Volontiranje – savjeti za uspješan rad

volontiranje

Brojni su razlozi zašto se osoba odluči na ovaj tip rada. Glavni je želja da se pomogne drugima, što može uključivati i beneficije za osobu koja volontira. Za neke je pomisao da volonteri imaju koristi od svog rada neugodna. Istina je da u tome nema ništa loše. Ako pomažući drugima pomažemo i sebi, zadovoljili smo i više od jedne potrebe, što je u svakom slučaju pozitivno.

grupno-volontiranje

Na volontiranje se može odlučiti zbog:

 • želje da se osjećamo potrebnima,
 • kako bismo podijelili vještinu koju drugi nemaju,
 • zbog osjećaja odgovornosti ili dužnosti,
 • zadovoljstva koje ovakav rad donosi,
 • želje za promjenom svakodnevice,
 • zbog učenja ili širenja vlastitog znanja,
 • kako bismo proširili vidike, stekli iskustvo, stekli samopouzdanje itd.

Kako bi se motivacija za volontiranjem održala, svaki budući volonter ili volonterka mora biti svjesna da će motivaciju zadržati dok god rad koji obavlja donosi rezultate. Velik doprinos motivaciji čine i ljudi s kojima rade, kao i oni kojima pomažu.

Odlučili ste se na volontiranje. Što dalje?

volontiranje

Najbolji savjet je da se učlanite u volonterski centar svoga grada. Za prijavu u Zagrebački volonterski centar kliknite ovdje.

Volonterski projekt možete pronaći i sami. 

 • Razmislite u kojem području želite raditi.
 • Ponovite si razloge svoje motivacije.
 • Kakvo iskustvo želite steći?
 • Koliko vremena ste spremni izdvojit?
 • Koje vještine posjedujete, a koje želite unaprijediti?

Kada ste jasno odredili sve od navedenog, krenite u lov na udruge i neprofitne organizacije koje se bave radom područja koje vas zanima. Primjerice, ako želite biti dio projekata kojima se unapređuje zaštita okoliša, proučit ćete volonterske programe Zelene akcije. Ako želite raditi za dobrobit životinja, proučit ćete mogućnosti volontiranja u Dumovcu.

Često ćete pronaći organizacije koje se bave onime što vas zanima, ali nećete pronaći njihove programe za volontere. Tada je najbolje telefonski ili osobno kontaktirati organizatore ili koordinatore programa, udruge, festivala, projekta i sl. Gotovo je sigurno da će vaša želje za besplatnim radom biti prihvaćena i u slučaju da se volonteri nisu tražili. Uz to, možete na društvenim mrežama izraziti svoju želju za volontiranjem, vrlo je vjerojatno da će netko primijetiti vaš interes i kontaktirati vas.

Pokažite zainteresiranost, motivaciju, dobru volju i želju za sudjelovanjem!

Pronašli ste program koji vam se dopada, prijavili se i primljeni ste.

Čestitamo! Sada se usmjerite na to kako biti kvalitetan volonter te uistinu uživati u onome što radite. Ostanite svjesni činjenice da osim potpore drugih, pozitivnih rezultata i učenja, nema materijalne naplate koja bi vas motivirala u trenucima napora, dosade ili zasićenosti poslom. Što prije osvijestite ovu činjenicu, kasnije se nećete suočavati s trenucima niske motiviranosti.

Kako biti kvalitetan volonter?

Kombinirajte osobne ciljeve s ciljevima projekta u kojemu sudjelujete. Ako želite izgubiti koji kilogram, pronađite volonterski program koji zahtijeva fizičku aktivnost.

Zabavite se! Neki zadaci koje ćete obavljati mogu se činiti nezanimljivima ili čak dosadnima. Nemojte dopustiti da vas to demotivira. Sve što obavljate činite uz smiješak, znajući zašto to činite i koji su rezultati kojima težite. Oborite se humorom!

Balansirajte vrijeme! Nemojte zbog velike motivacije i ushićenosti zanemariti ostale aspekte svoga života. Balans je rješenje. Odvojite vrijeme za volontiranje, ali racionalno. Bez da vam ono ispuni cijeli raspored.

Uključite svoju obitelj i prijatelje. Kada obitelj zajedno volontira, budi se osjećaj zajedništva i povezanosti. Djecu se uči vrijednim lekcijama i usađuje im se osjećaj zajednice, odgovornosti i vrijednostima.

Budite svoji! Unesite svoje srce, smisao za humor, te entuzijastični duh u volonterstvo. Nikada se nemojte ustručavati ako nešto ne razumijete ili niste u nešto sigurni. Pitajte.

Volontiranje će biti iskustvo kakvim ga sami učinite, zato budite pozitivni i sudjelujte u poboljšavanju svijeta!

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu