Ananas – što ne znate o ovom zabavnom voću?

pineapples

Ananas je tropsko voće o kojemu većina malo zna. Smiješnog je izgleda i ukusnog, slatkog okusa. Osim toga, ananas krije još mnogo fascinantnih činjenica kao što su njegov kemijski sastav i hranjiva svojstva.

U nastavku članka pročitajte nešto više o ananasu.

ananas Foto: Photospin

Ananas – zašto ga jesti?

Ananas je izvor mnogih hranjivih tvari, vitamina i minerala, uključujući bakar, kalij, kalcij, magnezij, mangan, već spomenuti vitamin C, B6, beta-karoten, folate i vlakna. 

Još jedan pozitivan učinak konzumiranja ananasa je i antioksidantno djelovanje koje zahvaljuje sastojcima flavonoida i fenolne kiseline, ističu stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline.

Ananas je niskokalorična namirnica jer u 100 grama sadrži svega 40 – 50 kalorija. 86% ananasa čini voda, 13% ugljikohidrati, te gotovo ne sadrži masti ili proteine.

Već smo rekli da je ananas izvrstan izvor vitamina C, koji pomaže u zaštiti imunološkog sustava. “Jedna šnita ananasa zadovoljava 30% dnevne potrebe za vitaminom C“, ističe dipl. ing. medicinske biokemije Donatella Verbanac za portal Pliva Zdravlje.

Ananas sadrži bromelain, enzim koji katalizira reakciju razgradnje proteina tj. bjelančevina. Koristi se za:

 • terapiju bolesti urinarnog trakta uz antibiotike,
 • olakšanje boli kod sportskih ozljeda,
 • nedostatno lučenje želučanog soka,
 • olakšanje probave.

Istraživanje britanskih znanstvenika, objavljeno još 2010. godine u časopisu Cancer Letters, je pokazalo da bromelain može zaustaviti rast stanica tumora poput tumora dojke, debelog crijeva i kože.

ananas-na-trznici Foto: Photospin

Odakle je ananas i kako se jede?

Ananas originalno potječe iz južne Amerike, ali većina današnjih ananasa dolazi iz sjeveroistočne Azije, većinom s Filipina i Tajlanda.

ananas-print Foto: Photospin

Ananas se može jesti sirov, u voćnoj salati, u smoothieju pa čak i u kebabu (kako mesnom, tako i veganskom).

Ukusan je sam ili u kombinaciji s drugim voćem. Ako želite saznati kako narezati ananas, pogledajte video u nastavku.

Ananas u rječniku

Voće je u većini europskih zemalja poznato pod nazivom ananas. Naziv je preuzet od riječi nanas plemena Tupi, a znači izvrsno voće.

Španjolski naziv za ananas je piña, koji ste vjerojatno zapamtili iz pića piña colada. Engleski naziv pineapple je nastao kombinacijom španjolskog piña i engleskog apple.

Prvi dio znači češer, a drugi jabuka. Kad ga bolje pogledamo, ananas doista izgleda kao veliki češer. Međutim, nije ni jedno. Ananas je bobičasto voće.

ananasi Foto: Photospin

Havajska riječ za ananas je halakahikiKada na Havajima pada lagana kiša za vrijeme sunčana dana, lokalni stanovnici to zovu pineapple juice, što u prijevodu znači sok ananasa.

Ananas – rast

Ananas raste sporo. Potrebne su otprilike 2 godine da ananas dosegne svoju punu veličinu. Zato je razumljiva njihova cijena.

Mladi ananasi su neobično zanimljivog i simpatičnog izgleda.

bebe-ananasi Foto: Photospin

U divljini biljka i plod ananasa mogu doseći i do 50 godina. Najveći zabilježeni ananas imao je 8.28 kg, vlasnice Christine McCallum iz Australije.

Biljke ananasa izgledaju kao veliki, zakopani ananasi, što je u neku ruku i točno.

Ananas – praktične zanimljivosti

Biljku ananasa možete sami posaditi. Odrežite vrh ananasa i posadite ga. Nažalost, veliki ananas neće izniknuti ispod njega.

ananas-sadnja Foto: Photospin

U procesu konzerviranja ananasa ništa se ne baca. Kada izrežete ananas kod kuće, bacite koru, krajeve i jezgru ananasa u otpad. Tvornice iskoriste svaki dio ananasa.

Kora, krajevi i jezgra služe za proizvodnju različitih proizvoda, među njima su alkohol, ocat i hrana za životinje. Ananas je jako cijenjen zato što se može u potpunosti iskoristiti.

Jednom ubrani, ananasi više ne dozrijevaju. Dakle, ananas iz supermarketa više ne dozrijeva. Kada ga kupite, nemojte čekati da još sazre, jer se to neće dogoditi.

Razlike u bojama ananasa većinom su zbog njihova različitog podrijetla uzgoja, što znači da zeleni ananas može biti jednako sladak kao i smeđi.

pineapple Foto: Photospin

Ako želite da ananas omekša i postane sočnijim, držite ga na sobnoj temperaturi 1 do 2 dana prije rezanja.

Ananas – nuspojave

Iako je konzumacija generalno sigurna, ne preporučuje se veća konzumacija ovog slatkog voća. Zbog toga što sadrži enzim bromelain koji razgrađuje proteine te vitamin C, previše ananasa može uzrokovati:

 • trnce u ustima,
 • mučninu i povraćanje,
 • proljev,
 • žgaravicu,
 • bol u trbuhu. 

“Konzumacija nezrelih ananasa ili soka od nezrelog ananasa je veoma opasna te može dovesti do težih oblika proljeva i povraćanja“, ističu stručnjaci zdravstvenog portala Live Science.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Verbanac, D. (2018) Ananas. Pliva Zdravlje.
 2. Raman, R. (2018) 8 Impressive Health Benefits of Pineapple. Healthline.
 3. Chobotova, K., Vernallis, A.B., Majid, F.A. (2010) Bromelain’s activity and potential as an anti-cancer agent: Current evidence and perspectivesCancer Lett. 290(2):148-56.
 4. Szalay, J. (2018) Pineapple: Health Benefits, Risks & Nutrition Facts. Live Science.

Saznajte više o krvnom tlaku u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.20 / 5   5

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: ananas, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu