Nježni čipka keksići od badema, maslačkovog meda i lavande

Keksići od badema i maslačkovog meda

Čipkasti kolačići su vrlo tanki i hrskavi kolačići napravljeni od maslaca, šećera, soli i ostalih sastojaka ovisno o smjeru u kojem želite da okus ide. Tanki su, lagani i pomalo rupičasti, pa svojim izgledom podsjećaju na čipku.

Jako se brzo rade, a još brže pojedu. Toliko su fini i slatki da im je teško reći “ne”.

Kao što rekoh, ostali sastojci variraju ovisno o receptu i vašim preferencijama, a ja sam odlučila kompletno izbaciti pšenično brašno i koristiti zobene pahuljice i bademe na dva načina – sitno sjeckane i samljevene.

Što se maslaca tiče, odlučila sam da to bude bademov maslac, a osim šećera koji je teško izbjeći jer je i većim dijelom zaslužan za taj “lace” čipka izgled, koristila sam i maslačkov med koji pravim u rano proljeće.

Za čarobniji miris koristila sam latice lavandinog cvijeta, no taj dio možete kompletno izostaviti, ako niste ljubitelji tog mirisa ili niste u mogućnosti nabaviti. Keksići se zaista lako prave, recept je u nastavku, a obratite pažnju i na napomene nakon samog recepta. U slast!

Keksići od badema
FOTO: Mare

Sastojci

  • 150 g blanširanih i nasjeckanih badema
  • 2 jušne žlice bademovog maslaca
  • 6 jušnih žlica biljnog vrhnja za šlag
  • 2 jušne žlice meda od maslačka
  • 3 jušne žlice šećera
  • 5 jušnih žlica zobenih pahuljica
  • 3 jušne žlice bademovog brašna (ili sitno samljevenih badema)
  • prstohvat soli
  • sitno sjeckani cvjetovi lavande ili samo latice.
Keksići od badema i bijele čokolade
FOTO: Mare

Priprema

  1. Stavite šećer, vrhnje i bademov maslac u posudu i ugrijte, sve dok se šećer potpuno ne rastopi.
  2. Dodajte sve preostale sastojke i miješajte ih dok se dobro ne sjedine u kremastu masu. Ostavite da se ohlade.
  3. Kad se ohladilo, jušnom žlicom uzmite male porcije smjese i rasporedite ih kao male hrpice na papir za pečenje. One će se rastopiti i oblikovat će tanki oblik kolačića kada se peku, pa ih pazite da ih složite na međusobnoj udaljenosti.
  4. Pecite na 180°C, 10 – 12 minuta. Kada završite, kolačiće možete izrezati čašom, ako ih želite u pravilnom obliku kruga. Oni su stvarno mekani kada se peku i, dok su topli, jako su savitljivi, pa budite nježni s njima.
  5. Po vašoj želji ukrasite rastopljenom bijelom veganskom čokoladom i cvjetovima lavande.
Keksići s bijelom čokoladom i lavandom
FOTO: Mare

Napomene

  • Cvjetove lavande možete sitno isjeckati i ubaciti mali dio u samu smjesu.
  • Ako vam se dogodi da su se keksići pri pečenju spojili, bez straha! Dok su topli, odrežite oblike modlicama za kekse ili običnom čašom koju prije rezanja umočite (njezin vrh/rub) u vodu. Pravilan okrugli izgled mojih keksića je postignut upravo rezanjem čašom za bijelo vino.

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu