanstvenom časopisu Molecules 2019. godine je objavljen članka koji opisuje prehranu iz prapovijesnog doba koja je bila bogata prebioticima uključujući i beta-glukan. Smatra se da je takva prehrana bazirana na biljkama imala utjecaj na ljudske gene uključene u metabolizam probave i iskorištavanje hrane puno prije nego što je čovjek počeo konzumirati meso. 

Beta-glukan ima važnu ulogu u pravilnom funkcioniranju probavnog trakta i prevenciji upalni bolesti kao što je i karcinom debelog crijeva. Beta-glukan pokazao je važnu ulogu u poboljšanju i prevenciji kroničnih bolesti kao što su:

Djelovanje i konzumacija beta-glukana

Beta-glukan potrebno je konzumirati na tašte najmanje pola sata prije sljedećeg obroka kako bi se poboljšala apsorpcija. Kod ozbiljnih stanja preporučuje se 500 miligrama dnevno na svakih 25 kilograma tjelesne težine.

Nemojte uzimati beta-glukan u većim količinama od propisanih, jer neće imati nikakav značajan učinak. Na samom početku konzumacije beta-glukana moguće je očekivati povišenu tjelesnu temperaturu – što u pravilu znači da je imunološki sustav počeo djelovati.

Istraživanja su potvrdila da beta glukan učinkovito aktivira bijele krvne stanice i tako podiže pripravnost imunološkog sustava u borbi s nepoznatim česticama koje mogu biti bakterije, virusi i sl. Znanstveno je dokazano i da Beta-1,3 D glukan pojačava imunološku aktivnost već unutar prvih 72 sata za 50-120%

Beta-glukan je uvijek izoliran iz prirodnih izvora, a predstavlja molekulu koja se mogu vezati na specifične receptore na pojedinačnim stanicama imunološkog sustava.  S obzirom na ovo saznanje, učinak beta-glukana je ispitivan kod različitih bolesti koje su ovisne o imunološkom sustavu. 

Prema istraživanjima zabilježen je učinak beta-glukana na smanjivanje alergijskih reakcija namjerno izazvanim na životinjskim modelima, a nekoliko istraživanja u fokus je stavilo pacijente koji boluju od astme ili ostalih alergija. Studija provedena na Universidade Federal de Pernambuco u Brazilu 2009. godine pokazala je kako davanje beta-glukana potkožno injekcijom dovodi do ublažavanja simptoma astme. 

Zanimljivo je kako je beta-glukan često korišten kao suplement u svrhu zaštite sportaša od infekcija gornjeg respiratornog sustava.

Zdravlje

Dokazano najučinkovitijima smatraju se Beta -1,3 i 1,6 glukan predstavlja najsnažnije prirodne aktivatore imunološkog sustava. Beta -1,3 privlači veliko pozornost znanstvenika s obzirom na to da je njegova funkcija aktiviranje glavne komponente imunološkog sustava.

Prvih nekoliko mjeseci uzimanja (zbog povećanog broja antigena u krvi) moguće je privremeno povećanje tumorskih markera. Međutim, to ne znači da tumor raste. Neka istraživanja navode kako je učinkovitiji 1,3/1,6 beta-glukan koji je proizveden iz plijesni. 

Osim što ima sposobnost pojačati učinkovitost imunoloških stanica, beta glukan utječe i na brojnost tih stanica. Rezultat tog djelovanja je brži dotok imunocita u krvotok i druge organe cijelog organizma.

Beta glukan djeluje tako da neutrofilne imune stanice priprema za prepoznavanje stanica tumora te konačno i njihovo uništavanje. Neutrofili prirodno mogu identificirati stanice raka. Premda je beta-glukan odličan izbor, ipak sam po sebi nije dovoljan za otklanjanje svih stanica raka kojih je nažalost mnogo, a osim toga za takav proces potrebni su mjeseci, ovisno o tome koliko je karcinom uznapredovao. 

Beta glukan

Kod kojih oboljenja djeluje beta-glukan?

Beta-glukan pomaže u liječenju bolesti i stanja poput:

 • oporavka nakon kirurških zahvata,
 • reguliranja apetita,
 • iscrpljenosti organizma,
 • autoimunih bolesti,
 • šećerne bolesti,
 • alergija,
 • izloženosti kemoterapijama i ostalim invazivnim oblicima terapija,
 • tumorskih oboljenja,
 • bolesti krvi (anemija),
 • virusnih  i bakterijskih infekcija,
 • gljivičnih i parazitskih infekcija.

Beta glukan aktivira makrofage, ćelije predvodnice imunološkog odgovora.

Makrofage aktivirane na ovaj način mogu prepoznati i uništiti stanice tumora te ukloniti nusproizvode nastale procesom oksidacije (za ove tvrdnje ipak još ne postoji znanstvena podloga). 

Učinci beta-glukana slabo su ispitivani kad su kožne bolesti u pitanju. Međutim, istraživanje provedeno 2007. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Tromsø u Norveškoj  dokazalo je učinak beta-glukana na zarastanje rana kod miševa s dijabetesom. Naime, direktno nanošenje beta-glukana na ranu značajno poboljšava zarastanje rada stimulacijom makrofaga.

Beta glukan za snižavanje kolesterola

Beta glukan može doprinijeti u borbi protiv lošeg kolesterola. Kao i ostala topiva vlakna on veže kolesterol na sebe što rezultira izbacivanjem čestica kolesterola iz tijela umjesto da iste uđu u krvotok.

Učinci beta-glukana na snižavanje kolesterola zapaženi su još 1987. godine kada je u časopisu Nutrition reports international objavljena studija provedena na pilićima koji su bili na dijeti obogaćenoj beta-glukanom. Rezultati su pokazali učinak beta-glukana na snižavanje razine kolesterola.

Beta glukan i dijabetes

Postoje studije koje ukazuju na to da beta glukan pomaže ravnomjernom oslobađanju tvari u organizmu nakon jela. Time se izbjegava nagli rast šećera u krvi nakon jela.

2019. na Warsaw University of Life Sciences  u Poljskoj ispitivan je učinak beta-glukana na dijabetes. Istraživanje je objasnilo mehanizam kojim beta-glukan dovodi do smanjenja razine glukoze u krvi poslije jela i izlučivanja inzulina. Smatra se da je razlog toga mogućnost beta-glukana da na sebe veže velike količine vode i formira strukture u obliku gela u probavnom traktu. To dovodi do usporavanja aktivnosti enzima odgovornih za razgradnju škroba i  koči apsorpciju ugljikohidrata u crijevima. Za beta-glukan se smatra da može doprinijeti smanjenju pojave dijabetesa tipa 2. 

Zdravlje i beta glukan

Doziranje beta glukana

Ne postoji znanstvena podloga koja bi dala smjernice doziranja pa preporučene doze određuju proizvođači i one poprilično variraju. Proizvođači savjetuju dnevnu dozu od 100 pa sve do 1500 mg. Za smanjivanje kolesterola kao i kod dijabetesa preporučuje se uzimanje tablete na prazan želudac.

Gdje kupiti beta glukan i koja je cijena?

Beta glukan možete pronaći u biljnim ljekarnama, trgovinama s dodacima prehrani kao i u online dućanima. Ako želite kupiti beta-glukan, možete to učiniti i putem interneta

Cijena se najčešće kreće između 300 i 400 kn za 60 kapsula. 

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Berdal, M., Appelbom, H. I., Eikrem, J. H., Lund, A., Zykova, S., Busund, L. T., Seljelid, R., & Jenssen, T. (2007). Aminated beta-1,3-D-glucan improves wound healing in diabetic db/db mice. Wound repair and regeneration : official publication of the Wound Healing Society [and] the European Tissue Repair Society, 15(6), 825–832. 
 2. Vetvicka, V., Vannucci, L., Sima, P., & Richter, J. (2019). Beta Glucan: Supplement or Drug? From Laboratory to Clinical Trials. Molecules (Basel, Switzerland), 24(7), 1251. 
 3. Fadel, J. G., Newman, R. K., Newman, C. W., & Barnes, A. E. (1987). Hypocholesterolemic effects of beta-glucans in different barley diets fed to broiler chicks. Nutrition reports international, 35(5), 1049-1058.
 4. Sarinho, E., Medeiros, D., Schor, D., Rego Silva, A., Sales, V., Motta, M. E., Costa, A., Azoubel, A., & Rizzo, J. A. (2009). Production of interleukin-10 in asthmatic children after Beta-1-3-glucan. Allergologia et immunopathologia, 37(4), 188–192. 
 5. Ciecierska, A., Drywień, M. E., Hamulka, J., & Sadkowski, T. (2019). Nutraceutical functions of beta-glucans in human nutrition. Roczniki Panstwowego Zakladu Higieny, 70(4), 315–324. https://doi.org/10.32394/rpzh.2019.0082

Saznajte više o imunitetu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o kolesterolu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.12 / 5   26

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: beta glukan cijena, beta glukan, beta glukan solgar, beta glukan iskustva, betaglukan, beta glukan tablete, beta glukan cijena u ljekarnama, beta glukan solgar cijena, betaglukan cijena, solgar beta glukan, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu