Nježni čipka keksići od badema, maslačkovog meda i lavande
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja

Čipkasti kolačići su vrlo tanki i hrskavi kolačići napravljeni od maslaca, šećera, soli i ostalih sastojaka ovisno o smjeru u kojem želite da okus ide. Tanki su, lagani i pomalo rupičasti, pa svojim izgledom podsjećaju na čipku.
Jako se brzo rade, a još brže pojedu. Toliko su fini i slatki da im je teško reći “ne”.
Kao što rekoh, ostali sastojci variraju ovisno o receptu i vašim preferencijama, a ja sam odlučila kompletno izbaciti pšenično brašno i koristiti zobene pahuljice i bademe na dva načina – sitno sjeckane i samljevene.
Što se maslaca tiče, odlučila sam da to bude bademov maslac, a osim šećera koji je teško izbjeći jer je i većim dijelom zaslužan za taj “lace” čipka izgled, koristila sam i maslačkov med koji pravim u rano proljeće.
Za čarobniji miris koristila sam latice lavandinog cvijeta, no taj dio možete kompletno izostaviti, ako niste ljubitelji tog mirisa ili niste u mogućnosti nabaviti. Keksići se zaista lako prave, recept je u nastavku, a obratite pažnju i na napomene nakon samog recepta. U slast!

Sastojci
- 150 g blanširanih i nasjeckanih badema
- 2 jušne žlice bademovog maslaca
- 6 jušnih žlica biljnog vrhnja za šlag
- 2 jušne žlice meda od maslačka
- 3 jušne žlice šećera
- 5 jušnih žlica zobenih pahuljica
- 3 jušne žlice bademovog brašna (ili sitno samljevenih badema)
- prstohvat soli
- sitno sjeckani cvjetovi lavande ili samo latice.

Priprema
- Stavite šećer, vrhnje i bademov maslac u posudu i ugrijte, sve dok se šećer potpuno ne rastopi.
- Dodajte sve preostale sastojke i miješajte ih dok se dobro ne sjedine u kremastu masu. Ostavite da se ohlade.
- Kad se ohladilo, jušnom žlicom uzmite male porcije smjese i rasporedite ih kao male hrpice na papir za pečenje. One će se rastopiti i oblikovat će tanki oblik kolačića kada se peku, pa ih pazite da ih složite na međusobnoj udaljenosti.
- Pecite na 180°C, 10 – 12 minuta. Kada završite, kolačiće možete izrezati čašom, ako ih želite u pravilnom obliku kruga. Oni su stvarno mekani kada se peku i, dok su topli, jako su savitljivi, pa budite nježni s njima.
- Po vašoj želji ukrasite rastopljenom bijelom veganskom čokoladom i cvjetovima lavande.

Napomene
- Cvjetove lavande možete sitno isjeckati i ubaciti mali dio u samu smjesu.
- Ako vam se dogodi da su se keksići pri pečenju spojili, bez straha! Dok su topli, odrežite oblike modlicama za kekse ili običnom čašom koju prije rezanja umočite (njezin vrh/rub) u vodu. Pravilan okrugli izgled mojih keksića je postignut upravo rezanjem čašom za bijelo vino.
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.