10 savjeta za organizaciju kuhinje

kuhanje

Pripremanje vegetarijanskog obroka može zahtijevati vrijeme i posvećenost svakoga dana, ukoliko vam je uistinu stalo da vaš obrok bude kompletan, nutritivno bogat, te da jedete raznovrsne namirnice svakoga dana. Kupovina povrća, čišćenje i pranje istog, pospremanje u hladnjak, sjeckanje, zatim kuhanje, može biti zahtjevno. Uz to, potrebno je potopiti mahunarke u vodi, skuhati ih, zatim propržiti ili dodati u razna jela.

Ukoliko uz to poželite napraviti domaći maslac, sir ili kruh, te deserte, može vam se učiniti da provodite cijele dane noseći vrećicu ili vas čak dovesti do granice iscrpljenosti. No, uz dobru organizaciju, kuhanje se zaista može pretvoriti u užitak (čak i ako baš ne volite kuhati) i neće zahtijevati toliko vremena.

U nastavku saznajte kako se dobro organizirati u kuhinji da bi kuhanje bilo lakše, brže i jednostavnije.

1. Kada se vratite sa tržnice, odmah pravilno pospremite i očistite svo povrće.

Ukoliko ovaj zadatak ostavite za kasnije, vrlo lako se može desiti da se povrće u plastičnim vrećicama pokvari ili da izgubi svježinu. S druge strane, pripremljeno i očišćeno povrće olakšati će vam pripremu jela tokom cijeloga tjedna.

Pročitajte 10 trikova kako da povrće ostane svježe duže vremena ovdje.

  • Očistite zeleno lisnato povrće, operite ga u cjediljki, procijedite vodu, posušite ga na ručniku ili kuhinjskom papiru, podrežite mu drške, te ga spremite u hladnjak u plastične kutije sa poklopcem, koje ste obložili kuhinjskim papirom. Ovako pripremljeno zeleno lisnato povrće ne samo da će biti svježe duže vrijeme, već će biti i polu-spremno za dodavanje u razna jela i salate.
  • Operite i posušite korjenasto povrće, poput rotkvica i mrkvi, podrežite zeleno lišće i pohranite ga u staklenke ili plastične kutije sa poklopcem.
  • Povrće poput mrkve, cikle i rotkvica možete naribati u većoj količini kada imate vremena (ili usitniti u električnoj sjeckalici za povrće), te ga pohraniti u zatvorenim staklenkama u hladnjaku. Na ovaj način, povrće će biti spremno za dodavanje u salate, dekoraciju i pripremu jela (sto će znatno smanjiti vrijeme kuhanja). Naribano korjenasto povrće možete čuvati danima u hladnjaku, te ga koristiti kada god ste u stisci s vremenom.

2. Bademe i orašasto voće potopite u vodu

Bademe i drugo orašasto voće možete potopiti u vodu, te ga kada nabubri pohraniti u zatvorenim staklenkama u hladnjak. Na ovaj način bit će uvijek spremno za dodavanje u deserte, salate, te za pripremu biljnih mlijeka iz domaće radinosti.

3. Rajčice izmiksajte u blenderu i čuvajte u zatvorenoj staklenoj boci ili posudi

Na ovaj način, priprema variva, curry-ja i sosova bit će vam znatno olakšana (ne morate svaki put rezati i usitnjavati rajčice). Tokom zime možete koristiti domaći sos od rajčica, koji je dostupan po vrlo povoljnoj cijeni na lokalnim tržnicama povrćem. Pire od izmiksanih rajčica možete čuvati nekoliko dana u hladnjaku.

4. Imajte u hladnjaku skuhani krumpir “pri ruci”

U Indiji, jedna od osnovnih namirnica u svakome domu je kuhani krumpir. Veća količina krumpira se skuha u ljusci (često u ekpres-loncu) i pohrani u hladnjak, te koristi u razne svrhe. Budući da je krumpir zaštićen ljuskom, neće pocrniti, te ga možete čuvati u hladnjaku nekoliko dana bez straha da će se pokvariti.

Kuhani krumpir možete jesti kao “snack”, dodati ga u salate, napraviti super-brzu čorbu, dodati ga u variva, te u razna jela od povrća, ili ga pak ispržiti sa nekim zelenim povrćem (poput blitve) na maslinovom ulju i imati gotovo jelo za desetak minuta. Možete ga usitniti i propržiti sa malo kumina i kurkume na maslinovom ulju i napraviti ukusno predjelo ili ga pak napuniti povrćem pa zapeći u rerni (recept možete pronaći ovdje).

5. Usitnite sir ili tofu unaprijed

Ukoliko usitnite sir ili tofu unaprijed i čuvate ih zatvorenoj staklenci s vodom, tako će vam uvijek kocke biti pri ruci kada kuhate, što će skratiti vrijeme kuhanja.

6. Skuhajte veće količine mahunarki unaprijed

Slanutak i različite vrste graha možete skuhati u većoj količini i držati u hladnjaku (u slanoj vodi u kojoj su se kuhali) nekoliko dana, bez straha da će se pokvariti. Ovo će vam olakšati pripremu salata, namaza poput hummusa ili pave. Bijeli grah ili slanutak možete propržiti s kurkumom, đumbirom u prahu i malo kumina, te napraviti zdrav prilog za samo 5 minuta, ili čak glavno jelo u kombinaciji s rižom i salatom. Ukoliko poželite napraviti varivo od graha i slanutka, također će vam biti “pri ruci”.

7. Sameljite đumbir i češnjak i pohranite ih u hladnjak

Ukoliko imate “jak” mikser za usitnjavanje povrća, sameljite češnjak i pohranite ga u staklenku. Isto možete učiniti i sa đumbirom. Zbog antibakterijskih svojstava đumbira i češnjaka, u ovom stanju u hladnjaku mogu biti pohranjeni duže od mjesec dana, bez da se pokvare, a znatno će olakšati pripremu svakog jela za koje koristite ove namirnice. Samljeven đumbir možete dodati u čaj, pa čak i u smoothije.

8. Pravilno pohranite začinsko bilje

Začinsko bilje brzo izgubi na svježini, ukoliko ga ne pohranite pravilno u staklenke i plastične kutije. Pročitajte kako očuvati začinsko bilje svježim duže vrijeme ovdje.

9. Imajte za “slučaj nužde” uvijek neko smrznuto povrće pri ruci

Za slučaj da nemate povrća ili vremena da usitnjavate isto u svježem stanju, smrznuto povrće dobro će doći za brzu pripremu jela, poput rižota, juha, ili variva.

10. Imajte sve što vam treba za kuhanje “pri ruci’

Ukoliko su vam začini na jednom kraju kuhinje, a ulje za prženje na drugome, vrlo je vjerojatno da ćete tijekom cijele pripreme jela hodati od jednog kraja kuhinje na drugi, što će vas dodatno iscrpiti. Neka začini, ulja, ocat i žlice za miješanje jela budu što bliže štednjaku, kako biste minimizirali nepotrebno trošenje dragocjene energije.

Ukoliko ne morate svaki puta prije pripreme jela prati, rezati, kuhati i miksati sve sastojke, kuhanje će vam biti znatno olakšano, a ovaj dio posla koji oduzima najviše vremena možete obaviti kada imate dovoljno vremena, niste gladni i pod stresom. Na ovaj način kuhanje će biti mnogo produktivnije, a vi ćete imati više energije. Imajte na umu izreku koja kaže da je dobra organizacija pola posla!

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu