Stevija – prirodno sladilo – najčešća pitanja i odgovori

stevija

U nastavku donosimo intervju s g. Apolinar Bašom, direktorom tvrtke Stevija d.o.o.

Što je stevija, otkuda biljka potječe, da li se proizvodi u Hrvatskoj?

Stevija je samonikla biljka porijeklom iz Južne amerike, negdje sa granice Paragvaja i Brazila a oblikom je vrlo slična našoj koprivi. Njeni listovi sadrže slatke tvari koje su od 30 pa do 400 puta slađe od šećera. Te slatke tvari nazivamo steviozidima odnosno steviol glikozidima.

Stevija se upotrebljava kao potpuno zdrava i prirodna beskalorična zamjena za šećer odnosno umjetne zaslađivače.

Što se tiče proizvodnje u Hrvatskoj, znam da je na nekoliko mjesta započeo testni uzgoj stevije, tako da je u hrvatskoj moguće kupiti domaći sušeni list Stevije ali ne i ekstrakte koji su mnogo pogodniji za upotrebu, što zbog koncentracije slatkih tvari što zbog okusa. U Hrvatskoj još ne postoji pogon za preradu stevije.

Koja je razlika između stevije i običnog šećera te umjetnih zaslađivača?

Steviju je teško usporediti sa šećerom ili umjetnim zaslađivačima, pa je zato opravdano smatramo trećom generacijom zaslađivača.

Stevija je prirodna kao i šećer ali je 30 pa čak do 300 puta slađa od njega te ne sadrži niti jedne jedine kalorije, niti utječe na nivo glukoze u krvi, što će najbolje razumjeti osobe koje boluju od šećerne bolesti.

Što se tiče umjetnih zaslađivača stevija je zaista, kako mi volimo reći, slatka revolucija. Potpuno je prirodna i zdrava a gotovo jednako intenzivna i beskalorična kao na primjer ciklamati, saharin ili zloglasni Aspartam za kojeg postoje osnovane sumnje da je kancerogen.

Što je eritritol i koja su njegova povoljna svojstva?

Eritritol je šećerni alkohol, tzv. Poliol i prirodno ga nalazimo u grožđu, vinu, kukuruzu i medu a proizvodi se prirodnom metodom mikrobne fermentacije.

Eritritol je 30% manje sladak od šećera a slično kao i Stevija, nema kalorija niti utječe na nivo glukoze u krvi tako da je i on idealan za dijabetičare.

Eritritol ima okus gotovo istovjetan šećeru te je kao takav pogodan za miješanje sa visokointenzivnim ekstraktima Stevije. Prednosti upotrebe Eritritola u odnosu na šećer odnosno saharozu su niža energetska vrijednost, nekariogenost, antioksidativna svojstva i prebiotičko djelovanje.

Kod kojih sve zdravstvenih problema se preporuča konzumiranje stevije?

Stevija se koristi u ljekovite svrhe već više od 1500 godina.

Postoji nekoliko stotina znanstvenih studija o utjecaju Stevije na zdravlje čovjeka u kojima je uočeno da ima antialergijsko, antivirusno i baktericidno djelovanje.

Posebno bih istaknuo činjenicu da Stevija nema utjecaja na nivo glukoze u krvi, odnosno da je njen glikemijski index nula, tako da se preporuča oboljelima od dijabetesa, kojih u hrvatskoj ima skoro 200.000 a još toliko ih još ne zna da boluju od te bolesti.

Nadalje, Stevija regulira krvni tlak što je osobito važno ljudima koji pate od hipertenzije, a pospješuje i prokrvljenost odnosno mikrocirkulaciju, te funkciju miokarda.

Također je Uočeno da Stevija smanjuje mučninu, smiruje žgaravicu, potiče probavu i ubrzava oporavak nakon bolesti probavnog sustava.

Stevija je dobra i za kožu. Ona ubrzava zacjeljivanje rana i ublažava ožiljke a ako se koristi kao maska za lice, ona ovlažuje i hrani kožu, zateže je, zaglađuje bore, smanjuje iritacije, ublažava akne, a ima i povoljan učinak na dermatitis i ekcem.

Steviju mogu koristiti i dijabetičari, zbog čega?

Naravno. Stevija i njeni glikozidi ne podižu razinu glukoze u krvi budući da im je glikemijski indeks nula, a nemaju niti kalorijsku vrijednost.

Pravilnim kombiniranjem namirnica u slatkim desertima te dodatkom stevije kao zaslađivača od sada je osobama sa dijabetesom ponovno omogućeno da uživaju u slatkim jelima i okusima.

(Znanstvenim istraživanjima uspjelo se utvrditi da stevija stimulira izlučivanje inzulina u krv na način da direktno aktivira beta stanice gušterače na lučenje tog hormona, tako da se Stevija i njeni glikozidi smatraju potencijalnim antidijabeticima za šećernu bolest (dijabetes) tipa II.)

Iako slatka ne izaziva karijes?

Baktericidni učinak Stevije najviše je istražen na kariogenim bakterijama koje potiču stvaranje karijesa, tako da sa sigurnošću možemo reći da Stevija ne izaziva karijes te se sve više koristi kao sastojak pasti za zube.

Pri tome ne smijemo zanemariti činjenicu da osobe koje koriste Steviju kao zaslađivač, zapravo smanjuju ili potpuno ukidaju šećer u prehrani, što također doprinosi gore navedenim učincima na oralno zdravlje.

Može li se uz steviju mršaviti?

S obzirom da Stevija u potpunosti zadovoljava želju za slatkim, a da je pritom organizam ne upotrebljava i ne skladišti, Stevija predstavlja idealan sastojak svake dijete, te se sve više koristi u liječenju pretilosti.

Mršavljenje je nažalost danas još uvijek u velikoj mjeri neuspješno, i nakon velikih napora u mukotrpnim dijetama, kile ponovno dolaze nazad. Pravi je izazov razviti dobru metodu u tom području, a vjerujem da će većina njih uključivati i Steviju.

Stevija i njeni glikozidi slatkog okusa, koji ne sadrži kalorije, alternativa su i rješenje slasticama koje smo toliko željeli, a gledali sa krivnjom.

Stevija se može koristiti kao zamjena šećeru u raznim slatkišima, pićima i deserima koji će sada biti poluga za lakšu kontrolu težine.

Gdje sve možemo koristiti steviju, odnosno na koji je način konzumirati?

Stevija se najčešće koristi za zaslađivanje toplih i hladnih napitaka, kao što su kava, čaj ili limunada, ali je pogodna i za pečenje kolača, te kuhanje jer je termostabilna do 212 stupnjeva celzijusa.

Stevija se može upotrebljavati u svim svojim oblicima od lista do ekstrakta.

Najstarija upotreba je svakako konzumiranje osušenog lista Stevije, koji ima slatkoću otprilike 30-40 puta višu od klasičnog šećera. Problem je što suhi list stevije ima okus „po travi“, tako da kvari okus pića i jela.

Nadalje, Stevija dolazi i u obliku praha u kojima su zastupljeni svi njeni glikozidi pa je i taj okus pomalo gorak, iako se koristi češće od suhog lista.

Na kraju, najslađi i najfiniji dio Stevije je glikozid pod nazivom Rebaudiozid A, kojega mi koristimo u našem zaslađivaču.

Koliki je rok uporabe?

Rok upotrebe našeg zaslađivača je 2 godine.

Zbog čega je u nekim zemljama bilo zabranjeno njeno konzumiranje i kakva je situacija danas po tom pitanju?

Stevija je u prošlosti bila prilično kontroverzna biljka. Bila je odobrena kao dodatak hrani u nekoliko zemalja, uključujući Brazil, Kinu i Japan, ali je istodobno bila zabranjena u Europi, Hong Kongu i Singapuru.

Američka agencija za hranu i lijekove tzv. FDA je 1991. na osnovu anonimne prijave, kategorizirala Steviju kao “nesiguran dodatak hrani”. Iza tog postupka su stajali lobiji i moćna industrija umjetnih zaslađivača, kojima nije odgovaralo da se Stevija odobri, jer je kao samoniklu biljku nisu mogli patentirati.

Nakon istraživanja koje je provela Svjetska zdravstvena organizacija 2006. godine dokazano je da steviozidi nisu genotoksični te da ne postoje dokazi o kancerogenosti. Pri tome su uzimali u obzir činjenicu da se Stevija četrdeset godina koristi u Japanu bez ijedne zabilježene nuspojave.

Nakon toga ekstrakt Stevije Rebaudiozid A u 95% čistoći, 2008. biva odobren kao prehrambeni aditiv u Americi, 2009. U Francuskoj a krajem 2010. Odnosno početkom 2011. Biti će odobren u EU pa tako i u Hrvatskoj.

Gdje se može nabaviti Stevija, u kom sve obliku stižu preparati, koja je cijena?

Stevija se u raznim oblicima trenutno može nabaviti preko interneta i u nekim ljekarnama i to u obliku praha, tabletica i tekućine.

Uzgoj stevije od doma?

Može, ali sa upitnim rezultatima. Naime, na našem tržištu je moguće kupiti samo jednu ili dvije sorte Stevije koje nisu prilagođene uzgoju u našim klimatskim uvjetima. S druge strane list stevije nema baš najbolji okus pa se bojim da će se mnogi razočarati.

Kako biti siguran u kvalitetu prizvoda od stevije?

Kao i kod svakog drugog proizvoda, bitno je dobro pročitati deklaraciju i provjeriti proizvođača, kako bi se kupci uvjerili da se proizvod radi na najkvalitetniji mogući način i sa najboljim sastojcima.

Recept za naš proizvod napravljen je u suradnji sa Prehrambeno biotehnološkim fakultetom u Zagrebu i sigurni smo da će biti najukusniji i najzdraviji na našem tržištu.

Postoje li osobe odnosno oboljenja kod kojih se ne preporuča korištenje stevije, može li se biti intolerantan odnosno alergičan na steviju?

Nije mi poznato da je zabilježena bilo kakva alergija na Steviju. U Japanu Steviju dnevno koristi oko 90 milijuna ljudi već četrdesetak godina bez ijedne zabilježene kontaindikacije

Kakav je stav liječnika prema steviji, da li su upoznati s ljekovitim svojstvima i koliko preporučuju njeno korištenje pacijentima?

Steviju najbolje poznaju dijabetičari, nutricionisti i biotehnolozi. U nekoliko slučaja smo se susreli sa preporukama liječnika da pacijenti koriste Steviju, ali vjerujemo da većina liječnika ipak čeka službeno odobrenje Ministarstva zdravstva.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.73 / 5   15

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: stevija cijena, stevia cijena, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu