Brze pogačice na tavi punjene zelenim lisnatim povrćem

Pogačice na tavi

Pogače jesu, na tavi se peku, a koliko ćete to brzo izvesti ovisi o vama i o tome što sve planirate staviti u nadjev. Eto, sad kad smo ustanovili da je naslov opravdan, hajde da malo detaljnije objasnim. 🙂

Da li ste ikada čuli za Zhingalov khats?
Armenijska (područje Nagorno-Karabah) pogača od beskvasnog tijesta punjena raznim aromatičnim travama i zelenim lisnatim povrćem.

Zeleno lisnato povrće
Foto: Mare

Kod nekih u tijesto ne ide ulje, kod nekih da, ali kao i u slučaju nadjeva puno je veća vjerojatnost da će to ulje biti neutralnijeg okusa, a ne maslinovo kao u mom slučaju.

Također, neki izvori navode da mješavina za nadjev može sadržavati i preko dvadeset vrsta lisnatog povrća/trava, a neki kažu da bez obzira na broj (koji varira i ovisi i o vašoj želji) dva su sastojka obavezna – prava krasuljica te ljekovita potočarka.

No neki izvori se opet ne slažu baš ni oko toga, no većina se slaže da u te pogače ne ide peršin. Razlog za ove dvije obavezne trave je i to što se te pogače tradicionalno pripremaju na proljeće tijekom Velikog posta. Da ne bi nikog uvrijedili, a ni previše zakomplicirali ovaj uvod, reći ćemo ovako.

Brze pogačice na tavi inspirirane sa Zhingalov khats

Ove punjene pogače su inspirirane Zhingalov khats pogačama, a nadjev koji sam ja koristila bio je zaista bogat svakakvim zelenjem do kojeg sam imala pristup ili se u trenu pravljenja pogača našao u mom frižideru. Dakle, našlo se tu lišće rotkvice, lišće mrkve, mladi luk, vlasac, listovi celera, menta, mladi špinat, kiselica, blitva, rukola, salata cikorija, lišće cikle, korijander, kadulja, lišće komorača, bosiljak, matovilac i više se zaista ne sjećam, no mogu vam sa sigurnošću reći da se silno veselim praviti ove pogače opet na proljeće kada ionako uživam naokolo skupljati razno samoniklo bilje, a i tržnice i vrtovi su nam puni zelenjave.

Ne što mi nemamo naš domaći soparnik kao izvrsnu, tradicionalnu, a ujedno i slučajno vegansku inačicu ovakvog tipa punjenih pogača, no želite li isprobati nešto malo drugačije, evo varijante Zhigalov khats – od milja sam ga prozvala soparnikom na steroidima. 🙂 Po svemu sudeći prava poslastica za nepce, a ujedno i dobar način da iskoristite lišće rotkvice, mrkve, celera, repe, cikle i sličnog korjenastog povrća kojeg imamo sada zimi.

Sjeckano zeleno lisnato povrće
Foto: Mare

Sastojci za tijesto pogače:

  • 500 g bijelog pšeničnog glatkog brašna,
  • 320 ml mlake vode,
  • ½ žlice soli,
  • 1 žličica šećera,
  • 1 žlica ulja (maslinovo ili suncokretovo).

Za nadjev:

  • 700 g raznolikog zelenog lisnatog povrća po želji ( u uvodu primjeri),
  • 1 žlica slatke paprike u prahu,
  • ½ žlice soli,
  • 1 žličica papra,
  • 3 žlice ulja (maslinovo ili neko po želji),
  • ½ limuna-ocijeđeni sok.
Pogače punjene zelenim nadjevom
Foto: Mare

Priprema:

  • Zamijesite tijesto tako da dobro promiješate sve sastojke. Možete ručno, mikserom ili kako vam drago, no potrebno je dobiti glatko, podatno tijesto.
  • Ostavite ga pokrivenog da odmori barem 30-ak minuta.
  • Za to vrijeme pripremite nadjev tako da što sitnije nasjeckate odabrano lisnato povrće i začinske trave. Kao i kod tijesta i u ovom slučaju možete to učiniti ručno, ali i u procesoru za hranu ili sjeckalici.
  • Začinite nadjev, sve promiješajte i punite pogače na način opisan u narednim koracima.
  • Tijesto podijelite na jednake dijelove i formirajte male kuglice. Ovisno o veličini tave ili grill ploče na kojoj ćete peći pogače, veličinu prilagodite tome. Jednako tako podijelite si i nadjev na porcije isti broj kao i kuglice tijesta. Tako ste sigurni da imate za sve jednako.
Pogače punjene zelenim povrtnim nadjevom
Foto: Mare
  • Radite jednu po jednu pogaču, dok ostale kuglice tijesta stoje po krpom da se ne osuše. Dakle, izvaljate kuglicu tijesta u krug, napunite nadjevom skoro do rubova te preklopite s obje strane rubove na sredinu. Dobit ćete oblik vretenastog lista spojenog po sredini.

Pogače punjene zelenim povrcem
Foto: Mare
  • Lagano dlanovima utisnite i raširite pogače da budu što plosnatije i tanje.
  • Pecite na dobro ugrijanoj gus tavi (lijevano željezo), a teflon tava ili bilo koja neprianjajuća će biti isto u redu, ako nemate gus tavu. Okrenite jednom s obje strane, pokrijte krpom i još bolje u vrećicu da ostane mekano dok pečete ostale.
  • Servirajte toplo, ali odličnog je okusa i drugi dan hladno.

U slast!

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu