Svaki tjedan probavimo 5 g plastike: Vrijeme je da svi preuzmemo odgovornost! Ovo su 4 jednostavne navike koje mogu stvoriti velike promjene

Pečena orada na posteljici od plastike s blitvom i krumpirom. Ili jadranska lignja s preljevom od mikroplastike i zelenom salatom. Kako vam zvuči ovaj dnevni meni? Nažalost, nismo daleko od toga. Uslijed ogromne količine plastike koja se svakodnevno baca u prirodu i koja se tijekom vremena razgrađuje u mikroplastiku, te čestice već danas putem hrane unosimo u organizam.

Jeste li znali da u morima diljem planeta svaki dan završi 14 milijuna tona plastičnog otpada, što je ekvivalentno težini 70.000 plavetnih kitova?

Nastavimo li ovim tempom, u morima će uskoro biti više plastike nego ribe.

Šokantno? Evo još malo brojki. U Europskoj se uniji godišnje iskoristi oko 100 milijardi plastičnih vrećica, a osam milijardi završi odbačeno u prirodu.

Ni Hrvatska nema puno bolje rezultate. Naime, prema istraživanju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja svaka treća osoba u Hrvatskoj za nošenje kupljenih namirnica koristi jednokratne plastične vrećice iz trgovine, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izmjerio je da je u jedan dan u Hrvatskoj iskorišteno više od pola milijuna jednokratnih plastičnih vrećica. Gdje će one završiti?

Pročitajte članak “Nije horor film, nego stvarnost: Mikroplastiku udišemo, kupamo se u njoj, ima je i u posteljici“.

FOTO: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Savjeti za zeleniju budućnost

Vrijeme je da svi preuzmemo djelić odgovornosti zbog problema gomilanja plastike i počnemo sustavno djelovati. Svaki pojedinac ima ogromnu ulogu u smanjenju plastičnog otpada u prirodi i s nekoliko jednostavnih navika može doprinijeti velikim promjenama.

Pročitajte nekoliko korisnih savjeta o tome kako možete pridonijeti zelenijoj budućnosti.

1. Smanjite ili potpuno ukinite upotrebu jednokratnih plastičnih vrećica

Kada idete u kupnju, ponesite vlastitu vrećicu u kojoj ćete moći nositi voće i slične namirnice. U torbi ili automobilu uvijek imajte nekoliko vrećica koje možete iskoristiti za neplanirane kupnje.

2. Koristite platnene vrećice

Platnene vrećice sjajan su izbor jer su višekratne, dakle možete ih koristiti godinama. Kada ih složite, nemaju veliku zapremninu i uvijek ih možete imati negdje blizu sebe.

3. Plastične vrećice koristite više puta

U većini trgovačkih lanaca danas možete nabaviti plastične vrećice koje su nastale od reciklirane plastike i relativno su čvrste pa su pogodne za višekratnu upotrebu. Time doprinosimo smanjenju ukupne količine plastike u optjecaju.

4. Plastične vrećice reciklirajte pravilno

Jednom kada im istekne vijek trajanja, plastične vrećice nužno je odložiti u spremnik za plastiku, nakon čega će se reciklirati u nove proizvode. Ovako odložene vrećice neće završiti u prirodi, a ujedno će postati sirovina za nove proizvode.

FOTO: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Ako si u modi, održivost te vodi

Za moderne generacije ekološka osviještenost i odgovorno ponašanje prema prirodi prestaju biti pitanje odabira – oni moraju postati stil života. Imajući u vidu ovu činjenicu, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pokrenuo je kampanju “#musthave” kojom građane želi osvijestiti o štetnim posljedicama svakodnevne upotrebe laganih plastičnih vrećica.

Pridružite se inicijativi, budite proaktivni i neka promjene počnu. Još danas.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu