Nježni čipka keksići: Brzo su gotovi i ne sadrže gluten! Imamo recept za neodoljive hrskave kolačiće od badema, maslačkovog meda i lavande

Keksići od badema i maslačkovog meda

Čipkasti kolačići su vrlo tanki i hrskavi kolačići napravljeni od maslaca, šećera, soli i ostalih sastojaka ovisno o smjeru u kojem želite da okus ide. Tanki su, lagani i pomalo rupičasti pa svojim izgledom podsjećaju na čipku.

Jako se brzo rade, a još brže pojedu. Toliko su fini i slatki da im je teško reći “ne”.

Kao što rekoh, ostali sastojci variraju ovisno o receptu i vašim preferencijama, a ja sam odlučila kompletno izbaciti pšenično brašno i koristiti zobene pahuljice i bademe na dva načina – sitno sjeckane i samljevene.

Što se maslaca tiče, odlučila sam da to bude bademov maslac, a osim šećera koji je teško izbjeći jer je i većim dijelom zaslužan za taj lace” čipka izgled, koristila sam i maslačkov med koji pravim u rano proljeće.

Za čarobniji miris koristila sam latice lavandinog cvijeta, no taj dio možete kompletno izostaviti, ako niste ljubitelji tog mirisa ili niste u mogućnosti nabaviti. Keksići se zaista lako prave, recept je u nastavku, a obratite pažnju i na napomene nakon samog recepta. U slast!

Keksići od badema
FOTO: Mare

Sastojci

Keksići od badema i bijele čokolade
FOTO: Mare

Priprema

  1. Stavite šećer, vrhnje i bademov maslac u posudu i ugrijte, sve dok se šećer potpuno ne rastopi.
  2. Dodajte sve preostale sastojke i miješajte ih dok se dobro ne sjedine u kremastu masu. Ostavite da se ohladi.
  3. Kad se ohladilo, jušnom žlicom uzimajte male porcije smjese i rasporedite ih kao male hrpice na papir za pečenje. One će se rastopiti i oblikovat će tanki oblik kolačića kada se peku. Zato pazite da ih složite na međusobnoj udaljenosti.
  4. Pecite na 180 °C, 10 – 12 minuta.
  5. Kada završite, kolačiće možete izrezati čašom, ako ih želite u pravilnom obliku kruga. Oni su stvarno mekani kada se peku i, dok su topli, jako su savitljivi pa budite nježni s njima.
  6. Po želji ukrasite rastopljenom bijelom veganskom čokoladom i cvjetovima lavande.
Keksići s bijelom čokoladom i lavandom
FOTO: Mare

Napomene

Cvjetove lavande možete sitno isjeckati i ubaciti mali dio u samu smjesu. Ako vam se pak dogodi da su se keksići pri pečenju spojili, bez straha! Dok su topli, odrežite oblike modlicama za kekse ili običnom čašom koju prije rezanja umočite (njezin vrh/rub) u vodu. Pravilan okrugli izgled mojih keksića je postignut upravo rezanjem čašom za bijelo vino.

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu