Kemijsko trovanje hranom i pićem: Raste broj slučajeva trovanja gaziranim pićem! Evo kako ga prepoznati i što odmah učiniti

Kemijsko trovanje hranom i pićem

Kemijsko trovanje hranom i pićem događa se kada ljudi konzumiraju hranu ili piće kontaminirano štetnim kemikalijama. Ova vrsta trovanja može dovesti do niza simptoma, od blage nelagode do teške bolesti, a u ekstremnim slučajevima može biti i opasna po život.

Jedan od takvih slučajeva dogodio se upravo prije nekoliko dana u Hrvatskoj, kada je jedna osoba završila u bolnici zbog ozljede jednjaka konzumacijom mineralne vode u kafiću u Rijeci, a potvrđena su još i četiri nova slučaja u Zagrebu te jedan u Varaždinu.

Pročitajte članak “Raste broj slučajeva trovanja gaziranim pićima: U izuzetim bočicama utvrđene su nepravilnosti“.

U ovom ćemo članku pobliže objasniti što se točno podrazumijeva kao kemijsko trovanje hranom i pićem, istražiti uzroke, simptome i načine sprječavanja trovanja kemijskom hranom i pićem.

Kemijsko trovanje hranom i pićem - uzroci
FOTO: Shutterstock

Kemijsko trovanje hranom i pićem – uzroci

Kemijska trovanja hranom i pićem obično su izazvana sljedećim uzrocima.

Pesticidi i herbicidi

Pesticidi i herbicidi su kemikalije koje se koriste za kontrolu štetočina i korova u poljoprivrednim okruženjima. Kada ostaci ovih kemikalija ostanu na voću i povrću nakon berbe, mogu predstavljati zdravstveni rizik ako se konzumiraju bez pravilnog pranja ili kuhanja.

Teški metali

Teški metali kao što su olovo, živa i kadmij mogu kontaminirati hranu i piće onečišćenjem okoliša, kontaminiranim izvorima vode ili nepravilnom preradom i skladištenjem hrane.

Pročitajte članak “Teški metali u organizmu: Posvuda su oko nas, a prevelike količine uzrokuju ozbiljne posljedice! Evo koji su simptomi i kako se liječi“.

Dodaci hrani i konzervansi

Neki prehrambeni aditivi i konzervansi, ako se konzumiraju u prevelikim količinama, mogu dovesti do trovanja. Primjeri uključuju umjetna sladila, bojila i određene sulfite koji se koriste za konzerviranje suhog voća.

Pročitajte članak “Aspartam (E951): Službeno je proglašen moguće kancerogenim, a nalazi se u hrani, pićima pa i lijekovima! Magistar farmacije donosi sve detalje“.

Sredstva za čišćenje i kemikalije

Nepravilno čišćenje površina za pripremu hrane ili opreme industrijski jakim kemikalijama može dovesti do kemijske kontaminacije. Osim toga, slučajno prolijevanje ili pogrešno označavanje sredstava za čišćenje mogu kontaminirati hranu i piće.

Industrijske kemikalije

Industrijske kemikalije, uključujući otapala, maziva i deterdžente, mogu nenamjerno dospjeti u hranu i piće tijekom procesa proizvodnje ili transporta.

Simptomi kemijskog trovanja hranom i pićem
FOTO: Shutterstock

Simptomi kemijskog trovanja hranom i pićem

Simptomi kemijskog trovanja hranom i pićem mogu uvelike varirati ovisno o specifičnoj kemikaliji koja je uključena i konzumiranoj količini. Uobičajeni simptomi su:

U teškim slučajevima, kemijsko trovanje hranom i pićem može dovesti do oštećenja organa, napadaja, pa čak i smrti.
Kemijsko trovanje hranom i pićem - liječenje
FOTO: Shutterstock

Kemijsko trovanje hranom i pićem – liječenje

Ako sumnjate da ste se otrovali hranom i pićem, ključno je odmah potražiti liječničku pomoć. Najučinkovitiji način liječenja trovanja hranom i pićem je ublažiti simptome i spriječiti dehidraciju. To može uključivati ispijanje puno tekućine, osobito one koja sadrži elektrolite, kako bi se nadoknadila izgubljena tekućina i minerali.

U teškim slučajevima može biti potrebna hospitalizacija radi primanja intravenskih tekućina i drugih medicinskih intervencija. Važno je suzdržati se od samoliječenja ili pokušaja izazivanja povraćanja, jer to potencijalno može pogoršati situaciju. Za pravilnu dijagnozu i liječenje uvijek se obratite liječniku.

Budite oprezni kada koristite pesticide, herbicide i sredstva za čišćenje u prostorima za pripremu hrane
FOTO: Shutterstock

Prevencija kemijskih trovanja hranom i pićem

Prije konzumiranja voće i povrće temeljito operite. Kuhajte meso, perad i plodove mora na preporučenim temperaturama. Izbjegnite unakrsnu kontaminaciju korištenjem zasebnih dasaka za rezanje i pribora za sirovu i kuhanu hranu.

Čuvajte hranu u odgovarajućim posudama, a sirovu i kuhanu hranu držite odvojeno u hladnjaku kako biste spriječili unakrsnu kontaminaciju.

Budite oprezni kada koristite pesticide, herbicide i sredstva za čišćenje u prostorima za pripremu hrane. Slijedite preporučene smjernice za njihovu sigurnu uporabu i skladištenje.

Redovito testirajte i osigurajte sigurnost izvora pitke vode, kako biste spriječili kontaminaciju teškim metalima ili drugim kemikalijama.

Ono što je najvažnije je da čitate etikete na hrani kako biste identificirali potencijalne alergene ili kemikalije. Izbjegavajte proizvode s dodacima za koje je poznato da uzrokuju nuspojave.

Ako ste poslodavac, omogućite odgovarajuću obuku osobama koje su uključene u proizvodnju, preradu i rukovanje hranom i pićem kako biste smanjili rizik od kemijske kontaminacije.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Begum, J. (2023). Understanding Food Poisoning — the Basics. WebMD.
  2. Food Poisoning. (2022). Cleveland Clinic.
  3. Chemicals in food. EFSA.

Ocijenite članak

3 / 5   2

Foto: Tomislav Kristo/CROPIX

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu