Nježni čipka keksići: Brzo su gotovi i ne sadrže gluten! Imamo recept za neodoljive hrskave kolačiće od badema, maslačkovog meda i lavande
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Čipkasti kolačići su vrlo tanki i hrskavi kolačići napravljeni od maslaca, šećera, soli i ostalih sastojaka ovisno o smjeru u kojem želite da okus ide. Tanki su, lagani i pomalo rupičasti pa svojim izgledom podsjećaju na čipku.
Kao što rekoh, ostali sastojci variraju ovisno o receptu i vašim preferencijama, a ja sam odlučila kompletno izbaciti pšenično brašno i koristiti zobene pahuljice i bademe na dva načina – sitno sjeckane i samljevene.
Što se maslaca tiče, odlučila sam da to bude bademov maslac, a osim šećera koji je teško izbjeći jer je i većim dijelom zaslužan za taj “lace” čipka izgled, koristila sam i maslačkov med koji pravim u rano proljeće.
Za čarobniji miris koristila sam latice lavandinog cvijeta, no taj dio možete kompletno izostaviti, ako niste ljubitelji tog mirisa ili niste u mogućnosti nabaviti. Keksići se zaista lako prave, recept je u nastavku, a obratite pažnju i na napomene nakon samog recepta. U slast!
Sastojci
- 150 g blanširanih i nasjeckanih badema
- 2 jušne žlice bademovog maslaca
- 6 jušnih žlica biljnog vrhnja za šlag
- 2 jušne žlice meda od maslačka
- 3 jušne žlice šećera
- 5 jušnih žlica zobenih pahuljica
- 3 jušne žlice bademovog brašna (ili sitno samljevenih badema)
- prstohvat soli
- sitno sjeckani cvjetovi lavande ili samo latice.
Priprema
- Stavite šećer, vrhnje i bademov maslac u posudu i ugrijte, sve dok se šećer potpuno ne rastopi.
- Dodajte sve preostale sastojke i miješajte ih dok se dobro ne sjedine u kremastu masu. Ostavite da se ohladi.
- Kad se ohladilo, jušnom žlicom uzimajte male porcije smjese i rasporedite ih kao male hrpice na papir za pečenje. One će se rastopiti i oblikovat će tanki oblik kolačića kada se peku. Zato pazite da ih složite na međusobnoj udaljenosti.
- Pecite na 180 °C, 10 – 12 minuta.
- Kada završite, kolačiće možete izrezati čašom, ako ih želite u pravilnom obliku kruga. Oni su stvarno mekani kada se peku i, dok su topli, jako su savitljivi pa budite nježni s njima.
- Po želji ukrasite rastopljenom bijelom veganskom čokoladom i cvjetovima lavande.
Napomene
Cvjetove lavande možete sitno isjeckati i ubaciti mali dio u samu smjesu. Ako vam se pak dogodi da su se keksići pri pečenju spojili, bez straha! Dok su topli, odrežite oblike modlicama za kekse ili običnom čašom koju prije rezanja umočite (njezin vrh/rub) u vodu. Pravilan okrugli izgled mojih keksića je postignut upravo rezanjem čašom za bijelo vino.
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja