Zdravi “snack” koji je više od toga: Iako obiluju mastima, bademi zaslužuju svoje mjesto u prehrani! Ulje je pak melem za svaku kožu
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Osim što su ukusni, bademi pripadaju skupini namirnica koje štite naš organizam, a bademovo ulje posebno je cijenjen sastojak kozmetičkih proizvoda. O brojnim benefitima ove namirnice piše portal za zdravlje i ljepotu Healthline.
Naime, karakterističan miris badema potječe od inače vrlo otrovnog spoja vodikova cijanida koji enzimski nastaje iz amigdalina i prunasina. Gorki badem sadrži mnogo veću razinu i zato se u prehrani uglavnom koriste slatki bademi koji sadrže posve bezopasnu količinu tih spojeva.
Nutritivno bogata namirnica
To je srednje visoko drvo koje može narasti 4 – 7 m, čiji je plod duguljasta, jajolika, blago plosnata koštica. Badem cvate od veljače do travnja dok se ne počnu razvijati listovi, a prirodno stanište mu je Mediteran. Također, ubraja se među najstarije uzgajane biljke.
Slatka koštica badema, koja se uglavnom i koristi za jelo, sadrži veliku količinu proteina (20 %), 25 % ugljikohidrata i čak 50 % biljnog ulja. Ipak, bez obzira na visok udio masti, pripada skupini poželjnih namirnica u prehrani zbog visokog udjela vlakana, vitamina E i zdravih ugljikohidrata.
Vitamin E poznat je po svojem antioksidativnom djelovanju, a sprječava i začepljenost krvnih žila, čime štiti od infarkta srca i moždanog udara. Usto, podiže obrambeni prag organizma i ne dopušta raznim mikroorganizmima i virusima da značajnije djeluju na naše zdravlje. Posebno su dobri rezultati vitamina E uočeni kod osoba starijih od 60 godina.
Recepte s bademima pronađite u člancima:
- Nježni čipka keksići od badema, maslačkovog meda i lavande
- Jednostavniji od macaronsa: Recept za fine talijanske kolačiće od badema i bjelanjka
- Maslac od badema – recept za domaći maslac
- Pečeni bademi – kako (i zašto) peći bademe?
Ulje treba čuvati od svjetlosti
Osim samog ploda, u širokoj je uporabi i bademovo ulje, koje je jedno od najpoznatijih i najprimjenjivanijih ulja u farmaciji. Osjetljivo je na svjetlo, pa ga treba čuvati u punoj posudi i zaštititi od svjetlosti.
Neizostavan sastojak kozmetike, ali i farmacije
Bademovo ulje ne koristi se samo u kozmetici, već je i aktivna i pomoćna tvar u farmaceutskoj industriji. Također, bademovo ulje je među najskupljima, i to zato što je osobito cijenjeno u kozmetici. Djeluje emolijentno, odnosno omekšava kožu.
Ulje badema može se dobiti iz gorkih i slatkih badema. Hladno prešano ulje slatkog badema ima samo blagi miris badema, a hladno prešano ulje gorkog badema ima iznimno snažan miris cijanida. Smatra se izvrsnim za gotovo sve tipove kože, a posebice je popularno u dječjoj kozmetici.
No, izvanredno je i za njegu zrele kože. Upotrebljava se u uljnim proizvodima za čišćenje lica. Neutralnog je mirisa pa se od njega prave i macerati, kada se želi istaknuti miris biljke koja se u bademovu ulju macerira. Zaista, bademovo ulje ima brojne blagodati i zato se preporučuje primjena u širokom spektru.
Pročitajte i članak “Bademovo ulje – primjena u kozmetici i ljekovita svojstva“.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja