Ovo su najzdraviji načini pripreme piletine

najzdraviji način pripreme piletine

Piletina je bogat izvor proteina i esencijalnih nutrijenata poput magnezija, selena i željeza, kojih često nedostaje u prehrani.

Uključivanje nemasne, neprerađene piletine poput pilećih prsa može pomoći u regulaciji težine i smanjiti rizike povezane s dijabetesom i bolestima srca. Međutim, način pripreme piletine utječe na njezine zdravstvene prednosti.

Metode pripreme na visokim temperaturama poput prženja i roštiljanja mogu proizvesti kancerogene kemikalije, kao što su heterociklički aromatski amini (HCA) i policiklički aromatski ugljikovodici (PAH).

Kako biste smanjili te kemikalije, koristite metode kuhanja i pečenja na nižoj temperaturi, izbjegavajte izravno izlaganje plamenu i skratite vrijeme kuhanja.

Evo pet zdravih načina pripreme piletine.

kuhana piletina u juhi
FOTO: Shutterstock

Poširanje

Kuhajte piletinu u juhi ili vodi na niskim temperaturama (70 – 80 °C) kako biste zadržali vlagu i mekoću, a istovremeno smanjili HCA. Začinite tekućinu za dodatni okus i upotrijebite termometar kako biste bili sigurni da je piletina potpuno kuhana.

Kuhanje na pari

Kuhajte piletinu na pari od kipuće vode kako bi ostala mekana i vlažna bez dodanih masnoća. Kuhanje na pari na oko 100 °C stupnjeva stvara manje HCA i PAH. Začinite piletinu prije kuhanja na pari i upotrijebite košaru za kuhanje na pari iznad posude s kipućom vodom.

Kuhanje

Kuhajte piletinu na niskim temperaturama (do 100 °C) u vodi ili začinjenoj juhi kako bi ostala mekana i sočna. Kuhanjem se ne proizvode značajni HCA, a piletina se može lako narezati za razna jela.

Kuhanje pod pritiskom

Koristite ekspres lonac za brzo kuhanje piletine na pari i toplini. Ova metoda stvara manje karcinogena. Začinite piletinu, dodajte vodu i kuhajte 10 – 15 minuta.

Pečenje

Pecite piletinu u pećnici na umjerenim temperaturama (do 200 °C) kako biste smanjili proizvodnju karcinogena. Dobro začinite piletinu i upotrijebite termometar za meso kako biste osigurali unutarnju temperaturu od 73 °C.

pečenje piletine u pećnici
FOTO: Shutterstock

Metode koje trebate izbjegavati

Izbjegavajte metode pripreme poput dubokog prženja, koje mogu povećati zdravstvene rizike ako se često koriste. Studije pokazuju da metode visoke topline mogu proizvesti HCA i PAH, što potencijalno dovodi do promjena DNK i povećanog rizika od raka.

Ograničavanje izravnog izlaganja plamenu, prethodno zagrijavanje u mikrovalnoj pećnici i izbjegavanje pougljenjenog mesa mogu smanjiti ove rizike.

Kako biste osigurali sigurnu konzumaciju piletine:

  • u trgovini stavite piletinu u plastičnu vrećicu kako biste izbjegli kontaminaciju ostalih namirnica
  • čuvajte piletinu u zatvorenoj vrećici na dnu hladnjaka
  • temeljito operite ruke prije i nakon rukovanja sirovom piletinom
  • koristite posebne daske za rezanje sirove i kuhane piletine
  • koristite digitalni termometar za pečenje piletine na 73 °C
  • ohladite ili zamrznite ostatke unutar dva sata.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu