Plastika – zašto razmisliti prije nego ju koristite?

plasticne-boce

Svatko od nas je potrošač. Prilikom kupovine hrane, odjeće, poklona ili bilo čega drugoga, uvijek uz željeni predmet kupimo još nešto. Ta čudotvorna stvar, koja nas prati u stopu i nalazi se iza svakog ugla zove se – plastika.

citat-plastika

Ne možemo prestati biti potrošači, ali možemo postati odgovorniji. Pročitajte tekst u nastavku i napokon se informirajte zašto biste trebali izbjegavati plastične proizvode.

Očigledan razlog – ima je puno

Prema procjenama znanstvenika, 8 milijardi kilograma plastike svake godine dođe u oceane. Plastika uđe u mora iz 192 zemlje koje imaju obalu. Dodatne podatke o količinama plastike pročitajte na stranicama Ocean Conservatory.

plasticne-vrecice-zagadenje

Plastika čini masovan otpad

Predmeti kao što su plastična ambalaža, vrećice i boce svakodnevno se bacaju, te završe na odlagalištima otpada, ali i u šumama, potocima, morima i oceanima diljem svijeta.

Bez obzira na to što se neki od tih predmeta mogu reciklirati, rast konzumiranja plastike i njeno neadekvatno odlaganje nadilaze trud za recikliranjem i ponovnu uporabu plastike.

plasticni-otpad

Ne razgrađuje se

Plastika nije biorazgradiva, već se razgrađuje svjetlom. U stvarnosti, većina plastike nikada ne nestane, već postane ‘plastična prašina’.

plastika-u-oceanu

Kada se predmeti kao što su plastične vrećice raspadnu, odmah upiju i otpuste toksine koji zagađuju tlo i vodu, te štete životinjama koje ih progutaju. Nema pobjede prilikom recikliranja jer se i tada koriste velike količine energije. Bolje rješenje je smanjenje proizvodnje plastike, no ono se ne događa.

Opasnost je za vodeni svijet

U 1 kvadratnoj milji (2 590 000 km2) oceana pluta 46 000 komada plastike!

Zbog toga milijuni morskih ptica, kitova, tuljana, delfina, morskih kornjača i ostalih morskih životinja, ugibaju od plastičnih krhotina koje se nalaze u morima i oceanima. Plastiku životinje pojedu, ona završi u njihovim organizmima što često izaziva smrt. Plastika i plastično zagađenje imaju golem utjecaj na oceane i mora, stvarajući neravnotežu za okoliš.

plastika-i-zivotinje

Razmislite – ribe jedu komadiće plastike, koja se zbog nas našla u moru. Mi jedemo tu istu ribu!

Prenosi toksine

Uz to što se ne razgrađuje brzo, plastika se razgrađuje opasno. Mnogo plastike sadrži toksine, kao što su ftalati (esteri ftalatne kiseline i alifatskih alkohola), usporivači gorenja (grupa raznih kemikalija za usporavanje plamena) i BPA (industrijska kemikalija).

plastika-u-moru

Plastika koja se razgrađuje otpušta i lakše apsorbira toksine, kao što su štetni pesticidi, DDT (insekticid), PCB (spoj klora) i PAH (organski zagađivač).

Podržava petrolejsku industriju

Proizvodnja plastike samo u SAD-u koristi 331 milijardi barela petroleja, što je jednako 5% nacionalne potrošnje petroleja u SAD-u. Proizvodnja petroleja i njegova upotreba šteti okolišu, jer zagađuje vodu i zrak.

petrolejska-industrija

Što možete učiniti?

Svakodnevno možete:

  • smanjiti uporabu plastičnih vrećica i koristiti platnene,
  • kupovati svježe namirnice, umjesto procesuiranih i zapakiranih,
  • koristiti željeznih termosica ili staklene boce umjesto plastičnih,
  • koristiti staklene spremnike hrane.

Sada možete:

instalacija-morskog-otpada

Pritisak na lokalne vlasti jednako je dobra odluka. Sigurno niste znali da je Irska korištenje plastičnih vrećica smanjila za 90% nakon što je povećala porez na njih za 37 centi, tj. 2.75 kune.

Neki od podataka iz teksta nalaze se na stranici Creeklife.

Pogledajte dokumentarce za dodatno informiranje:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu