Kako napraviti biljno ulje?

macerat-nevena

Biljno ulje ili macerat dobiva se postupkom potapanja ljekovitog bilja u baznom ulju kako bi se dobio ekstrakt te iskoristila ljekovita svojstva raznog bilja. Na ovaj način proizvodi se i ulje nevena koje se na našim prostorima koristi za razne kožne probleme.

Biljno ulje zbilja je jednostavno napraviti, a potrebni sastojci su zapravo bazno ulje u kojemu ćete potopiti ljekovito bilje za koje ste se odlučili. Najčešće korištena bazna ulja su maslinovo ulje, ulje badema, koštica marelice ili makadamije. Ulje mora biti hladno prešano te po mogućnosti ekstra djevičansko ako se radi o maslinovom ulju jer ćete tako osigurati najbolju kvalitetu macerata.

Ovim načinom možete proizvesti ulja za kuhanje poput maslinovog ulja s ružmarinom i raznim drugim začinima

Osim za kuhanje, biljno ulje možete koristiti za njegu kože lica i tijela. Tako će vam ulje nevena i lavande koristiti kod suhe i nadražene kože, no pripazite da je ulje nekomedogeno ukoliko ga koristite za njegu lica.

Recept za mirisno ulje vanilije od kokosovog ulja pogledajte ovdje.

Potrebno je:

  • 500 ml hladno prešanog biljnog ulja,
  •  250-300 g suhog biljnog materijala,
  • sterilizirana staklena tegla ili boca,
  • sitno cjedilo, filter za čaj ili tkanina za cijeđenje sira,
  • boca od tamnog stakla za čuvanje.
biljno-ulje

Pobrinite se da je ljekovito bilje koje koristite organskog porijekla, a najbolje je koristiti osušeno bilje poput nevena, ružmarina, lavande, latica ruže, majčine dušice i mnogih drugih. Biljni materijal također možete kupiti u obliku čaja u rinfuzi, ali ga možete nabrati i osušiti sami. 

Izrada biljnog ulja

Teglu ili staklenu bocu prokuhajte nekoliko minuta u kipućoj vodi kako biste ju sterilizirali, a zatim pustite da se osuši bez brisanja kuhinjskom krpom.

 1. U  teglu zatim stavite biljni materijal te ga prelijte uljem za koje ste se odlučili. Teglu dobro zatvorite i odložite na tamno i suho mjesto.

2. Ostavite mješavinu na tamnome mjestu 2-3 tjedna, kako bi ulje preuzelo ljekovita svojstva bilja. Macerat promiješajte ili dobro promućkajte svaki treći dan.

3. Nakon nekoliko tjedana, kada ste zadovoljni mirisom i izgledom, procijedite ulje kroz cjedilo ili filter za čaj. Ukoliko imate pri ruci, za cijeđenje je izuzetno dobra tkanina za cijeđenje sira jer ulje možete dodatno istisnuti rukama.

4. Ulje prelijte u bocu od tamnoga stakla ili plastike, no imajte na umu da plastika nije predviđena za dugotrajnu pohranu ulja. Boca za čuvanje mora biti tamna jer svjetlost uzrokuje brže kvarenje.

Svoje ulje možete čuvati 6 – 12 mjeseci , a nekada i dulje. Obratite pozornost na rok trajanja ulja prije nego što napravite macerat. Maslinovo ulje po nekim izvorima slovi kao brže kvarljivo ulje, te se čak preporučuje mijenjati ulje u kuhinji nakon samo mjesec dana. Iako mnogi od nas čuvaju maslinovo ulje mjesecima bez ikakvih problema, dobro je znati da postoje različita iskustva.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu