Zašto trebamo izbjegavati plastične spremnike za hranu?

plasticni-spremnici-za-hranu

Plastični spremnici za hranu učestali su u gotovo svakom kućanstvu. Postali su obveznim dijelom našeg kuhinjskog naoružanja. Osim što ne koštaju mnogo, lagani su i jednostavni za korištenje.
Bez obzira na svoje prednosti, spremnici imaju i negativnu stranu. Uzrokuju brojne neželjene posljedice i rizike za zdravlje i okoliš.

salate-za-van

Bisphenol A – BPA

Poznata kemikalija koja se koristi u proizvodnji plastike je BPA ili Bisfenol A. Mnogi sam naziv kemikalije BPA izgovaraju negativnim tonom. Naime, istraživanje Pennsylvanijskog Sveučilišta povezalo je BPA s mnogobrojnim zdravstvenim tegobama.

Uz to, Odjel za zdravlje Sjedinjenih Američkih Država – Health& Human Services upozorava da je korištenje plastike koja sadrži BPA najriskantnije za djecu i novorođenčad.

BPA se povezuje s oštećenjem jetre, pretilošću, dijabetesom, neplodnošću i nekoliko vrsta karcinoma.

Da bismo bolje razumjeli štetnosti korištenja plastičnih spremnika koji sadrže BPA, pomaže nam informacija da je prije dvije godine Danska postala prva europska zemlja koja je zabranila BPA u ambalaži za hranu i pića namijenjena djeci mlađoj od tri godine.

Za još informacija o BPA kemikaliji kliknite na link.

Propadanje u mikrovalnoj pećnici

Neki plastični spremnici hrane nisu prikladni za podgrijavanje u mikrovalnoj pećnici. Odjel za agrikulturu, sigurnost i inspekciju hrane u SAD-u (Department of Agriculture Food Safety and Inspection Service – USDA) upozoravaju da se takvi spremnici mogu otopiti i oštetiti ako su izloženi toplini.

Osim toga, USDA tvrdi kako štetne kemikalije mogu doprijeti u našu hranu ako ju zagrijavamo u plastičnom spremniku, koji nije namijenjen mikrovalnoj pećnici.

mikrovalna-pecnica

Nakuplja bakterije

Internacionalno udruženje za zaštitu hrane (International Association for Food Protection) iznosi da neke plastične spremnike hrane nije jednostavno oprati, ili imaju teško dokučive dijelove. Zbog toga postaju pogodne površine za nakupljanje bakterija.

Bakterije mogu kontaminirati hranu, tako povećavajući rizik od bolesti probavnog trakta i trovanja hranom.

Savjetujemo korištenje širokih plastičnih posuda, koje su jednostavne za pranje. Najbolje rješenje je potpuno izbjegavanje plastike kao spremnika hrane, te njihova zamjena staklenim ili metalnim spremnicima.

Utjecaj na okoliš

2008. kućanstva Sjedinjenih Američkih Država odbacila su 13 milijuna tona plastike. Podatak za RH je zasigurno niži, ali je prilično sigurno da je količina odbačene plastike po kućanstvu podjednaka. Ako posjedujete preciznu informaciju, slobodno ju podijelite u komentarima.

Od navedenih 13 milijuna tona plastike, samo je 6,8% bilo reciklirano. Odbacivanje plastike zagađuje okoliš i gomila se na smetlištima. Za još posljedica korištenja plastike pročitajte Plastika – zašto razmisliti prije nego ju koristite?

plastika-u-oceanu

Otpuštanje kemikalija

Izlaganje plastičnih spremnika višim temperaturama, kao što su kipuća voda ili perilica za suđe, može uzrokovati otapanje potencijalno opasnih kemikalija iz plastike u hranu. Ovo uključuje već spomenutu kemikaliju, BPA.

Informaciju je iznio U.S. Department of Health & Human Services. Odjel ne preporučuje korištenje vruće vode u dodiru s plastičnim spremnicima i ambalažom, te korištenje samo one plastike koja ima oznaku sigurnog korištenja u perilici za suđe.

Pročitajte 3 alternative plastičnim spremnicima hrane i saznajte još kreativnih i sigurnih načina, putem kojih će izbjegavanje plastike postati mačji kašalj.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu