Kako da vaše dijete zavoli zeleno lisnato povrće?

Kako da vaše dijete zavoli zeleno lisnato povrće

Iako se kao sinonim za ružnu grimasu na licu koristi izraz da netko izgleda “kao dijete koje jede špinat”, vaše dijete može zavoljeti špinat i drugo zeleno povrće (čak i ako ga uopće ne želi jesti). Trebate samo primijeniti nekoliko “mudrih” strategija.

Prije svega, najvažnije je da ne forsirate dijete da jede zelenje, već da mu dopustite da usvoji nove prehrambene navike u svojem ritmu i postepeno. U protivnom možete izazvati potpunu “averziju” djeteta prema zelenju. Ako želite da vaše dijete zavoli zelenje, evo što možete učiniti.

Neka vaše dijete odabere zelenje za svoj obrok
FOTO: Shutterstock

Dobri, stari Mornar Popaj

Dobar način da motivirate vaše dijete da zavoli špinat (i usput drugo zelenje) je gledanje crtića u kojem lik Popaj da bi dobio nevjerojatnu snagu pojede veliku kutiju špinata. Na ovaj način vaše dijete će na zabavan način naučiti kako je špinat zdrav.

Neka vaše dijete odabere zelenje za svoj obrok

Ukoliko vodite dijete u kupovinu, neka izabere samo zelenje za svoj obrok. Djeca posebno vole baby špinat i, ukoliko je moguće, neka dijete samo odabere listiće špinata za svoj obrok i ubaci ga u vrećicu.

Budući da je zelenje i vrlo lagano, možete vrećicu sa zelenjem dati vašem djetetu da ga nosi u rukama. Na ovaj način pobudit ćete zanimanje djeteta za zelenje, a usput mu možete davati i male “lekcije” o zelenju, poput: “Ovo povrće je zelene boje.”, “Ovo je kelj, ovo špinat …”, “Blitva ima velike listove, špinat male …”.

Na zabavan način neka vam dijete pomogne u kuhinji u pripremanju obroka sa zelenjem
FOTO: Shutterstock

Na zabavan način neka vam dijete pomogne u kuhinji u pripremanju obroka sa zelenjem

Možete nabaviti plastični nož kojim će vaše dijete sjeckati špinat za svoj obrok. Također, dijete može ubaciti isto u juhu ili vodu za kuhanje (uz vašu asistenciju i oprez) ili ga poredati na pizzu od povrća, ubaciti u blender itd.

Ukoliko proces pripremanja obroka učinite zabavnim za djecu, za njih će to biti vesela igra, a ujedno ćete i povećati šanse da vaše dijete pojede obrok od zelenja koji mu pripremate (zamislite iščekivanje i entuzijazam djeteta koje čeka da se skuha to jelo).

“Sakrijte” zelenje u dječjim obrocima

Izmiksani špinat, blitvu i drugo zelenje možete dodati u smjese za uštipke, palačinke, pa čak i u dječji smoothie.

Ukoliko dodate malo rogača ili kakao praha, smoothie ili shake će poprimiti “čokoladnu” boju, a vaše dijete vjerojatno neće ni primijetiti da se tu nalazi malo zelenja.

Napravite smoothie za djecu od zelenja
FOTO: Shutterstock

Napravite smoothie za djecu od zelenja

Možete početi s pripremom smoothieja od sastojaka koje vaše dijete voli, poput jagoda, bobičastog voća, banana i slično. Zatim postepeno uvoditi nove smoothieje, s malo zelenja, dok se dijete potpuno ne navikne na okus zelenog smoothieja.

Ideja za jedan takav krije se u članku “Popajev zeleni smoothie – recept“.

Možete uvesti zeleni smoothie kroz igru, na zabavan način. Na primjer, ukoliko vaše dijete poznaje boje, možete jedan dan napraviti rozi ili crveni smoothie, drugi dan žuti, potom zeleni. Možete čak i zatražiti od djeteta da zatvori oči te ga pitati da pogađa koje je boje smoothie danas.

Recepte za zdrave i ukusne smoothieje možete pronaći u našem Smoothie kutku. Ukoliko želite pročitati više o dobrobiti zelenog povrća za zdravlje, preporučujemo vam članak “Zeleno je zdravo: jedete li dovoljno zelenja?“.

Pročitajte i članak “Pretilost kod djece – vrste, uzroci, posljedice i prevencija“.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu