Rogač – odlično rješenje za probavne probleme

rogac

Rogač je poznata tradicionalna mediteranska namirnica koja je u ljudskoj prehrani prisutna već od rimskog i grčkog doba. Ova poznata biljka lako se uzgaja jer ne zahtijeva previše pažnje, a daje puno plodova koji se mogu koristi za zdravlje i liječenje određenih bolesti. Riječ je o biljki koja sadrži niz ljekovitih sastojaka kao što su: antioksidansi, vitamini A, E, D i B kompleks, magnezij, kalcij, kalij i ostali.

Rogač – ljekovitost

Rogač sigurno i brzo liječi probavne i gastroenterološke probleme.  Zbog visokog udjela vlakna, djeluje probiotički,  ublažava proljev kod dojenčadi i djece, te sadrži aktivne sastojke koji su učinkoviti u borbi protiv astme i mučnina.

U tradicionalnoj medicini rogač je korišten kao pomoć kod problema probavnog sustava. Postoji cijeli niz studija koje dokazuju ovu tvrdnju. 

Pregledni rad objavljen 2017.godine u časopisu Biomedicine & pharmacotherapy  ističe najvažnija svojstva rogača koja doprinose njegovom učinku kod probavnih tegoba.

Rogač je biljka koja pokazuje:

 • protuupalna svojstva,
 • antibakterijska svojstva – ispitivana su 2015. godine, a studija je objavljena u znanstvenom časopisu Microbial pathogenesis. Ekstrakti lista rogača pokazali su antibakterijsku aktivnost protiv bakterije   Pectobacterium atrosepticum,
 • antioksidativna svojstva,
 • pozitivan učinak na zaustavljanje proljeva,
 • pozitivan učinak na rješavanje problema zatvora,
 • pozitivan učinak kod čira na dvanaesniku,
 • pozitivan učinak na apsorpciju glukoze u probavnom traktu. 

Ukoliko imate probavnih problema, konzumiranjem čaja od rogača možete uravnotežiti crijevnu floru. Čaj pripremite kod kuće tako da 3 dl vode zakuhate i dodate 2 ravne žličice brašna od rogača. Prokuhajte i procijedite dok je mlako kroz filter papir. Nije potrebno dodatno zaslađivanje.

rogac-brasno

Može se koristiti za tretman protiv dijabetesa jer ima sposobnost regulacije razine šećera u krvi. Kada unesete u svoj organizam hranu koja ima visok glikemijski indeks, rogač će sniziti njen glikemijski indeks te na taj način sniziti povišeni nivo šećera u krvi.

2018. godine ispitivan je učinak rogača na razinu glukoze u krvi i dijabetes. U bolnici Hospital de la Santa Creu i Sant Pau u Barceloni uspoređivao se napitak s pinitolom (prirodni šećer prisutan u rogaču) s napitkom obogaćenim saharozom. Rezultati su pokazali kako konzumacija napitka s pinitolom pokazuje značajno smanjenje razine glukoze u krvi nakon obroka 24 sata nakon konzumacije i nakon 12 tjedana konzumacije na dnevnoj bazi. Znanstvenici pretpostavljaju kako je razlog ovakvog učinka promjena u načinu sekrecije inzulina koja se javlja nakon konzumacije napitka s pinitolom, ali ne i kod napitka sa saharozom.

Prema rezultatima mnogih istraživanja rogač dobro djeluje i kao lijek protiv kolesterola. Ima sposobnost normaliziranja dobrog i lošeg kolesterola. Kako biste iskoristili blagotvorna svojstva rogača, svako jutro na prazan želudac uzmite jednu žličicu mljevenog rogača i lagano otapajte u ustima te progutajte. Rogač skuplja višak masnoće koji se kasnije izbacuje kroz stolicu.

Na Zavodu za fiziologiju Medicinskog fakulteta u Madridu 2017. godine  ispitivao se učinak rogača na metabolizam lipida u jetri. U eksperimentu su korišteni zečevi kod kojih je prehranom inducirano stanje hiperlipidemije. Rezultati su pokazali pozitivan učinak rogača na uklanjanje čimbenika koji dovode do jetrene hiperlipidemije (povećane razine lipida). 

Rogač – nutritivna vrijednost

Ova vrlo bogata namirnica, ističe se velikim udjelom ugljikohidrata od čega  40-50% otpada na šećere (49g), a ostatak na dijetalna vlakna (40g).

100 grama rogača sadrži:

 • 222 kalorija,
 • 35 mg natrija,
 • 827 mg kalija,
 • 348 mg kalcija i
 • 4,6 g bjelančevina.

Rogač u prehrani

Rogač se često koristi kao zamjena za čokoladu jer u mljevenom obliku, teksturom i bojom podsjeća na kakao. Premda ima drugačiji okus od čokolade, po sastavu je prihvatljivija namirnica za osobe oboljele od dijabetesa. Koristi se i za smanjenje tjeskobe i nervoze.

Rogač je prirodno slađa namirnica stoga kod pripremanja slastica ne zahtijeva dodavanje previše šećera za razliku od kakaa.

Brašno rogača koristi se u prehrambenoj industriji kao sredstvo za potamnjivanje i stabilizator, dok se od fino mljevenog brašna mogu pripremati razni slatki i topli napitci, arome za pudinge i sl.

Vrlo se često koristi i u svježem obliku kao slatka i zdrava grickalica. Mljeveni plodovi rogača koriste se u preparatima protiv kašlja i zaustavljanje proljeva, preparatima za mršavljenje, energetskim pločicama i zamjenama za kavu.

Sirovi puding od rogača – veganski recept

puding od rogaca

Sastojci:

 • 2 manje banane
 • 1 jušna žlica mljevenog rogača
 • 2 žlice soka od naranče
 • 1 žlica usitnjenih orašastih plodova, najbolja opcija su lješnjaci

Priprema: Propasirajte banane i dodajte mljeveni rogač, sok od naranče i usitnjene orašaste plodove. Sastojke izmiješajte i sirovi puding je gotov. Možete jesti odmah ili pustiti u hladnjaku da se malo ohladi kao hladni desert.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Rtibi, K., Selmi, S., Grami, D., Amri, M., Eto, B., El-Benna, J., … Marzouki, L. (2017). Chemical constituents and pharmacological actions of carob pods and leaves (Ceratonia siliqua L.) on the gastrointestinal tract: A review. Biomedicine & pharmacotherapy = Biomedecine & pharmacotherapie, 93, 522–528. doi:10.1016/j.biopha.2017.06.088
 2. Meziani, S., Oomah, B. D., Zaidi, F., Simon-Levert, A., Bertrand, C., & Zaidi-Yahiaoui, R. (2015). Antibacterial activity of carob (Ceratonia siliqua L.) extracts against phytopathogenic bacteria Pectobacterium atrosepticum. Microbial pathogenesis, 78, 95–102. doi:10.1016/j.micpath.2014.12.001
 3. Lambert, C., Cubedo, J., Padró, T., Vilahur, G., López-Bernal, S., Rocha, M., … Badimon, L. (2018). Effects of a Carob-Pod-Derived Sweetener on Glucose Metabolism. Nutrients, 10(3), 271. doi:10.3390/nu10030271
 4. Valero-Muñoz, M., Ballesteros, S., Ruiz-Roso, B., Pérez-Olleros, L., Martín-Fernández, B., Lahera, V., & de Las Heras, N. (2019). Supplementation with an insoluble fiber obtained from carob pod (Ceratonia siliqua L.) rich in polyphenols prevents dyslipidemia in rabbits through SIRT1/PGC-1α pathway. European journal of nutrition, 58(1), 357–366. doi:10.1007/s00394-017-1599-4

Saznajte više o kolesterolu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.47 / 5   15

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: rogac, rogač kao lijek, Rogac za crijeva, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu