Salata s kvinojom – energetska bomba koju možete ponijeti na posao

Salata za posao

Inspiraciju za ovu salatu dugujem prijateljici. Na njezin upit oko salate u obliku cjelovitog obroka odgovorila sam s prijedlogom da mi predloži tri namirnice koje voli, a ja ću osmisliti ostalo.

Odabrala je kvinoju koja osim što je zdrava i ukusna, sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina.

Također, odabrala je gorku, ali izrazito mirišljavu rikolu koja je pravo vitaminsko blago jer na 100 g ima čak 47 % vitamina A i 25 % vitamina C te avokado.

Avokado ima najveći udio bjelančevina među voćem, bogat je izvor vitamina E i kalija, a u najvećem postotku ga čine masti. Upravo zbog toga sam odlučila da će mi on biti baza dresinga, a u ovoj salati preskačemo maslinovo ulje jer avokado, baš poput maslinovog ulja, ima i izrazito visok udio nezasićenih masnih kiselina.

Kvinoja
FOTO: Shutterstock

Nutritivno bogata salata koja može završiti u tortilji

Kao balans gorkoj rikoli u salatu možete dodati kruške, ali ja sam ovog puta odabrala ananas što prikladno zvuči jer se prijateljica zove Ana, ali glavni razlog je što me grilani ananas već neko vrijeme oduševljava i volim ga kombinirati u slanim jelima, iako još nisam došla do toga da ga stavljam na pizzu. 🙂

Grilani ananas u kombinaciji sa zelenom paprikom i veganskim svježim sirom … mljaaac! Ovdje sam umjesto svježeg veganskog sira stavila dimljeni tofu i dodala još poriluk.

Dajte ananasu šansu, u najgorem slučaju, ako se u zadnji tren odlučite ne staviti ga u salatu, pojedite ga kao desert.

Grilani ananas
FOTO: Shutterstock

Zeleno lisnato povrće pojačala sam s kineskim kupusom koji je siromašan kalorijama, ali bogat izvor vitamina A, B1, B2, B3, kalija, folne kiseline te kalcija, željeza, fosfora i fluora. Izrazito je zdrav ako ga jedete upravo svježeg, bez ikakve termičke obrade.

Normativi koje navodim u receptu su za veliku zdjelu salate, ovisno o tome jeste li jako gladni ili želite podijeliti obrok s nekim ili polovicu sačuvati za kasnije. Još jedna prednost ove salate je što je možete zamotati u tortilju, pa ponijeti sa sobom za ručak na posao.

A gdje su proteini? Kako sam rekla da ova salata može biti cjelovit obrok, pogledajmo malo što govore brojke.

Jedna zdjela ove salate sadrži:

  • 745 kcal
  • 38,5 g proteina
  • 126,6 g ugljikohidrata
  • 16,2 g masnoća.

Nije loše za jedan obrok, tj. salatu, a za spremiti sve to potrošit ćete manje od 20 minuta.

Salata u tortilji
FOTO: Mare

Sastojci:

Sastojci za dresing:

  • 1 avokado
  • 1 limeta
  • 1 stručak svježeg vlasca
  • sol i papar
  • 100 ml vode (opcionalno).

Priprema

  1. Kvinoju prokuhajte sukladno uputama, obično joj treba 10-ak minuta. Ocijedite i ostavite da se ohladi.
  2. Na ugrijanu grill tavu stavite kolutove ananasa i poriluka, papriku izrezanu na komade i tofu na kockice. Grilajte 3 – 5 minuta s obje strane, izvadite sve, a tofu pomiješajte sa žlicom BBQ umaka da se lijepo rasporedi po svim kockicama i vratite još 1 – 2 minute na tavu da se zapeče i bude ljepljiv.
  3. Avokado, sol, papar, sok limete i vlasac (ako ne možete do svježeg vlasca, ubacite polovicu pečenih kolutova poriluka) izblendajte i, ako želite da dresing bude rjeđi, dodajte vodu.
  4. Tortilju izrežite na trokutiće i kratko ispecite na grill tavi.
  5. Kineski kupus narežite na tanke rezance i pomiješajte s rikolom, dodajte kvinoju i dresing te sve dobro promiješajte.
  6. Možete u sve dodati poriluk, ananas, papriku i tofu ili posebno servirati sa strane na štapiću. Radi fotogeničnosti ja nisam pomiješala sve sastojke s dresingom, pa vam jelo na kraju neće izgledati kao na mojoj fotografiji, ali bit će jako ukusno.
  7. Salatu možete jesti s tortilja čipsom, a jednako tako možete preskočiti izradu čipsa i sve zamotati u cijelu tortilju, pa pojesti tako.

Dobar tek! 

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.43 / 5   7

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu