Kada koristiti svježe, a kada smrznuto voće i povrće?
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Uvijek je poželjno kuhati jela od svježeg voća i povrća, ako ste u mogućnosti. No, ponekad se nismo u stanju posvetiti sjeckanju povrća ili isto nije pak dostupno u sezoni. U tom slučaju sasvim je u redu dati prednost smrznutom voću i povrću.
Ukoliko razmišljate da li kuhati sa smrznutim povrćem i voćem, dajte prednost istome ako:
Smrznuto povrće koje kupujete nije dostupno svježe u sezoni
Tijekom većeg dijela godine (u našim krajevima) svježi grašak u ljusci nije dostupan, što ovo povrće čini jednim od prvih na listi za kupovinu u smrznutom stanju. Isto pravilo vrijedi i za bobičasto voće.
Kupovinom smrznutog povrća uštedjet ćete mnogo vremena
Čak i ako je grašak dostupan svjež u ljusci u sezoni, vjerojatno ćete potrošiti pola sata do sat vremena da biste ga ogulili. Ako nemate puno vremena, onda vrijedi kupiti smrznuti grašak (čak i ako ćete ga platiti nešto skuplje).
Nemate mnogo vremena za kuhanje
Nemate mnogo vremena za kuhanje, kupovinom isjeckanog smrznutog povrća skratit ćete si vrijeme kuhanja za polovinu! Isto vrijedi ako ne volite kuhati ili tek počinjete eksperimentirati s povrćem u kuhinji. Smrznuto povrće pomoći će vam za vrijeme tranzicije i olakšati početničke korake.
Smrznuto povrće je jeftinije od svježega
Ukoliko vodite računa o kućnom budžetu, razmislite da li vam je isplativije kupiti svježe ili smrznuto povrće. Birajte smrznuto ako ćete time uštedjeti novac.
Smrznuto povrće je odlično za “hitne slučajeve”
Život je nepredvidljiv, uvijek se može dogoditi da vam dođu iznenadni gosti i taj dan u tjednu budete spriječeni otići u kupovinu povrća na tržnicu ili se ne osjećate najbolje ili pak žurite negdje i želite jesti “na brzinu”.
Da ne biste u ovim situacijama posegnuli za telefonom i naručili hranu ili posegnuli za konzervama gotove hrane ili pak trčali u kupovinu u “zadnju minutu”, neka nekoliko vrsta smrznutog povrća uvijek bude prisutno u vašem hladnjaku.
Mudar izbor je imati grašak, neku mješavinu isjeckanog povrća, brokule ili prokulice, od kojih vrlo lako možete napraviti varivo, jelo od povrća i riže (ili cous-cousa), jelo s krumpirom u pećnici ili ga izdinstati na maslinovom ulju s omiljenim začinima.
Od smrznutih malina ili jagoda možete napraviti desert na brzinu (voćni jogurt u blenderu ili ga izmiksati smrznutog i poslužiti kao zdraviju varijantu za sladoled), smoothie ili frape za goste, a ako imate nekoliko banana ili jabuka, možete napraviti i ukusnu voćnu salatu.
Ukoliko vam se sviđa ovaj tekst pročitajte 10 savjeta kako se organizirati u kuhinji brže, lakše i jednostavnije.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja