Nježni čipka keksići od badema, maslačkovog meda i lavande

Keksići od badema i maslačkovog meda

Čipkasti kolačići su vrlo tanki i hrskavi kolačići napravljeni od maslaca, šećera, soli i ostalih sastojaka ovisno o smjeru u kojem želite da okus ide. Tanki su, lagani i pomalo rupičasti pa svojim izgledom podsjećaju na čipku.

Jako se brzo rade još brže pojedu, a toliko su fini i slatki da je teško ne.

Kao što rekoh, ostali sastojci variraju ovisno o receptu i vašim preferencijama, a ja sam odlučila kompletno izbaciti pšenično brašno i koristiti zobene pahuljice i bademe na dva načina – sitno sjeckane i samljevene.

Što se maslaca tiče odlučila sam da to bude bademov maslac, a osim šećera kojeg je teško izbjeći jer on je i većim dijelom zaslužan za taj „lace“ čipka izgled, koristila sam i maslačkov med koji sam pravila u rano proljeće.

Za pravo ljetni miris koristila sam latice lavandinog cvijeta, no taj dio možete kompletno izostaviti, ako niste ljubitelji tog mirisa ili niste u mogućnosti nabaviti. Keksići se zaista lako prave, recept je u nastavku, a obratite pažnju i na napomene nakon samog recepta. U slast!

Sastojci

  • 150 g blanširanih i nasjeckanih badema,
  • 2 žlice bademovog maslaca,
  • 6 žlica biljnog vrhnja za šlag,
  • 2 žlice meda od maslačka,
  • 3 žlice šećera,
  • 5 žlica zobenih pahuljica,
  • 3 žlice bademovog brašna (ili sitno samljevenih badema)
  • prstohvat soli,
  • sitno sjeckani cvjetovi lavande ili samo latice.
Keksići od badema
Foto: Mare

Priprema

Keksići od badema i bijele čokolade
Foto: Mare
  1. Stavite šećer, vrhnje i bademov maslac u posudu i ugrijte, sve dok se šećer potpuno ne rastopi.
  2. Dodajte sve preostale sastojke i miješajte ih dok se dobro ne sjedine u kremastu masu. Ostavite da se ohlade.
  3. Kad se ohladilo, žlicom uzmite male porcije smjese i rasporedite ih kao male hrpice na papir za pečenje. Oni će se rastopiti i oblikovat će tanki oblik kolačića kada se peku, pa ih pazite da ih složite na međusobnoj udaljenosti.
  4. Pecite na 180°, 10-12 minuta. Kada završite, kolačiće možete izrezati čašom, ako ih želite u pravilnom obliku kruga. Oni su stvarno mekani kada se peku i dok su topli jako su savitljivi pa budite nježni s njima.
  5. Po vašoj želji ukrasite rastopljenom bijelom veganskom čokoladom i cvjetovima lavande.
Keksići s bijelom čokoladom i lavandom
Foto: Mare

Napomene

  • Cvjetove lavande možete sitno isjeckati i ubaciti mali dio u samu smjesu.
  • Ako vam se dogodi da su se keksići pri pečenju spojili, bez straha! Samo dok su topli odrežite oblike modlicama za kekse ili običnom čašom koju prije rezanja umočite (njezin vrh/rub) u vodu. Pravilan okrugli izgled mojih keksića je postignut upravo rezanjem čašom za bijelo vino.

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu