10 “trikova” kako očuvati svježinu voća i povrća
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Vrlo je praktično kupiti na tržnici povrće i voće za cijeli tjedan, no nerijetko se događa da povrće ne ostane svježe duže od nekoliko dana. Pročitajte korisne savjete kako da produžite “vrijeme trajanja” povrću i voću i olakšajte si planiranje jelovnika. Ujedno reducirajte bacanje dragocjene hrane i uštedite novac.
Rajčice čuvajte na sobnoj temperaturi
Da biste očuvali okus rajčica, poželjno je da ih čuvate na sobnoj temeraturi. Za vrijeme ljetnih vrućina možete ih pohraniti u hladnjak, no neka mjesto za njih bude na posljednjoj polici i, po mogućnosti, neka ne dolaze u dodir s ostalim povrćem. Vodite računa da ih drugo povrće ne nagnječi, što će ubrzati vrijeme njihovog kvarenja.
Ukoliko želite da rajčice sazriju brže, smjestite ih zajedno s jabukama (i obrnuto, ukoliko su sasvim zrele, čuvajte ih podalje od jabuka).
Mrkve čuvajte u staklenkama ili plastičnim kutijama i vrećicama
Da bi mrkve sačuvale svježinu duže vremena, pohranite ih u hladnjak u zatvorenim staklenkama, plastičnim vrećicama ili kutijama, koje će čuvati vlagu i neće im dopustiti da se osuše.
Prije nego pohranite mrkve, odsjecite zeleni dio na vrhu – to će im produžiti “rok trajanja”.
Zelenu salatu umotajte u kuhinjski papir
Zelenu salatu prije pohranjivanja operite, ocijedite i umotajte u kuhinjski papir, a zatim pohranite u zatvorenu plastičnu kutiju. Na ovaj način sačuvat ćete svježinu nekoliko dana duže. Isto pravilo važi kao i za rajčice – čuvajte podalje od jabuka.
Patlidžane čuvajte što dalje od vode
Patlidžane pohranite u zatvorenu plastičnu kutiju i čuvajte ih podalje od vode, da bi ostali svježi duže vrijeme.
Jedna loša trešnja pokvariti će sve ostale
Prije nego pohranite trešnje u hladnjak ili na sobnoj temperaturi odstranite one koje su se već pokvarile, da ne pokvare i ostale. Isto pravilo važi za višnje, te jagode i drugo bobičasto voće.
Ponesite staklenke i kutije sa sobom u kupovinu bobičastog voća
Kada krenete u kupovinu bobičastog voća, ponesite sa sobom staklenke ili plastične kutije obložene kuhinjskim papirom, te zatražite od trgovca da ih nakon vaganja zapakira u njih.
Nerijetko se dogodi da prelijepe jagode ili borovnice, spakirane u plastičnu vrećicu, do povratka doma postanu “kaša” od jagoda i borovnica, a njihov sok iscuri na sve stane po vrećici. Ovako izgnječeno bobičasto voće vrlo brzo se i pokvari. Ukoliko ponesete staklenku ili plastičnu kutiju za njih, to možete izbjeći.
Krastavce pohranite u plastičnoj vrećici ili kutiji obloženoj kuhinjskim papirom
Krastavci će ostati svježi duže vrijeme ukoliko ih pohranite u plastičnoj vrećici ili kutiji obloženoj kuhinjskim papirom (a ne otvorene).
Da biste bili sigurni da krastavci neće biti gorki, primijenite “trik” za odstranjivanje gorčine. Više o tome pročitajte u članke “Trik uz koji više nikad nećete pojesti gorki krastavac“.
Limun i feferone čuvajte u zatvorenoj vrećici ili staklenki
Da bi sačuvali svježinu duže vrijeme, limun i čili papričice (feferone) potrebno je čuvati u plastičnoj vrećici ili staklenki, inače će izgubiti svježinu vrlo brzo.
Zeleno lisnato povrće upotrijebite odmah i pohranite pažljivo
Ukoliko je moguće, zeleno lisnato povrće upotrijebite isti dan ili najviše u toku nekoliko dana, a ostalo povrće koje može trajati duže (cvjetača, mrkva, paprika … ) upotrijebite kasnije.
Ukoliko nećete upotrijebiti zeleno lisnato povrće isti dan, pohranite ga u zatvorenu plastičnu kutiju koju ste obložili kuhinjskim papirom.
Prije pohranjivanja odvojite listove i odstranite one koji su loši (ukoliko ih ima), da ne bi pokvarili ostale. Slijepljeni listovi špinata ili blitve, na otvorenom, vrlo brzo će se sasušiti i izgubiti na svježini.
Pročitajte članak “Kako da vaše dijete zavoli zeleno lisnato povrće?“.
Iskoristite svaku grančicu začinskog bilja
Nerijetko se događa da začinsko bilje već nakon nekoliko dana završi u smeću (što je žalosno!). Začinsko bilje pohranite u plastičnu kutiju koju ste obložili kuhinjskim papirom, te zatvorite kutiju (može poslužiti i staklenka).
Ukoliko ga ne uspijete iskoristiti u toku tjedan dana, ubacite ga u manju staklenku s maslinovim uljem, koju ćete čuvati u hladnjaku. Ulje u kojem je bilo potopljeno začinsko bilje dobit će posebnu aromu, te ga je idealno koristiti kao dressing za salate. Maslinovo ulje s potopljenim začinskim biljem možete iskoristiti u toku jednog mjeseca.
Reducirajte upotrebu plastičnog posuđa
Ukoliko je moguće, reducirajte upotrebu plastičnog posuđa u kuhinji i zamijenite ga staklenkama i staklenim posudama s poklopcem. Ukoliko se zbog praktičnih razloga ipak odlučite za plastično posude, pokušajte nabaviti ono bez BPA i od kvalitetnog materijala.
Pročitajte članak “Zašto trebamo izbjegavati plastične spremnike za hranu?“.
Prije nego što pohranite svježe povrće ili voće u plastične kutije, obložite ih kuhinjskim papirom (koji će spriječiti kontakt povrća i voća s plastičnom površinom).
Ukoliko vam se svidio ovaj članak, pročitajte i “7 grešaka koje činimo kada jedemo povrće“.
Pročitajte i članke:
- Kako mudro kupovati voće i povrće na tržnici?
- Kada koristiti svježe, a kada smrznuto voće i povrće?
- Top 10 namirnica koje trebate imati kod kuće.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja