Trovanje hranom: Kada je opasno i kako si pomoći?

Trovanje hranom Kada je opasno i kako si pomoći

Trovanje hranom, poznato i kao bolest koja se prenosi hranom, javlja se kada jedete ili pijete nešto što sadrži štetne klice, bakterije (E. coli, Listeria, Salmonella), viruse (norovirus, Hepatitis A) ili parazite. Ponekad bakterije proizvode toksine u hrani pa su oni ti koji uzrokuju probleme.

Najčešći simptomi trovanja hranom uključuju mučninu, povraćanje i proljev. Ono je vrlo neugodno, ali i puno češće nego što mislimo.

Trovanje hranom – simptomi

Simptomi trovanja hranom mogu se pojaviti nekoliko sati ili čak dana nakon konzumiranja kontaminirane hrane ili pića. Kada će se simptomi pojaviti ovisi o uzroku trovanja hranom i količini konzumirane hrane ili pića. Simptomi mogu uključivati:

Hranom se može otrovati samo jedna osoba, ali i cijela skupina ljudi koja je izložena pokvarenoj hrani ili piću.

To ovisi o tome kolika je snaga klica ili toksina i koliko je pojedinac osjetljiv na uzročnika.

Trovanje hranom
FOTO: Shutterstock

Hrana koja najčešće uzrokuje trovanje hranom

Popis namirnica koje vrlo često uzrokuju trovanje hranom:

  • sirovo ili nedovoljno pečeno meso
  • nepasterizirani mliječni proizvodi
  • sirove školjke iz mora
  • neoprano voće i povrće.

Trovanja hranom vrlo su česta na piknicima ili domjencima gdje se hrana poput sira ili majoneze dugo ostavlja izvan hladnjaka. Također, nedavno je u Hrvatskoj zabilježeno i trovanje hranom u menzi.

Rizična skupina

Djeca i starije osobe imaju veće šanse od trovanja hranom. Ostalima će se ono vjerojatnije dogoditi ako imaju neko od sljedećih zdravstvenih stanja:

Trovanje hranom - liječenje
FOTO: Shutterstock

Trovanje hranom – liječenje

Većina slučajeva trovanja hranom prolazi sama od sebe u nekoliko dana. Tijekom tog vremena važno je spriječiti dehidraciju. Trebali biste izbjegavati čvrstu hranu i mliječne proizvode sve dok ne prođu povraćanje i proljev. Kada se počnete osjećati bolje, možete ih nastaviti jesti i piti.

Trovanje hranom – prehrana

Dotad jedite blagu hranu, kao što su krekeri, tost ili banane, a izbjegavajte začinjenu i prženu hranu, mliječne proizvode i hranu bogatu mastima i šećerom. Pijte puno tekućine, ali izbjegavajte mlijeko, napitke s kofeinom, odnosno diuretike i sportske napitke.

Obavijestite svojeg liječnika ako:

Tražite hitnu pomoć ako:

Simptomi dehidracije su tamni i oskudni urin, suha usta, umor, ekstremna žeđ, glavobolja, zbunjenost, ošamućenost i nedostatak suza pri plakanju. Kako bi izliječili blagu dehidraciju pokušajte uzimati česte gutljaje vode. Pomoći vam mogu i bistre juhe te sokovi razrijeđeni vodom. Izbjegavajte kavu, čaj i gazirane napitke.

Trovanje hranom – posljedice

Dehidracija može biti opasna, kao i određene vrste trovanja hranom. Trovanje hranom uzrokovano Listeria bakterijom može biti opasno za nerođenu djecu trudnica. Infekcija slabo pogađa majku, ali može uzrokovati pobačaj, preuranjen porod, mrtvorođenost i razvojne poteškoće fetusa.

Kako izbjeći trovanje hranom?

Možete poduzeti nekoliko jednostavnih koraka kako biste izbjegli trovanje hranom:

  • temeljito perite sirovo voće i povrće
  • čistite radne površine, daske za rezanje, noževe i posuđe prije nego ih izložite različitim namirnicama
  • često perite ruke i posuđe iz kojeg jedete
  • ne stavljajte sirovo i kuhano meso u istu zdjelu ili tavu
  • noževe koje koristite za rezanje mesa, nemojte koristiti za rezanje sastojaka koje nećete kuhati
  • pravilno kuhajte meso (piletinu nikad na temperaturi ispod 70 °C, drugu perad nikad ispod 80, a ribu 60 °C)
  • nemojte upotrebljavati hranu kojoj je istekao rok trajanja
  • nemojte jesti hranu iz udubljenih konzervi
  • rashladite ostatke hrane koji se ne pojedu unutar četiri sata
  • nemojte jesti gljive koje ne poznajete i uvozne meke sireve
  • izbjegavajte nefiltriranu vodu i hranu u restoranima ili na društvenim okupljanjima koja je predugo ostavljena izvan hladnjaka.

Trovanje ribom

Postoje dvije vrste trovanja ribom.

Trovanje hranom ili viroza
FOTO: Shutterstock

Ciguatera trovanje

Prva od dvije vrste trovanja ribom događa se kada jedete ribu iz ribnjaka ili bilo koju ribu koja živi u toploj vodi, a koja je pojela zaraženu hranu. Otrov koji je ona pojela ne nestaje ni zamrzavanjem ribe. Prvi simptomi trovanja ribom slični su onima navedenima u članku.

No, simptomi mogu potom napredovati do glavobolje, bolova u mišićima, svrbeža kože, iglica i trnaca po tijelu. Ciguatera može utjecati na vašu sposobnost da razlikujete toplo i hladno. Možete misliti da je nešto vruće kada je zapravo hladno. Ne postoji lijek za ovu vrstu trovanja.

Simptomi nestaju sami od sebe kroz dva tjedna. Kako biste izbjegli ovo trovanje, nemojte jesti škarpine, snepere, jesetre, barakude i murinke, jer one često budu otrovne. Također, imajte na umu da se otrov koncentrira u unutarnjim organima ribe, tako da njih nikada nemojte jesti.

Skombrotoksizam

Histamin se nakuplja u ribi kada se previše zagrije nakon što je uhvaćena. Histamin je kemikalija koja služi kao vrsta alarma za naš imunološki sustav kako bi on znao da je i gdje je tijelo zaraženo.

Ako jedete ribu koja nije pravilno hlađena nakon ulova, možete reagirati na histamin koji se oslobađa u vašem tijelu. Histaminsko trovanje ili skombrotoksizam izaziva simptome 20 – 30 minuta nakon što ste pojeli ribu koja sadrži previše histamina.

Među simptomima se mogu pojaviti crvenilo lica, mučnina, osip i bol u trbuhu. Ovi su simptomi slični drugim alergijskim reakcijama. No, histaminsko trovanje ne podrazumijeva alergiju na ribu. Ipak, budite posebno oprezni kada jedete tunu, sardine ili srdele.

Trovanje hranom ili viroza?

Mučnina, povraćanje, proljev i bolovi u trbuhu često nas zateknu iznenada, pa nije lako odmah znati je li riječ o trovanju hranom ili virozi.

Iako simptomi mogu biti vrlo slični, trovanje hranom obično nastupa naglo – već nekoliko sati nakon konzumacije pokvarene ili kontaminirane hrane. Viroza, s druge strane, može započeti postupnije i često je praćena i povišenom temperaturom, općom slabošću te se može prenijeti s osobe na osobu.

Trovanje hranom – aktivni ugljen

Kod blagih slučajeva trovanja hranom, aktivni ugljen može biti koristan prvi korak pomoći. On djeluje tako da veže toksine, bakterije i štetne tvari u probavnom sustavu, sprječavajući njihovu daljnju apsorpciju.

Najveću učinkovitost ima ako se uzme što ranije nakon pojave simptoma, a važno je i piti dovoljno tekućine kako bi se spriječila dehidracija. Ipak, ako su simptomi jaki ili traju dulje od jednog dana, preporučuje se konzultacija s liječnikom.

Trovanje hranom kod beba

Trovanje hranom kod beba može biti posebno opasno zbog njihove osjetljive probave i bržeg gubitka tekućine. Najčešći uzroci su nepravilno pohranjena mliječna formula, kontaminirane kašice ili neoprano voće i povrće.

Simptomi uključuju proljev, povraćanje, razdražljivost i ponekad povišenu temperaturu. U takvim slučajevima važno je odmah kontaktirati pedijatra, a do tada osigurati bebi dovoljno tekućine – najčešće kroz dojenje ili posebne oralne rehidracijske otopine.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Food Poisoning. (2024). Cleveland Clinic.
  2. Food Poisoning. (2024). Mayo Clinic.
  3. Food Poisoning. (2024). NHS.

Saznajte više o alergijama u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.63 / 5   8

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: trovanje hranom, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu