Salata od piletine – zdravi i brzi recepti

Salata od piletine

Piletina je jedna od vrsta mesa koje se najviše konzumira u svijetu zbog brze i lake pripreme, a posebice se na mnogo načina može pripremiti salata od piletine. Oko 100 g svježih pilećih prsa sadrži 120 kcal, 23 g proteina i tri grama masti. 

Proteini piletine lako su probavljivi. Piletina sadrži vitamine B5, B6, B3 i B12 te ponešto kalija, fosfora i selena. Salate od piletine kombiniraju piletinu s povrćem kao bazom, a po želji se još dodaju žitarice, mahunarke, sjemenke, dresinzi, ulja. 

Najbolja salata od piletine je ona koja će biti uravnotežen obrok, odnosno u sastavu imati piletinu kao izvor proteina, žitaricu kao izvor ugljikohidrata i neki izvor masti. Naši obroci trebaju zadovoljiti naše okusne pupoljke i utažiti glad, ali i osigurati energiju našim stanicama i biti podrška našem organizmu kroz unos svih nutrijenata. 

Salata od piletine - recept
FOTO: Shutterstock

Salata od piletine – recept 

Zdrava salata od piletine je ona koja će zadovoljiti potrebu za energijom, odnosno za svima trima makronutrijentima te osigurati različite vitamine, minerale i vlakna. Dijetalna salata od piletine neće sadržavati prazne kalorije poput majoneze ili dresinga koji su najčešće i dodatne kalorije, već će se prednost dati hladno prešanim ili nerafiniranim uljima. 

Pročitajte članak “Ulja koja čuvaju naše zdravlje“.

Zdrava salata od piletine ili dijetalna salata od piletine lako će se uklopiti u jelovnik osoba na redukcijskoj prehrani u svrhu mršavljenja, ali i u jelovnik osoba koje tijekom ljetnih mjeseci vole lagane obroke. Važno je napomenuti da se sastojci uvijek važu prije termičke obrade, dakle suhi ili svježi. 

Sastojci:

  • 150 g svježih pilećih prsa
  • 1 šalica matovilca
  • 150 g kukuruza iz konzerve ili staklenke 
  • 1 čajna žličica maslinovog ulja 
  • 5 komada cherry rajčica (narezanih na polovice)
  • 40 g kus-kusa 
  • mješavina mediteranskih začina 
  • papar
  • sol.

Priprema 

  1. Pileća prsa ispecite na maslinovom ulju, posolite i popaprite.
  2. Kus-kus prelijte vrelom vodom tek toliko da pokrijete kus-kus i ostavite 2 – 3 minute da nabubri
  3. Povrće operite, narežite i pomiješajte. 
  4. Kad su pileća prsa pečena, narežite ih na kockice te zajedno s kus-kusom dodajte povrću.
  5. Salatu začinite mješavinom mediteranskih začina

Pročitajte članak “Matovilac – uzgoj, ljekovitost, recepti“.

Salata od povrća – kalorije 

Budući da se prethodni recept odnosi na vrlo jednostavnu i laganu salatu od piletine, za istu ćemo izračunati kalorije. Tako ova dijetalna salata od piletine sadrži:

  • 559 kcal 
  • 43,4 g proteina. 

Ako želite smanjiti kalorije, tada ispecite piletinu na manje ulja ili je skuhajte, pa će salata od kuhane piletine biti manje kalorična nego salata od pečene piletine. Naime, jedna čajna žličica ulja sadrži 15 g što je 135 kcal. Možete izostaviti kus-kus ili smanjiti njegovu količinu. No, s obzirom na sadržaj proteina, ova salata će osigurati sitost, pa neće biti potrebe za međuobrokom. 

Hladna salata od piletine i tjestenine
FOTO: Shutterstock

Hladna salata od piletine i tjestenine 

Hladna salata od piletine je dobar izbor ručka za posao kada nemate mogućnost podgrijati jelo. Salata od piletine i tjestenine je odličan obrok i kao ručak i kao večera. Kao izvor masnoće dodat ćemo i avokado, pa ljubiteljima ove egzotične namirnice salata od piletine i avokada može biti na popisu brzih recepata. 

Sastojci:

  • 150 g pilećih prsa
  • 50 g tjestenine po izboru 
  • pola avokada (narezanog na kockice)
  • 1/4 svježeg krastavca (narezanog na kolutove)
  • pola crvenog luka (narezanog na ploške)
  • 5 komada cherry rajčica (prepolovljenih)
  • 5 komada loptica mozzarelle

Dresing za salatu od piletine – sastojci:

  • 3/4 šalice maslinovog ulja
  • 1/4 vinskog octa
  • 1 čajna žličica suhog peršina
  • 2 jušne žlice parmezana
  • 1 čajna žličica mješavine mediteranskih ili talijanskih začina
  • papar.

Priprema

  1. Pileća prsa ispecite i narežite na kockice.
  2. Povrće operite, narežite i pomiješajte u jednoj zdjeli.
  3. Tjesteninu skuhajte prema uputama i ohlađenu dodajte povrću
  4. Pomiješajte povrće, avokado, piletinu i tjesteninu te prelijte dresingom koji ste napravili tako da ste pomiješali sve sastojke za dresing. 
Salata od ostatka pečene piletine
FOTO: Shutterstock

Salata od ostatka pečene piletine

Salata od pečene piletine zahtjeva malo vremena jer već imate spremnu piletinu od ručka za večeru ili od prethodnog dana. Kao izvor ugljikohidrata umjesto žitarice dodat ćemo slanutak, pa će tako ispasti salata od piletine i slanutka

Sastojci: 

  • oko 150 g ostatka pečene piletine 
  • 200 g slanutka iz staklenke ili konzerve
  • 1 šalica rukole
  • pola crvene paprike (narezane na trakice)
  • pola svježeg krastavca (narezanog tanke ploške)
  • 10 g prženog sezama.

Priprema

  1. Ostatke pečene piletine narežite na kockice.
  2. Povrće operite, narežite i pomiješajte. 
  3. Povrću dodajte ocijeđeni slanutak i piletinu, pomiješajte i posipajte sezamom

Pročitajte članak “Sezam kao lijek – zašto i kako ga koristiti?“.

Salata od piletine i jaja
FOTO: Shutterstock

Salata od piletine i jaja 

Pravi bogati proteinski obrok lako možete dobiti kombinirajući dva izvora životinjskih proteina, u ovom slučaju jaja i piletinu. Ovisno jeste li dodali tek svježe kuhana jaja, ovo može biti topla salata od piletine. Ako unaprijed skuhate jaja i čuvate u hladnjaku, onda se uz pečenu piletinu može napraviti toplo-hladna salata od piletine

Sastojci:

  • 2 kuhana jaja
  • 100 g pilećih prsa
  • 1 šalica zelene salate
  • pola zelene ili crvene paprike (narezane na trakice)
  • pola crvenog luka (narezanog na ploške)
  • pola šalice crvenog graha
  • 1 čajna žličica bučinog ulja
  • papar
  • sol.

Priprema

  1. Piletinu ispecite na kapi ulja i narežite na trakice ili kockice.
  2. Povrće operite, narežite i pomiješajte s grahom
  3. Kuhana jaja oljuštite i dodajte narezane povrću
  4. Pomiješajte sve sastojke s piletinom i začinite paprom, soli i bučinim uljem. 

Bučino ulje odlično se slaže s jajima, grahom i lukom, pa ga svakako isprobajte u ovoj salati od piletine. 

Pročitajte članak “Bučino ulje – recepti i dobrobiti za zdravlje“.

Salata od piletine i kikirikija
FOTO: Shutterstock

Salata od piletine i kikirikija 

Obična salata od piletine može biti prava egzotika uz određene sastojke poput košer soli ili kikiriki maslaca.

Sastojci:

  • 150 g pilećih prsa
  • 2 jušne žlice sezamovog ulja (odvojeno)
  • 1 jušne žlice rižinog octa (odvojeno)
  • 3 čajne žličice soja umaka
  • 1 čajna žličica košer soli
  • 2 čajne žličice glatkog kikiriki maslaca
  • 1 čajna žličica meda
  • 1 mljeveni režanj češnjaka 
  • 1 šalica nasjeckane mrkve
  • 1 šalica nasjeckane crvene paprike 
  • pola šalice graška 
  • 2 šalice ribanog kupusa 
  • 2 jušne žlice nasjeckanih badema. 

Priprema

  1. Začinite piletinu s paprom i soli. Zagrijte sezamovo ulje u wok tavi i dodajte piletinu. Pecite piletinu dok ne dobije boju. 
  2. Pomiješajte rižin ocat, kikiriki maslac, sojin umak i med. Polovicom tog umaka prelijte piletinu u woku kad je pečena i pecite još 1 – 2 minute. 
  3. Sve povrće operite, narežite i pomiješajte u jednoj posudi. 
  4. Pomiješajte piletinu s povrćem, prelijte ostatkom umaka i posipajte bademima. 
Hladna salata od piletine i riže
FOTO: Shutterstock

Hladna salata od piletine i riže

Salata od piletine i riže također se može napraviti od ostatka ručka, no evo i recept za salatu od piletine s rižom. 

Sastojci:

  • pola šalice integralne riže
  • oko 150 g pilećih prsa
  • pola crvenog luka (narezanog na kockice)
  • 1 zelena ili crvena paprika (narezana na kockice)
  • 1 šalica rimske salate
  • 1 mljeveni režanj češnjaka 
  • sok 1 limuna
  • 1 jušna žlica svježe sjeckanog bosiljka
  • 1 čajna žličica maslinovog ulja
  • sol
  • papar.

Priprema

  1. Rižu skuhajte prema uputama i ispecite piletinu na kapi ulja. 
  2. Povrće operite, narežite i pomiješajte
  3. U jednoj posudi pomiješajte maslinovo ulje, sol, papar i limunov sok. 
  4. Pomiješajte povrće, rižu i piletinu te prelijte napravljenim umakom i posipajte bosiljkom. 

Umjesto riže u ovaj se recept mogu staviti i drugi ugljikohidrati, pa tako to može biti:

  • salata od bulgura i piletine
  • salata od kus-kusa i piletine
  • salata od kvinoje i piletine.
Salata od mahuna i piletine
FOTO: Getty Images

Salata od mahuna i piletine 

Salata od piletine i povrća može se napraviti i na mediteranski način dodatkom začina, maslinovog ulja i feta sira. Ova sjajna salata od piletine i feta sira idealna je za ljetene dane.

Sastojci:

  • 150 g pilećih prsa
  • 1 šalica smrznutih zelenih mahuna
  • 50 g feta sira
  • pola čajne žličice mediteranskih začina
  • 1 čajna žličica maslinovog ulja
  • sok pola limuna 
  • 10 g suncokretovih sjemenki 
  • pola crvene ili narančaste paprike (narezane na trakice). 

Priprema

  1. Piletinu ispecite na kapi ulja, mahune skuhajte.
  2. U zdjeli pomiješajte sve sastojke i začinite začinima, limunovim sokom i maslinovim uljem. 
  3. Posipajte suncokretovim sjemenkama

Ako nemate feta sir, salata od piletine i mozzarelle je alternativa. Koristite iste sastojke, ali umjesto feta sira dodajte svježe narezanu mozzarellu ili u onu obliku loptica. 

Pročitajte članak “Povrće iz pećnice – recepti za više povrća na vašem tanjuru“.

Salata od piletine i tikvica
FOTO: Shutterstock

Salata od piletine i tikvica

Tikvice će poslužiti kao varka za naš mozak. Naime, umjesto klasičnih špageta napravit ćemo špagete od tikvica. Za to će vam biti potrebna sjeckalica koji pravi trakice od tikvica. Ako je nemate, jednostavno tikvicu narežite na tanke trakice. 

Sastojci:

  • 1 tikvica (narezana na tanke trakice)
  • 150 g pilećih prsa
  • 1 čajna žličica ghee maslaca
  • pola šalice kukuruza iz staklenke ili konzerve
  • nekoliko komada cherry rajčica (prepolovljenih)
  • oko 30 ml zobenog vrhnja
  • sol
  • papar

Priprema

  1. Tikvicu narežite na trakice.
  2. Piletinu ispecite na ghee maslacu, a kada je pečena, dodajte tikvicu i malo dinstajte
  3. Piletinu narežite na kockice i dodajte tikvici te prelijte zobenim vrhnjem i dinstajte dok se vrhnje ne zgusne. 
  4. Pečenu piletinu i tikvicu pomiješajte s ostalim sastojcima i začinite sa soli i paprom. 
Salata od špinata i piletine
FOTO: Shutterstock

Salata od špinata i piletine 

Špinat i piletina mogu ići zajedno u još jednom receptu za salatu od piletine. 

Sastojci:

  • 150 g pilećeg filea
  • 2 šalice špinata
  • 2 jušne žlice pesto umaka
  • 1 čajna žličica maslinovog ulja
  • oko 30 ml vrhnja s 10 % m. m. 
  • začini po želji 
  • pola ljubičastog luka (narezanog na trakice)
  • 10 g sjeckanih oraha

Priprema

  1. Ispecite pileći file, potom dodajte špinat i zalijte vrhnjem. Pecite dok se vrhnje malo ne zgusne.
  2. Luk narežite i dodajte piletini i špinatu, začinite po želji i dodajte pesto umak
  3. Posipajte sjeckanim orasima.

Ovoj salati možete dodati kuhanu tjesteninu ili žitaricu po izboru.

Pročitajte i članak “Tjestenina na salatu – šareno, brzo i hranjivo jelo“.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Salata od pileci prsiju i manistre coolinarika, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu